Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

12 грудня, 00:00

Саудівська Аравія засвідчує особи жінок

У Саудівській Аравії жінкам вперше почали видаватися посвідчення особи, повідомляє Бі-Бі-Сі. Міністр внутрішніх справ Абдул Азіз пояснив рішення уряду прагненням надати більшу свободу жінкам. За його словами, це одночасно сприятиме запобіганню фінансовим махінаціям та фальсифікаціям. Однак її противники стверджують, що посвідчення особи для жінок з фотографіями без паранджі порушують саудівську традицію. Досі в саудівських жінок не було своїх документів, їх вважали утриманками батьків або чоловіків.

Карзай закликав американців залишитися в Афганістані

Глава тимчасового афганського уряду Хамід Карзай закликав США більше ніколи «не йти» з Афганістану. Як повідомляє газета «Вашингтон пост», Карзай пообіцяв, що взамін Афганістан буде для США «хорошим, надійним другом та союзником». Газета пише, що він висловив підтримку зусиллям США щодо пошуку або знищення Осами бен Ладена, духовного лідера талібов мулли Мохаммада Омара та інших учасників терористичної мережі організації «Аль-Каїда» в Афганістані. Глава тимчасового афганського уряду докорив США тим, що 12 років тому вони пішли з Афганістану, залишивши його віч-на-віч з Пакистаном та Іраном, що й сприяло поширенню в країні радикального ісламу, що його сповідує Осама бен Ладен та його прихильники. «Справи в Афганістані стали кепські, тому що США залишили нас. Тому більше не залишайте», — наводить «Вашингтон пост» звернення Карзая до американців.

Бен Ладен залишив Тора Бора

Осама бен Ладен, можливо, залишив підземні укріплення Тора Бора, вже практично захоплені антиталібськими силами та американськими загонами спецпризначення, повідомляють інформагентства. Ця інформація надійшла як із джерел, близьких до організації «Аль-Каїда», так і від вихідців з Єгипту, які нещодавно дезертирували з її рядів. Тим часом сьогодні може бути поширена знайдена у Джелалабаді відеокасета, в якій міжнародний терорист Осама бен Ладен радіє терактам 11 вересня, повідомляє агентство Інтерфакс-Америка. Адміністрація США не хоче давати бен Ладену нової можливості з’явитися у телеефірі, однак все ж таки «є багато причин для обнародування цього запису», щоб американці «могли скласти власну думку щодо цієї справи», заявив офіційний представник Білого дому Арі Флейшер. Президент США Джордж Буш також коротко прокоментував журналістам свої враження від знайомства з цією касетою. На його думку, вона підтверджує, що бен Ладен «не тільки винен у жахливих вбивствах, але не має ані совісті, ані душі».

Британці очолять миротворців в Афганістані

Велика Британія погодилася очолити багатонаціональні миротворчі сили, які будуть сформовані ООН для розгортання в Афганістані, повідомляє Інтерфакс. Офіційно це рішення мають прийняти у п’ятницю, коли Рада Безпеки, як очікується, схвалить відповідну резолюцію. Нині триває робота над проектом цього документу. Миротворчі сили створюються ООН, однак формуватимуться інакше, ніж звичайно, зазначає агентство ЕФЕ з посиланням на джерела у міжнародній організації. До контингенту увійдуть представники країн, які самі захочуть брати в них участь під британським командуванням. Згоду виділити контингенти для миротворчих сил в Афганістані висловили також Німеччина, Італія, Канада, Туреччина, Франція, Йорданія та Малайзія.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати