Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Країна іммігрантів» готується до реформи

«Вашингтон шукає нових виходів для вирішення внутрішньополітичних питань», — експерт
10 січня, 18:42
ФОТО REUTERS

Днями законодавці з обох американських партій — Демократичної та Республіканської — під час зустрічі в Білому Домі з президентом США Дональдом Трампом погодилися спільно працювати над розробкою законопроекту щодо імміграції. Як пише «Голос Америки», робота буде зосереджена на способах вирішення чотирьох головних проблем, зокрема безпеки кордонів, «ланцюгової міграції» (легалізація у США через родинні зв’язки), майбутнього візової лотереї та становища іммігрантів-мрійників (так званих dreamers, дітей незаконних іммігрантів).

Як пише Reuters, Трамп сказав, що підпише законопроект, який надасть законний статус сотням тисяч незареєстрованих «мрійників», якщо в  документі будуть норми щодо безпеки кордонів, включаючи фінансування стіни з Мексикою. «Це не означає дві тисячі миль стіни, тому що це непотрібно... через гори, річки тощо, — сказав Трамп і додав: — Але нам потрібно, щоб на певній частині цього кордону була стіна. Якщо в нас не буде її, у нас ніколи не буде безпеки».

«ПРЕЗИДЕНТ ВІДХОДИТЬ ВІД РАДИКАЛЬНОЇ ДО ПАЛІАТИВНОЇ ПОЗИЦІЇ»

«День» почав розмову з американістом, професором Київського університету імені Бориса Грінченка Олександром ЦВЄТКОВИМ з питання про те, наскільки важлива та на часі для США ця реформа:

— Зараз непростий час, особливо для Білого Дому та політичного істеблішменту у Вашингтоні. Всі останні події відбувалися на тлі виходу книжки Майкла Вулфа про «кухню Білого Дому», що в критичному вигляді показує формування політичного курсу країни через Білий Дім. Крім того, раніше ніхто так не збурював аудиторію під час вручення «Золотих глобусів», як цього разу Опра Вінфрі, яка своїм палким виступом збурила всю атмосферу політичного життя. Вона виступила проти сексуальних домагань і расової дискримінації, що було підхоплено феміністським рухом «Час настав». Усе це стало тлом для політичних дебатів щодо імміграції.

Проблема в тому, що коли Дональд Трамп ще боровся за президентську посаду, він виступив із різким, радикальним підходом до імміграційних питань, зокрема, різко поставивши питання про депортацію нелегальних іммігрантів, яких на території США нараховують до 11 млн людей.

Зараз у дискусії двох партій на позапартійній основі було досягнуто паліативу — відкласти на деякий час розгляд так званої DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals — Програма відкладеної дії щодо прибуття дітей. — Ред.), іншими словами, питання депортації дітей нелегальних подружжів, які народилися на території США. Відбулася зміна президентської позиції у підходах до цього питання. Зараз у політичному істеблішменті Вашингтона виникає три полюси: Республіканська і Демократична партії в Конгресі та позиція президента, який дещо відходить від своїх попередніх позицій — від радикальної до паліативної.

Все це накладається на нове питання — про майбутній великий договір щодо імміграції, який стосуватиметься всіх нелегалів, тобто понад 11 млн людей у США. Це дуже резонансне питання для цієї країни, і зміна позиції президента якраз може виявитися тим додатковим фактором, який може вирішити те, що не було вирішено попередніми трьома президентами.

Тому привертає увагу така зміна курсу і така можливість на фоні обструкцій у політичному житті відносно Білого Дому та політичного істеблішменту.

Дональд Трамп наполягає, що в законопроект має бути включена стаття щодо зведення стіни на кордоні з Мексикою. На вашу думку, які аспекти має враховувати ця міграційна реформа?

— Стіна — це, все ж таки, прив’язка до попередніх радикальних виступів президента. Найбільше зараз буде значити питання щодо дітей, котрі народилися в США, і яке, швидше за все, буде вирішено згідно з підходами двох партій, як і майбутня угода щодо 11 млн мігрантів. Це найбільш потужна домовленість, якої може бути досягнуто. Ще немає певності, що це станеться, але перспективи з’явилися. І це настільки серйозно, що є зміни в позиціях консерваторів, у їхніх підходах до цього питання, є й певні розчарування. Наприклад, скоріше за все, закінчується сильна кар’єра Стіва Беннона, якого відсторонили від редакційної роботи в його журналі Breitbart News. Узагалі всі ці події свідчать, що Вашингтон шукає нових виходів для вирішення внутрішньополітичних питань, йому зараз конче потрібно досягти якихось позитивних результатів, і це використовується обома партіями, щоб вирішити питання, які були нагальними упродовж останніх років. Треба розуміти, що це відбувається в Америці — країні іммігрантів. Тобто це питання хвилює дуже багатьох.

— У США заговорили про можливі президентські амбіції телеведучої Опри Вінфрі. Крім того, у Білому Домі підтвердили, що президент США Дональд Трамп братиме участь у президентських виборах 2020 року. Про що свідчать такі новини?

— До 2020 року, звичайно, ще є час. Але Опра Вінфрі своїми виступами торкається найбільш нагальних питань на порядку денному Америки — сексуальні домагання, підтримка феміністського руху, виступи проти расової дискримінації — як афроамериканка. Вона уособлює ті політичні моменти, які зараз на слуху.

Особлива увага до цього питання ще й тому, що хоча президентські вибори відбудуться в 2020 році, проміжні вибори до Конгресу будуть уже в 2018 році. Обидві партії будуть змагатися за те, щоб формувати політичний порядок денний до проміжних виборів. Вони шукають лідерів, які б допомогли їм досягти позитивних результатів. Для демократів це один із моментів, коли вони можуть перебудуватися і налаштовуватися на нового лідера.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати