Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

НАТО як механізм стабілізації

У Брюсселі розпочалася зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу
30 листопада, 19:31
ЄНС СТОЛТЕНБЕРГ: ПОСИЛЕННЯ РОСІЙСЬКИХ ПОЗИЦІЙ БІЛЯ КОРДОНІВ НАТО ПРИЗВЕЛО ДО ПРИЙНЯТТЯ ВІДПОВІДНИХ ЗАХОДІВ З БОКУ АЛЬЯНСУ І ДО НАЙБІЛЬШ МАСШТАБНИХ ЗАХОДІВ ЗІ ЗМІЦНЕННЯ ОБОРОНИ АЛЬЯНСУ З ЧАСІВ ХОЛОДНОЇ ВІЙНИ / ФОТО ВАЛЕНТИНА ТОРБИ / «День»

У понеділок в рамках зустрічі міністрів країн-членів Альянсу відбувся загальноінформаційний брифінг, на якому були озвучені і обговорені актуальні питання, які ґрунтовно розглядатимуть наступні два дні в Брюсселі. Зокрема, о третій годині дня розпочалася прес-конференція Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Слід нагадати, що такі зустрічі відбуваються регулярно і є підготовчими для наступних самітів НАТО. Перед наступним самітом у Варшаві, який планують провести у липні 2016 року, в сфері безпеки накопичилося чимало питань і викликів. Варто зазначити, що певною мірою з моменту тогорічного вересневого саміту в Уельсі світ мав можливість позбутися багатьох ілюзій. Зокрема щодо можливості агресорів переключитися на дипломатичні важелі і зробити «відкат» до статус-кво, що існував до анексії Криму.  Напруження зростає і зрештою стає екзаменом для світових сил безпеки.

На брифінг прибули представники більш ніж 40 світових ЗМІ, в тому числі з 20 країн НАТО. Крім того, були присутні журналісти з України, Росії, Афганістану та Чорногорії. Остання, до речі, має всі шанси через два роки стати повноцінним членом НАТО, що, зокрема, і будуть обговорювати у вівторок в штаб-квартирі Альянсу. Нагадаємо, що 2009-го членами НАТО стали Албанія і Хорватія.

Перше питання, яке пролунало, торкалося можливості адаптації до нових викликів і загроз. Один із представників НАТО наголосив на тому, що Альянс має не просто епізодично пристосовуватися до виникаючих загострень, а й зробити таку адаптацію однією з функцій безпеки в умовах перманентних гібридних загроз.

Актуальним залишається питання, чи не стане конфлікт в Сирії відволікаючим фактором щодо агресії Росії в Україні. НАТО не має намірів розвивати свою інфраструктуру в країнах, суміжних з країнами НАТО, але буде й надалі посилювати свою присутність в країнах-членах. Допомога Україні не виходить за межі політичного впливу, а в практичній площині і надалі буде реалізовуватись через цільові фонди та спільні навчання.

Представники НАТО шкодують, що набута за багато років стабілізація у відносинах між Альянсом і Росією була порушена. НАТО дотримується політики відкритих дверей і готове до контактів з Росією щодо гарантування безпеки у світі, але, на жаль, навіть участь останньої в сирійському конфлікті доводить, що від російських бомбардувань страждає не стільки «ІДІЛ», скільки опоненти режиму Асада. Позиція щодо Асада, якого вважають причасним до злочинів проти людства, у НАТО незмінна.

На брифінгу був зроблений акцент на взаємодії країн ЄС і НАТО. Зазначено, що структурі ЄС набагато складніше реагувати на виклики сьогодення внаслідок великого спектру завдань (економіка, банківська сфера, кордони тощо). Сфера піклування НАТО більш вузька, тому важливим є максимальне узгодження позицій між цими організаціями, адже такі виклики, як, зокрема, посилення екстремізму, торкаються всього західного світу. Наприклад, якщо питання міграції нещодавно хвилювали лише ЄС, то тепер і НАТО приділить належну увагу вивченню цієї проблеми.

Учасники брифінгу наголошують, що НАТО — це стабілізуючий механізм. Небажання Росії іти на діалог заради миру і консенсусу — починаючи від «зелених чоловічків» в Криму і на сході України та продовжуючи бомбардуванням опозиційних до Асада сил у Сирії — поставило Альянс в умови відповідної пропорційної політики. Зазначають, що повернення до періоду холодної війни не може бути, але буде «дещо нове», що дозволить адекватно реагувати на агресивність. При цьому НАТО не має інформації щодо впровадження в «ІДІЛ» представників російських спецслужб, але знає, що деякі росіяни воюють на боці цієї організації.

Помічено, що Росія проводить військові навчання в безпосередній близькості до кордонів країн-членів НАТО. В свою чергу НАТО, по-перше, проводило навчання в кілька разів меншими за масштабами, по-друге, завжди запрошувала на них представників Росії для відповідного моніторингу. Росія зі свого боку не просто збільшує масштаби проведення таких заходів, а й не запрошує на них представників НАТО.

Для підтримки Туреччини з боку НАТО передбачається встановлення спеціальних систем на її кордонах та заклик до країн ЄС підняти питання допомоги цій країні. Були спростовані заяви щодо того, що НАТО вважає дії Туреччини з ліквідації російського бомбардувальника занадто різкими. Позиція НАТО в цьому питанні принципова — Туреччина має право на захист свого суверенітету, але не треба допускати розвитку конфлікту, для чого необхідно використати всі можливі дипломатичні прийоми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати