Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми повинні кинути виклик»

Американські сенатори склали список антиросійських санкцій
15 серпня, 12:22
ДЖОН МАККЕЙН ВВАЖАЄ, ЩО ВЛАДА США ПОВИННА ВИРОБИТИ БІЛЬШ РЕАЛІСТИЧНИЙ ПІДХІД ДО ВІДНОСИН ІЗ РОСІЄЮ / ФОТО РЕЙТЕР

Слід розширити список Магнітського, розмістити систему ПРО в Європі й прийняти до НАТО Грузію — такі кроки запропонували сенатори США Джон Маккейн і Ліндсі Грем у відповідь на скандал зі Сноуденом. Вони підтримали рішення президента Барака Обами скасувати московську зустріч з Володимиром Путіним. Сам Обама пообіцяв на прес-конференції в п’ятницю відповісти на запитання про відносини з Росією.

Американські сенатори-республіканці Джон Маккейн (Арізона) та Ліндсі Грем (Південна Кароліна) виступили напередодні з роз’ясненнями того, які кроки, на їхню думку, слід зробити США щодо Росії. Влада США має «відійти від символічних жестів і здійснити дії, необхідні для того, щоб виробити реалістичніший підхід до відносин з Росією», говориться в тексті, опублікованому на сайті Маккейна.

Сенатори, котрі традиційно виступають з критикою російської політики, підтримали рішення президента США Барака Обами не їхати у вересні до Москви на зустріч з президентом Володимиром Путіним. Нагадаємо, що демарш Білого дому викликаний наданням Росією тимчасового притулку викривачу американських спецслужб Едварду Сноудену. У той же час у заяві Білого дому серед причин скасування візиту згадувалися також відсутність прогресу на переговорах щодо ПРО й ситуація з правами людини в Росії.

Дії Москви «підривають американські національні інтереси», стверджують Грем і Маккейн. У зв’язку з цим, попереджають вони, з новим підходом до відносин з Росією такі дії «матимуть наслідки».

Далі сенатори пропонують список заходів у цьому напрямку. Перше, що вони вважають за потрібне зробити, це «істотно розширити список, що додається до акту Магнітського, щоб притягнути до відповідальності чимало порушників прав людини, які як і раніше користуються безкарністю в Росії».

Необхідно також домагатися реалізації всіх етапів розміщення елементів системи протиракетної оборони США в Європі і «швидко рухатися з новим раундом розширення НАТО, включаючи прийом Грузії», вважають Маккейн і Грем.

«Ми повинні кинути виклик засудженню таких російських дисидентів, як Михайло Ходорковський та Олексій Навальний», — пишуть сенатори.

Ще один пропонований крок — прийняти термінові заходи для завершення переговорів про формування Трансатлантичного торговельно-інвестиційного партнерства, «щоб обсяги видобутку нафти і газу в США, які збільшуються, можна було вільніше продавати європейським союзникам, поклавши край їхній давній залежності від енергоресурсів Росії».

«І, можливо, найголовніше, ми маємо відкрито виступати на підтримку багатьох росіян, які все частіше набираються сміливості мирно вимагати більшої свободи, підзвітності (влади) і верховенства закону в Росії», — завершили свою промову республіканці.

Раніше Ліндсі Грем закликав бойкотувати Олімпійські ігри в Сочі, якщо Росія надасть притулок Едварду Сноудену. Офіційний представник Білого дому Джей Карні заявив учора, що США не збираються бойкотувати сочинську Олімпіаду. Він також додав, що Обама виступає проти ухваленого в Росії закону про заборону пропаганди нетрадиційних сексуальних стосунків серед неповнолітніх.

Барак Обама має намір відповісти на питання про російсько-американські стосунки в п’ятницю на прес-конференції. Про це він повідомив напередодні на зустрічі з журналістами в Білому домі. Прес-конференція почнеться о 15.00 за місцевим часом (23.00 за московським).

Окрім того, сьогодні у Вашингтоні зустрічаються держсекретар США Джон Керрі та міністр оборони США Чак Гейгел і їхні російські колеги Сергій Лавров і Сергій Шойгу. Як повідомила представник Держдепартаменту США Джен Псаки, вони мають намір обговорити як питання співпраці двох країн, так і проблеми, з яких у США та Росії є розбіжності. Очікується також, що Керрі попрохає Лаврова видати Едварда Сноудена США, передає Reuters.

(www.gazeta.ru)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати