Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЗМI про «криваве хрещення» в Києві

21 січня, 11:49
КИЇВ, 19 СІЧНЯ 2014 РОКУ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«КИЇВ ВІДКРИВ ОБІЙМИ НЕ ЛИШЕ РОСІЙСЬКИМ ГРОШАМ, А Й РОСІЙСЬКИМ ФОРМАМ ПРАВЛІННЯ»

Жодна з провідних британських газет не обійшла своєю увагою заворушення в Україні, які отримали назву кривавого хрещення, проте якщо більшість з них зосередилися на новинній складовій подій в Києві, то Financial Times запропонувала своїм читачам вельми глибокий аналітичний матеріал.

Оглядач Ніл Баклі у своїй статті пише про те, що коли Україна в грудні прийняла від Росії фінансову допомогу в розмірі 20 млрд доларів, вона вже тоді дала зрозуміти, що відмовляється від євроінтеграції. Проте лише зараз стало очевидно, що «Київ відкрив обійми не лише російським грошам, але і російським формам правління». На думку багатьох аналітиків, протягнуті через Раду нові закони можуть перетворити Україну на поліцейську державу.

Ще півроку тому про ці закони в Україні ніхто не думав, але політика викручування рук, зроблена Москвою з метою запобігання зближенню України з Євросоюзом, явно принесла свої наслідки, і Янукович усвідомив, що економіка країни, а разом з нею і його популярність і політичне майбутнє цілком залежать від Кремля.

І ось тепер, услід за фінансовою допомогою, «Москва, схоже, ділиться з Києвом досвідом придушення протестних рухів, які розпочалися там після фальсифікацій парламентських виборів 2011 року». Не дивно, що багато нових українських законів — як, наприклад, закон про іноземних агентів — як дві краплі води схожі на російські, але деякі навіть перевершують їх за суворістю і радше нагадують закони Білорусії, економіка якої також тримається на російських субсидіях.

Але величезна різниця полягає, за словами автора статті, у тому, що в Україні, на відміну від Росії, де на демонстрації ніколи не виходили сотні тисяч, і Білорусії, сформувалося сильне громадянське суспільство.

Недивно, що українці здивовані з приводу мовчання ЄС і США, від яких чекали хоча б точкових санкцій проти ряду високопоставлених місцевих чиновників.

І залишається лише сподіватися, що Вашингтон і Брюссель переглянуть свої позиції, якщо Янукович насправді скористається новими драконівськими законами, щоб очистити вулиці Києва від опозиції.

СТАВКА НА «ЯСТРУБІВ» І СИЛОВИЙ СЦЕНАРІЙ

У Києві в неділю почалося «народне віче», оголошене опозицією «вирішальним». Протестувальники вимагають скасування ухвалених минулого тижня законів, які опозиціонери називають диктаторськими, пише «Коммерсант».

За спостереженням газети, протистояння вилилося в найжорсткіші за час нинішнього «Майдану» зіткнення опозиції з силами правопорядку. Приводом став ухвалений  минулого тижня Радою поспіхом  пакет законів, які вводять серйозні обмеження на участь в мітингах, поширенні інформації в мережі і здійсненні політичної діяльності на зарубіжні гранти, нагадує видання. Вводиться також кримінальна відповідальність за наклеп. Поправки роблять покарання за багато які правопорушення куди більш жорсткими, ніж у Росії. Джерело «Коммерсанта» в Кремлі заявило, що останні законодавчі ініціативи Верховної Ради «є внутрішньою справою України».

На думку «Независимой газеты», президент Віктор Янукович, готуючись до виборів 2015 років, зробив ставку на «яструбів» у своєму оточенні і на силовий сценарій розв’язання політичної кризи. Цю лінію підтримали мешканці східних і південних областей, зазначає видання. Протест західних і центральних областей значно посилився. Не виключено, що ситуація завершиться громадянським протистоянням і розколом країни, вважають у Києві.

«НАВІЩО ЯНУКОВИЧ ІМПОРТУВАВ РОСІЙСЬКІ ЗАБОРОНИ»

«Віктор Янукович остаточно вибрав для України білорусько-російський шлях, — зазначають в редакційному коментарі «Ведомости». — Вочевидь, більш суворе законодавство було не просто доброю порадою Москви Києву». Це необхідний в розумінні Москви захід для захисту інвестицій: Янукович зобов’язаний як мінімум зберегти владу. Тим часом становище у нього хистке і перемога на виборах 2015 року не гарантована, стверджує видання.

«Ясно, що підписанням цих законів Янукович остаточно попрощався з ЄС. Європа дружно засудила закони. Хоча риторика про «готовність йти до Європи» може бути продовжена офіційним Києвом», — не виключає газета. «Чи буде успішним експорт реакції?» — запитують «Ведомости». Спочатку Москва успішно застосувала в боротьбі з інакодумцями імпортовані з Білорусії законодавчі заборони, тепер їх вводять в Україні.

Українське суспільство сильно відрізняється від російського і білоруського. Росіяни хочуть споживати по-європейськи, але при цьому, щоб країна була самостійним гравцем на світовій арені. В Україні ж встигло вирости ціле покоління, яке хоче до Європи, пояснює виданню політолог Олексій Макаркін.

«Крім того, в Україні сильні олігархи (у Білорусі вони не встигли з’явитися, а в Росії придушені Путіним). Не можна забувати і про геополітичний поділ на Захід і Схід», — попереджає газета.

У нинішній ситуації буквальне запозичення російсько-білоруського досвіду стане для України політичним анахронізмом, отже політична криза триватиме, прогнозують «Ведомости».

УКРАЇНА — НЕ РОСІЯ

Росіяни часто вважають українців своїми молодшими братами. Цю думку поділяють і багато українців, що забезпечує Росії великі впливи в Україні, пише американська Washington Post. Після відмови від євроінтеграції офіційний Київ намагається стати подібним до Москви і в законодавчому полі. Свідченням цьому стали драконівські закони, підписані Президентом у п’ятницю.

«Однак це викликало гнів української опозиції. Пролунали заклики не відступати і боротися з путчем. Це і стало демонстрацією ключової відмінності між двома країнами. Президент України Віктор Янукович хотів би мати таку саму міцну владу, як Володимир Путін, однак це в нього не виходить. Українська опозиція складається з людей, які не мають надмірних братерських почуттів до Росії» — пише Washington Post.

Янукович уже двічі намагався використати спецзагони міліції для очищення Майдану, і двічі все завершувалося зміцненням позицій до того хиткої опозиції. Останні закони вважають злочином участь у демонстраціях у шоломах. Незважаючи на це, ведучий Громадського телебачення у п’ятницю вів програму в будівельній касці, а деякі протестувальники на Майдані одягнули на голови каструлі.

«А один з лідерів опозиції боксер Віталій Кличко заявив, що нові закони фактично є путчем, і закликав до масових акцій протесту в неділю, незважаючи на всі заборони. Він збирається проїхати російськомовними областями Східної України, яка традиційно підтримує Віктора Януковича, щоб підняти прихильників опозиції на протестні акції», — пише газета.

ЗАБОРОНИТИ ВСЕ

Тим часом газета Irish Times дає огляд реакції американських та європейських політиків на нові закони. Євросоюз та США висловили щодо них глибоке занепокоєння.  Речниця Держдепартаменту США Джен Псакі заявила, що дії парламенту «породили серйозні сумніви з приводу відданості України демократичним нормам». Керівник закордонної політики ЄС Кетрін Ештон наголосила, що закони порушують фундаментальні права, та закликала Президента Януковича їх переглянути.

Комісар із розширення ЄС Штефан Фюле розкритикував закони, оскільки вони «суперечать європейським прагненням та зобов’язанням, що випливають із Угоди про асоціацію».

А член європейської ради закордонних справ Ендрю Вілсон вважає, що прибічники Віктора Януковича намагаються будь-що покласти край протестам і ухвалюють закони, «що забороняють майже усе». «Вони спробували заборонити усе, що опозиція робила останні два місяці», — цитує політика ірландська газета.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати