Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

06 листопада, 00:00

Грузинська опозиція посилює протести

Учора представники опозиції в Тбілісі заявили про намір пікетувати не тільки будівлю парламенту, але й будівлі інших органів влади, а також провести мітинги в регіонах. «Ми продовжимо широкомасштабні акції протесту і вимагатимемо відставки президента. Це стане нашою головною вимогою», — заявив лідер Консервативної партії Каха Кукава. Депутат парламенту Грузії від опозиції Леван Гачечиладзе й ще три лідери опозиціонерів заявили вчора про початок голодування до відставки грузинського президента. До речі, Михайло Саакашвілі вчора вперше публічно прокоментував акції, назвавши їх звичайним і допустимим явищем і «поганою імітацією «революції троянд». «Це їхнє [мітингувальників] конституційне право, але інша річ — люди, які організовують ці акції», — зазначив Саакашвілі. На його думку, мітинги координує «конкретна олігархічна російська сила». У свою чергу лідер партії «Свобода» Костянтин Гамсахурдіа назвав слова президента «прикладом типової демагогії та брехні». На думку члена партії «Єдина Грузія» Екі Беселії, Саакашвілі «вкотре образив весь грузинський народ».

Білоруси проти скасування пільг

У Мінську понад тисячу осіб взяли участь в опозиційному ході й мітингу в неділю, який пройшов під соціальними лозунгами, вимогами зупинити зростання цін і відмовитися від запланованого з початку наступного року скасування соціальних пільг. «Завдання сьогоднішньої акції — привернути увагу людей до того, що держава їх нахабно грабує... Тут небагато людей, бо люди залякані владою, але ми знаємо, що навіть ті, хто не прийшов сьогодні на площу, — вони з нами і вони проти антисоціальної політики уряду», — заявив лідер опозиційної компартії Сергій Калякін. Демонстранти несли плакати «Поверніть пільги», заборонені в Білорусі біло-червоні прапори опозиції, а також червоні прапори СРСР і державні червоно-зелені прапори.

Мушарраф наступає на юристів

Поліція вчора застосувала палиці й сльозоточивий газ проти адвокатів, які протестували біля будівлі верховного суду в Карачі проти введення в країні надзвичайного стану. Багато протестувальників були заарештовані під час розгону акції. Влада Пакистану арештувала вже сотні активістів опозиції в рамках надзвичайного стану, введеного в суботу президентом Первезом Мушаррафом під приводом термінових заходів із боротьби з екстремізмом. На думку критиків режиму, генерал Мушарраф насправді намагається вчинити тиск на верховний суд, якому належить вирішити, чи є законним переобрання Мушаррафа в жовтні на посаду президента. Мушарраф відправив у відставку голову верховного суду. У рамках введених надзвичайних заходів накладені обмеження на діяльність засобів масової інформації. Всі непідконтрольні Ісламабаду телеканали, в тому числі Бі-Бі-Cі, і деякі радіостанції виведені з ефіру. На вулиці Ісламабада виведені загони поліції і сил безпеки. Пакистанська влада взяла під контроль будівлі верховних судів Пакистану і всіх чотирьох провінцій.

Пхеньян демонтує ядерні реактори

Учора КНДР почала демонтаж трьох ядерних реакторів, розташованих в Йонбені. Нагляд за заходами щодо зупинки ядерних об’єктів і їхнього фінансування покладені на США. Як заявив голова американської делегації Крістофер Хілл, всю операцію планується завершити до кінця року. Натомість, КНДР продовжить отримувати енергетичну допомогу від Південної Кореї, Китаю, США й Росії. Крім того, Вашингтон обіцяє зняти з Північної Кореї всі санкції і виключити зі списку країн, що підтримують тероризм. Пхеньян погодився до кінця поточного року надати повну інформацію щодо північнокорейської ядерної програми. Йонбенський реактор, який був основним об’єктом ядерної програми КНДР, був зупинений північнокорейською владою в липні цього року. Натомість, у рамках надання енергетичної допомоги в країну повинен бути направлений 1 млн. тонн мазуту від Південної Кореї, Китаю, США й Росії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати