Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рейтинги глобалізації

14 липня, 00:00

Торік Росія посіла 52-е, а Україна — 39-е місце в світі за рівнем глобалізації. У рейтингу враховувалися дані по 62 країнах світу, що представляють 88% населення земної кулі і більше 91% світової економіки. До цього висновку дійшли автори «Рейтингу Глобалізації» \ Globalization Index, який щорічно публікує часопис Foreign Policy.

Позиції Росії в рейтингу помітно погіршилися: 2003 року вона посідала 44-е місце. Позиції України, навпаки, зміцнилися — рік тому вона перебувала на 42-у місці. Укладачі рейтингу пояснюють падіння Росії тим, що її економіка дедалі більше залежить від експорту енергоресурсів, а в країні не проводяться ринкові реформи. Інші країни колишнього СРСР в рейтингу участі не брали. При укладанні рейтингу враховують чотири основних параметри. За останні роки перелік найбільш глобалізованих держав світу практично не зазнав змін. У першій десятці відбуваються невеликі зміни. Нині на першому місці — Сингапур (другий 2003 року), на другому — Ірландія (була першою рік тому), на третьому — Швейцарія (та ж позиція, що і за підсумками 2003 року). Крім них, до найбільш глобалізованих належать ще двадцять країн (у послідовності місць рейтингу): США, Нідерланди, Канада, Данія, Швеція, Австрія, Фінляндія, Нова Зеландія, Велика Британія, Австралія, Норвегія, Чехія, Хорватія, Ізраїль, Франція, Малайзія і Словенія. Останні місця в рейтингу зайняли Іран, Індія, Індонезія, Єгипет і Бангладеш. Порівняно з результатами торішнього рейтингу 2002 року, значно зміцнили свої позиції Хорватія і Марокко (підняли на 7 позицій). До країн, що програли, автори рейтингу зарахували Аргентину (змістилася на 13 позицій вниз), Росію (відповідно 8) і Португалію (6).

2003 рік став поганим роком для процесу глобалізації. Наприклад, такої думки дотримується відомий економіст Джозеф Штігліц. У багатьох країнах світу посилилися ізоляціоністські настрої, зумовлені міжнародним становищем, передусім війною в Іраку. Наприклад, в ряді країн світу торговці і покупці бойкотували «кока-колу», а в США, наприклад, споживачі відмовлялися купувати французькі вина і сири. У світі відбулося кілька «торгових» воєн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати