Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нині немає альтернативи Мінським домовленостям»

Ганна ГОПКО — про дипломатичне розв’язання конфлікту на Донбасі у розмові з учасниками Літньої школи журналістики
22 липня, 19:08
ХОЧА ЗУСТРІЧ Й ВІДБУВАЛАСЯ НА ВИЇЗДІ — ГАННА, ЯК ОДНА ІЗ «ОСОБЛИВИХ ЛЕКТОРІВ», ОТРИМАЛА СИМВОЛІЧНИЙ НАБІР ПОДАРУНКІВ: ЗНАЧОК, НОВУ «ДНІВСЬКУ» ФУТБОЛКУ ТА ДИПЛОМ (НА ФОТО — СОНЯШНИКИ, БІЛЬШІСТЬ З ЯКИХ — З ОДНОГО БОКУ ПАРКАНУ, А ОДИН — З ІНШОГО): «ОДИН У ПОЛІ ВОЇН... ТУТ Є УКРАЇНСЬКА ЗЕМЛЯ, УКРАЇНСЬКА ІДЕЯ ТА УКРАЇНСЬКА ПЕРЕМОГА»

22 липня студенти «Дня» отримали новий досвід. Якщо раніше вони бачили роботу українського парламенту лише по телебаченню, то тепер — побачили на власні очі Верховну Раду зсередини.

Як правило, лектори Школи приходять до редакції, однак народний депутат України Ганна Гопко запросила студентів до комітету Верховної Ради України у закордонних справах, який вона очолює. Хоча цей візит і відбувався в період безпрецедентного тиску на пані Ганну, вона відповіла на всі запитання, які цікавили школярів.

Почалася розмова з найактуальнішого — Мінських домовленостей. «Це той варіант дипломатичної роботи, який був запропонований світовою спільнотою, яка чітко розуміє ситуацію в Україні. Нині альтернативи Мінським домовленостям немає», — вважає пані Ганна.

До того ж, за її словами, «мінський формат», вже давно розширений, і для України дуже важлива трансатлантична єдність країн, які виступають на її підтримку.

Продовжуючи тему зовнішнього тиску на країну-агресора, не оминули студенти і питання дієвості санкцій проти Росії. «Ми повинні загнати російську економіку в стан абсолютної приреченості. Коли олігархи, які оточують Путіна та решта зрозуміють, що це (агресія проти України. — Ред.) була найбільшою їхньою помилкою. Російська імперія під витривалістю та мудрістю Київської Русі впаде», — резюмувала голова комітету ВРУ в закордонних справах.

Про боротьбу за Крим в міжнародних судах, конституційні зміни та десакралізацію влади, відповідальність громадян за свій політичний вибір — детальніше читайте  в наступних номерах «Дня».

Дар’я ТРАПЕЗНIКОВА, Київський національний університет ім. Т.Шевченка:

— Після екскурсії сесійною залою Верховної Ради складно повірити, що жінки займають лише дев’яту частину цих місць. Сподіваюся, більшість із них є такими, як Ганна Гопко — цілеспрямованими людьми з позицією, які не бояться брати відповідальність за доленосні рішення на себе. Хотілося б, щоб талановиті та розумні жінки, яких в Україні чимало, не боялися брати владу в свої руки та робити наше життя кращим нарівні з чоловіками. Дякую Ганні Гопко та іншим жінкам-парламентарям за такий приклад.

Катерина САДЛОВСЬКА, Львівський національний університет ім. I. Франка:

— Зустрітися з Ганною Гопко — молодим депутатом, яка знається на міжнародній політиці, було давнім моїм бажанням. Про пані Ганну я чула ще від своїх викладачів. Власне, Гопко закінчила Львівський національний університет за спеціальністю «журналістика». Під час зустрічі пані Ганна згадувала про рідний університет і про молодь, яка має будувати громадянське суспільство. Вона бачить це його таким, яке відповідає за тих, кого привело в Раду. Це суспільство активне, здатне не тільки покладатися на думки інших політиків, а й навчитись читати закони. Важливе питання виховання національних еліт, спрямованих на державотворення, а не тільки на кар’єрний ріст та особисте збагачення. Саме таких українців хоче бачити світ.

Марія ГЕНИК, Одеський національний університет імені І.  Мечникова:

– Сьогоднішня зустріч цікава тим, що відбувалася не в редакції, а в гостях у Ганни Гапко – у комітеті Верховної Ради із закордонних справ. Цікаво було побувати у місці, де приймаються доленосні для країни рішення. Спілкування з Ганною Гопко було коротким, але змістовним.

Найбільше нас цікавило ставлення політика до Мінських домовленостей. Голова комітету ВР у закордонних справах вважає, що альтернатив цьому формату зараз немає і Україна повинна показувати Заходу, що вона є надійним партнером. Загалом Ганна Гапко налаштована оптимістично. При цьому більшість експертів, з якими ми спілкувалися під час Літньої школи, ставиться до Мінських домовленостей негативно. Тому було цікаво вислухати іншу точку зору, навіть якщо її не поділяєш.

Натомість мені сподобалася ідея Ганни Гапко про те, що санкції проти Росії треба прив’язувати до анексії Криму. Гадаю, ми повинні постійно нагадувати закордонним партнерам про те, що півострів є частиною України.

Дар'я ДЯДЕНКО, Одеський національний університет імені І. Мечникова:

– Багато надій покладають на "молоду кров" у парламенті.  Не просто на молодь, а на покоління політиків, які мислять у іншій парадигмі. Йдеться про те, коли депутатський мандат є не перепусткою до ряду привілеїв та корупції. Переконана, що у Верховній Раді мають працювати за покликанням (даруйте за пафос). Тут я цілком погоджуюсь з Ганною Гопко, яка вважає свою роботу служінням в інтересах держави та її громадян.

Ірина СТЕЛЬМАХ, Львівський національний університет імені Івана Франка:

– "Ставте все під сумнів, у політиків є свої наміри," – зауважила Ганна Гопко. Зараз гостро стоїть питання десакралізаціі влади, адже людям вбивають в голову певну думку, в результаті чого вони обирають політиків не відчуваючи за них відповідальності. До чого це призведе? "Обрати цих політиків і кинути їх в боротьбу з системою," – резюмувала Ганна  Гопко. Сучасне суспільство вкрай потребує сильних керівників державного рівня. Тих, які оберуть не кар'єризм, а служіння інтересам держави.

Аліна ВАВРИНЮК, Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича:

– Зустріч з Ганною Гопко допомогла мені іншими очима поглянути на події, що відбуваються в країні. Зокрема, на нещодавнє прийняття закону про децентралізацію та на виконання Мінських домовленостей. Звичайно, я не можу сказати, що беззаперечно і до кінця погоджуюся з думками Ганни... Однак, як на мене, це дуже важливо – бачити різні погляди, різні точки зору. Саме це допомагає потім формувати свою власну думку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати