Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кишинів забороняє пропаганду Кремля

Оазу НАНТОЙ: «Вплив російських ЗМІ обернено пропорційний здатності критично мислити тих, хто їх дивиться»
25 квітня, 11:17
6 КВІТНЯ 2014 РОКУ, КИШИНЕВІ, НЕДАЛЕКО ВІД РОСІЙСЬКОГО ПОСОЛЬСТВА / ФОТО РЕЙТЕР

Молдова має намір відключити російські телеканали через велику кількість пропагандистських матеріалів. Уряд республіки вже схвалив процедуру заборони, відповідний законопроект зареєстровано в парламенті країни, пише Newsru.com.

За словами міністра закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Наталії Герман, ще з літа 2013 року було помічено «надзвичайну активність російської преси в Молдові щодо просування альтернативної інтеграції Молдови». «І це у той час, коли наша мета — євроінтеграція як абсолютний пріоритет зовнішньої і внутрішньої політики», — зазначила вона в ефірі радіостанції Europa Libera. Герман також додала, що молдавське суспільство «опинилося несподіваним чином в умовах гігантської інформаційної кампанії», яка значно посилилася під час останніх українських подій.

Зараз Координаційна рада з телебачення і радіомовлення (КРТР) перевіряє російські телеканали, які висвітлюють події в Україні, щодо відповідності місцевим законам про інформування суспільства. Особливу увагу зосередять на «Першому каналі», «Росії 1», «Росії 24», «НТВ» і «РЕН-ТВ». За інформацією ІТАР-ТАРС, це найпопулярніші в Молдові телеканали, оскільки 90% населення країни розмовляє російською.

«День звернувся до політичного аналітика Оазу НАНТОЯ (Кишинів) і попросив його прокоментувати рішення молдавської влади щодо заборони російських ЗМІ:

— У Республіці Молдова справді спостерігається домінування каналів, що транслюються з Російської Федерації. Такі канали, як «Росія-24», наприклад, є оскаженілою пропагандою, розпалюванням міжнаціональної ворожнечі, закликами до сепаратизму, і він спрямований проти суверенітету сусідніх країн, — зазначив Оазу НАНТОЙ. — Відповідно, будь-яка правова держава має замислитися над тим, що робити в такому разі. Тому що це не засоби масової інформації, а засоби масової дезінформації і маніпуляції.

З урахуванням того, що в нас у суспільстві ще існує значний сегмент населення, який споживає цю «ідеологічну порнуху», то ці люди перебувають під впливом цих каналів, що накладає свій відбиток на внутрішньополітичні процеси. Хоча в Молдові й існує така проблема, але розв’язання її поки що немає.

Наскільки впливовими є російські ЗМІ в Республіці Молдова?

— Вплив російських ЗМІ є обернено пропорційним здатності критично мислити тих, хто їх дивиться. На жаль, із критичним мисленням на всьому пострадянському просторі великі проблеми. Особливо це стосується російськомовних людей і тих, хто не шукає альтернативної інформації в інтернеті чи інших телевізійних каналах, навіть на тому єдиному українському каналі, який входить до пакету кабельного телебачення в Кишиневі.

А як саме молдавські журналісти протистоять інформаційній війні з боку Кремля?

— Проблема в тому, що російські ЗМІ апелюють здебільшого до інстинктів, а не до розуму. У цьому полягає сумна асиметрія: раціональні аргументи важко протиставити кампанії, яка маніпулює людьми, експлуатуючи інстинкти (часто-густо ниці). У Молдові занепокоєні цим. Для тих, хто шукає інформацію, вона доступна. Зокрема, це стосується і того, що передбачає собою Угода про асоціацію, чим є Євросоюз порівняно із Тайговим союзом тощо. Російські ЗМІ зорієнтовані на той сегмент населення, який не шукає інформації і проковтує її, дозволяє маніпулювати собою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати