Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Навіщо підігравати «побєдобєсію»?

Щодо спільної заяви Трампа і Путіна на відзначення 75-ї річниці зустрічі на Ельбі
27 квітня, 20:04

Сподіваємося, наші громадяни ще не забули, як 10 років тому президент РФ Путін заявив, що Росія здобула б перемогу над нацизмом о Другій світовій війні й без України та інших республік колишнього СРСР. Тоді ця декларація шовіністичного «побєдобєсія», що стрімко набирала силу, залишилась без належної відповіді української влади (читай Януковича), що є цілком зрозумілим.

Минуло майже 10 років. Імперський реваншизм Росії не утримавши належної відсічі збоку цивілізованих країн Заходу, за цей час набув справді небезпечних форм. І ось — на відзначення 75-ї річниці зустрічі на Ельбі радянських (наголосимо: саме радянських, не російських), американських та, між іншим, британських солдатів з’являється спільна заява Путіна та президента США Трампа, яка викликає обурення.

Путін і Трамп багато слів присвятили «духові Ельби», котрий «є прикладом того, як наші країни можуть відкласти в сторону суперечності, збудувати довіру і співпрацювати». Але при цьому президенти не сказали ні слова про:

А) Лише українці,не враховуючи інші не російські нації СРСР, складали в Радянській армії, за мінімальними підрахунками, від третини до чверті солдатів. Тобто, по суті, заява ігнорує внесок народів СРСР у перемогу, натомість ідеться лише про Росію, яка привласнила собі цю перемогу.

Б) Жертви України у війні — жахливі, щонайменше 8 мільйонів людей. Слова заяви: «ми віддаємо данину поваги, доблесті і мужності всіх тих, хто разом бився для розгрому фашизму» — м’яко кажучи, не переконливі. Адже фактично в полі уваги — лише жертви Росії.

В) В заяві немає ні слова про агресивність та імперіалістичну суть путінського режиму, натомість — жанр «ювілейних спогадів».

І останнє  — це саме той випадок, коли київська влада обов’язкова має відреагувати. Якщо вона цього не зробить, то, інакше, як підіграванням путінському «побєдобєсію», це важко буде назвати.


 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати