Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Розстрільний список»

Експерт — про спеціальний репортаж Reuters «Дочки Путіна й еліта другого покоління у Росії»
11 листопада, 18:59
ФОТО РЕЙТЕР

Днями агентство Reuters опублікувало спеціальний репортаж: «Дочки Путіна й еліта другого покоління у Росії». У цьому розслідуванні наводяться дані, якими багатствами володіють діти нинішньої російської еліти.  Зокрема, Reuters повідомляє, що дочка російського президента Катерина Тихонова з чоловіком Кирилом, сином Миколи Шамалова, давнього друга Путіна,  володіє активами в обсязі близько $2 млрд. Вони також володіють віллою у французькому Біарріце на березі Біскайської затоки вартістю близько $3,7 мільйона.

Катерина Тихонова обіймає в університеті високу посаду і допомагає здійснювати проект розширення кампусу МДУ на $1,7 млрд. Старша дочка Путіна, Марія, також пов’язана з МДУ. Вона  випускниця кафедри фундаментальної медицини і робить кар’єру в ендокринології, свідчать документи, що знаходяться в публічному доступі.

У розслідуванні Reuters згадуються й інші багаті діти впливових політиків:  Борис Ковальчук — син Юрія Ковальчука, найбільшого акціонера «Банку Росія» і близького соратника Путіна;  Гліб Франк — син екс-міністра транспорту Сергія Франка і зять Тимченка; Ігор Ротенберг — син мільярдера Аркадія Ротенберга, колишнього спаринг-партнера Путіна з дзюдо; Сергій Сергійович Іванов — син голови кремлівської адміністрації Сергія Борисовича Іванова.

Голова демократичного руху «Ми» (Москва) Роман Доброхотов сказав «Дню», що в цьому репортажі немає нічого нового для нього і тих, хто стежив за незалежними ЗМІ, за розслідуваннями. На його думку, зараз в умовах кризи і відмови уряду РФ від трирічного плану бюджету, навряд чи можна говорити про такі глобальні речі, як передача влади та нове покоління. «Одне, що можна передбачити, якщо Росія далі розвиватиметься за такою траєкторією, стає усе більш корумпованою і закритою країною, то вона піде тим же шляхом, яким ідуть і всі аналогічні держави, починаючи від Туркменістану і закінчуючи Північною Кореєю. А там, звичайно, клановість — один із ключових стрижнів політичної влади і, справді, дуже часто і влада, і активи в таких системах передаються від батьків до дітей», — сказав політолог.

Він висловив припущення, що у схожих умовах навряд чи ця влада довго протримається. «Не думаю, що можна серйозно думати, що Катерина Тихонова — це майбутня російська еліта. Я думаю, що вона, скоріше, майбутня родичка ув’язненого за тяжкими кримінальними статтями. А багато хто з вище згаданих дітей нинішньої еліти рано чи пізно відповідатиме перед судом, оскільки практично всі вони отримали свої посади або активи за корупційними  схемами. Отже, це у якомусь сенсі «розстрільний список», — резюмував Доброхотов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати