Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Політика без ілюзій»

Екс-посол Польщі Яцек КЛЮЧКОВСЬКИЙ — про «невдячність виборців» у Польщі та спадкоємця Назарбаєва у Казахстані
12 листопада, 10:07
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Екс-посол Польщі в Україні Яцек Ключковський після завершення місії в нашій країні 2010 року майже п’ять років працював послом у Казахстані. Зараз він обіймає посаду координатора з українських питань в неурядовій організації Інституту східноєвропейських досліджень     — організатора економічного форуму в Криниці. Таким чином, пан Ключковський продовжує займатися питаннями України.

В ексклюзивному інтерв’ю «Дню» пан Ключковський поділився враженнями про Казахстан та розповів про особливості зміни влади у Польщі.

ПРО НОВУ ЯКІСТЬ ПОЛІТИКИ ПОЛЬЩІ

«Це буде активніша політика без ілюзій щодо нашого східного сусіда. З боку нової влади буде більше геополітичного бачення щодо процесів, які відбуваються в Європі.  І треба врахувати, що в плані регіонального співробітництва президент Дуда наголошує на вертикалі від Балтійського моря до Адріатики, хоча Україна та Білорусь поруч. Думаю, що геополітичні та регіональні елементи в нашому польському баченні будуть зараз сильніше підкреслені», — наголосив екс-посол.

ПРО МІХНІКА І ТЕМНІ ЧАСИ ДЛЯ ПОЛЬЩІ

Як відомо, головний редактор найбільшої польської «Газети Виборчої» Адам Міхнік ще після першого туру президентських виборів заявив, що Польщу чекають темні часи. Більше того, за рік до виборів він зробив прогноз, що Коморовський може програти ці вибори лише у разі, якщо автомобілем наїде на вагітну жінку на тротуарі.

«Я поважаю Міхніка, він має право на свої оцінки. У нас народ проголосував і за президента, і за уряд від партії «Право і справедливість». А вона має унікальний у польській новітній історії шанс створити не коаліційний, а однопартійний уряд. Так що це — міцний мандат від поляків», — пояснює Ключковський коментар редактора про «темні часи» для Польщі.

ПОЛЯКИ — ПРОТЕСТНА НАЦІЯ

«А хіба виборець взагалі є справедливим? Він має свої мрії, погляди і має право голосувати, як хоче. І завжди платить ціну за свій вибір. Справді, Польща уникнула кризових ситуацій в економіці. Це був результат відповідальної політики, в тому числі  результат роботи всіх реформаторів, починаючи від 1989 року. Але якщо раніше поляки дивилися на Схід і порівнювали рівень життя з Україною та Білоруссю, то тепер вони не хочуть цього робити. Наш сусід — Німеччина, і там люди живуть краще, і що з цим зробиш?! Мабуть, це не справедливо, тому що ми знаємо, що об’єктивно Польща досягне рівня Німеччини через 40 років. І все-таки люди мають право бути несправедливими, мають право мріяти про те, щоб було краще. І мають право на ротацію влади. Мені здається, що «ГП» недооцінила цього. А поляки — протестна нація. У нас до сих пір практично влада змінювалася після одного терміну», —  говорить Ключковський.

МІНСЬКИЙ ФОРМАТ ТА СУСІДИ УКРАЇНИ

Пан Ключковський вважає мінський формат недосконалим. За його словами, ініціатива президента Анджея Дуди підключитися до переговорів означає те, що Польща намагається підключити ЄС та США до цього процесу, щоб допомагали знайти рішення конфлікту на Донбасі.

«Ми вважаємо, що сусіди України, включаючи Балтійські країни та сусідів із СНД, які бажають Україні миру, стабільності, розвитку, також могли брати участь у цьому процесі. Й це збільшує можливість для маневру і для Німеччини, і для США. Не йдеться про якесь специфічне місце для Польщі», — сказав екс-посол. 

Він не дуже впевнений, що Європа буде безумовно підтримувати Україну за будь-яких обставин. «Напевне, Європа буде концентрувати свою політику на забезпеченні перемир’я на сході України, підтримці реформ в Україні на європейський зразок, щоб відділити бізнес від влади, щоб політика була більш прозорою, щоб ми побачили, що проти корупції справді йде реальна війна, а не тільки на словах», — вважає дипломат.

ПРО СЕКРЕТ УСПІХУ КАЗАХСТАНУ

Україна й Казахстан пішли різними шляхами, розповідає Ключковський про свої висновки після виконання місії в центральноазійській країні. За його словами, всі коментатори одностайні, що  Казахстан обрав шлях побудови міцної економіки, і якщо в 1991 році ця країна була набагато біднішою від України, то завдяки розумній політиці свого лідера вона досягла того, що ВВП є вищим не тільки на душу населення, а й за обсягом.

«Назарбаєв підкреслив, якби Україна звертала увагу перш за все на економіку, а не на політику, тоді б вона була б однією з найпотужніших країн Європи чи колишнього СРСР. Але це може бути пріоритетом для держави неєвропейського зразка, де немає громадянського суспільства. А українці успадкували козацьку волю. Українці вже доказали, що вони хочуть жити у вільній країні. Для казахстанців найважливіше — консолідувати владу, економіку разом в одній стратегії розвитку», — пояснює дипломат.

«Мені це нагадує, — продовжує він, — Польщу епохи першого секретаря ПОРП Герека, коли ми відкрили себе для західних технологій. Ця епоха дала деяку свободу полякам, хоча в економічному плані закінчилася погано».

ПРО ПОШУК СПАДКОЄМЦЯ НАЗАРБАЄВА

У світовій пресі давно обговорюється тема, кому передасть владу   лідер Казахстану. На думку пана Ключковського, президент Назарбаєв хотів би, щоб спадкоємець зберіг усі досягнення Казахстану, перш за все в економіці, щоб країна продовжувала йти цим шляхом модернізації, розвиваючи стратегічну співпрацю з Росією, не закриваючи дверей у відносинах із Заходом.  «Моя особиста точку зору — після такої людини, як Назарбаєв, у Казахстані буде колективне керівництво. У всякому разі така мета Назарбаєва — віддати владу колективу. Назарбаєв хоче бути Ататюрком чи Ден Сяопіном в казахському варіанті. Там є команда, хоча, звичайно, поки що немає планів, щоб була опозиція», — резюмує дипломат.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати