Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Крок до зміцнення партнерства

Які можливості відкриває Дорожня карта Україна—НАТО у сфері стратегічних комунікацій
08 жовтня, 11:42
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

21—22 вересня 2015 року в Києві із офіційним візитом перебував Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. В рамках цього візиту очільник Північноатлантичного альянсу разом із секретарем Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександром Турчиновим підписали Дорожню карту партнерства у сфері стратегічних комунікацій, виконавцями якої будуть Центр інформації та документації НАТО в Україні і Апарат РНБО України.

Цей рамковий документ покликаний сприяти напрацюванню урядом України більш комплексного підходу до комунікацій та високих стандартів точності й етики задля забезпечення довіри, а також підвищення ефективності урядових комунікацій. 

На практиці ця Дорожня карта дозволить надати українському керівництву дорадчу та експертну підтримку, а також провести навчання персоналу для посилення їхніх комунікаційних спроможностей.

Це партнерство має велике значення як для України, так і для НАТО, адже саме Україна є ініціатором, а також основним бенефіціаром цієї Дорожньої карти. Україна визнає, що забезпечення кращої координації між наявними комунікаційними зусиллями є запорукою забезпечення комплексного підходу та підвищення ефективності цих зусиль.

Цей документ розроблено з метою посилення та підтримки тіснішої співпраці між різними органами державної влади України для ефективнішої комунікації національних стратегічних цілей, урядової політики та стану проведення реформ в Україні.

НАТО надавала допомогу Україні в цій сфері від самого початку кризи, і цю Дорожню карту слід розглядати в контексті іншої практичної допомоги, яку Альянс надає Україні. Ця підтримка має особливе значення в часи нових викликів безпеці, включно із тими, які були породжені гібридною війною.   

Звичайно, може виникнути запитання, чи дана ініціатива сприятиме вступу України до НАТО. Майбутнє відносин з НАТО залежить, насамперед, від України. На Бухарестському саміті Альянсу 2008 року ухвалили рішення, згідно з яким Україна може стати членом НАТО за умови, що вона цього прагнутиме і відповідатиме критеріям членства в організації. НАТО неодноразово наголошувала, що кожна країна вільна вирішувати, якою дорогою йти і до яких систем безпеки вступати.

Дана рамкова Дорожня карта є ще одним кроком на шляху до зміцнення нашого партнерства з Україною у цій важливій сфері. Нині пріоритетними завданнями України є проведення реформ та модернізація. Альянс допомагає Україні в реформуванні національних Збройних сил та її безпеково-оборонного комплексу згідно зі стандартами НАТО. Такі реформи не є легкими. Їх не можна провести миттєво, зважаючи на різноплановість викликів, з якими стикається зараз Україна. Саме тому побудова системи, яка б інтегрувала аспект комунікацій на всіх рівнях планування, є вкрай необхідною. 

Україна довела, що прагне поділяти наші цінності. Відповідно ми прагнемо допомогти їй у досягненні її цілей. Окрім цього, Україна є підписантом програми НАТО «Партнерство заради миру» і особливим партнером НАТО. Також під час нещодавнього візиту в Україну Генерального секретаря НАТО уряд України задекларував прагнення до розбудови більш тісніших відносин з Альянсом.

Не менш важливим є те, що Україна і НАТО поділяють спільне бачення безпеки, сформоване після завершення холодної війни, згідно з яким кожна країна має право обирати своє майбутнє без зовнішнього втручання, відкидаючи, таким чином, поняття «сфери впливу». Підтримуючи Україну, ми підтримуємо принципи Гельсінського заключного акту й інших документів, підписаних усіма країнами євроатлантичного простору, враховуючи Росію.

НАТО є багатонаціональною організацією, яка поєднує передовий політичний та військовий досвід 28 окремих країн Європи та Північної Америки. Таким чином Альянс може запропонувати колективні історію та досвід у сфері врегулювання криз, включаючи досвід кризових комунікацій.

Сьогодні НАТО, її країни-члени та партнери в Європі та за її межами також стикаються з новим безпековим середовищем, яке супроводжується дедалі масованішими, добре профінансованими та ретельно спланованими кампаніями пропаганди й дезінформації. Досвід, яким Україна може поділитися з НАТО та її членами, є неоціненним.

Дорожня карта партнерства у сфері стратегічних комунікацій є живим документом, відкритим до партнерів, які прагнуть долучитися до його виконання. Дорожню карту було щойно підписано, а заходи в її рамках вже тривають. Зокрема, провели тренінг з питань кризових комунікацій для співробітників прес-служби Державної служби з надзвичайних ситуацій України в рамках нещодавніх міжнародних навчань з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій «Україна-2015», що відбулися у яворівському Міжнародному центрі миротворчості та безпеки.

У Дорожній карті йдеться про Україну та її спроможності. Ми прагнемо допомогти Україні розказати свою власну історію, покращити комунікації зі своїми громадянами та закордонними аудиторіями і бути готовою до реагування на будь-які виклики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати