Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи відзначатиме Україна 70-річчя створення УПА?

В’ячеслав КИРИЛЕНКО: «Це — європейський підхід, і він буде поширюватися»
06 вересня, 00:00
В’ячеслав КИРИЛЕНКО

Днями у Верховній Раді було зареєстровано постанову про відзначення 70-річчя створення УПА, повідомляє сайт Ради. Автором законопроекту виступив народний депутат В’ячеслав Кириленко. У тексті запропонованої постанови йдеться про розробку плану заходів задля відзначення річниці на державному рівні. А також запропоновано провести «показ тематичних теле- та радіопередач», забезпечити висвітлення у ЗМІ, розробити та ввести в обіг ювілейну монету та видати серію поштових марок. На сайті партії «За Україну!», яку очолює Кириленко (зараз входить до складу Об’єднаної опозиції), депутат коментує свою ініціативу таким чином: «Боротьба Української повстанської армії стала яскравим свідченням національно-державницьких прагнень українського народу. Враховуючи значну роль УПА в українській історії ХХ століття, цілком закономірним є відзначення на державному рівні 70-річчя створення Української повстанської армії». Про шанси прийняття такої постанови у нинішньому парламенті та, насамперед, ставлення людей до цього питання, яке автор пропонує вивести на всеукраїнський рівень, «День» поспілкувався із В’ячеславом КИРИЛЕНКО.

— Пане В’ячеславе, чи готове сьогодні українське суспільство відзначати 70-річницю УПА на загальнодержавному рівні?

— Люди, які відчувають себе патріотами, вже давно не мають ніяких суперечок щодо питання УПА. Безумовно, є й ті, хто ще не готовий, але у їхньому ставленні до боротьби за незалежність рідної країни лад наведе лише час. Слід зауважити, що у постанові задекларовано не святкування, а вшанування 70-ліття створення Української повстанської армії. Тож мова йде не про свято, а про національну пам’ять та про тих, хто боровся за незалежність України. Вона має бути гідно вшанована і на рівні українського парламенту, уряду та місцевої влади.

— Наскільки великим є прогрес у ставленні до УПА за 21 рік нашої незалежності?

— Прогрес дуже помітний хоча б у рішенні 8 обласних рад, які було ухвалено в різний час, щодо визнання борців УПА на їхній території, надання їм відповідних соціальних пільг і належної суспільної шани. Крім того, створено багато документальних і художніх фільмів та книжок з цієї тематики. Зокрема, існує висновок робочої групи істориків при Урядовій комісії з вивчення діяльності ОУН і УПА, який офіційно затверджено 14 жовтня 2005 р. У підсумку фахівці визнали боротьбу повстанців боротьбою за незалежність тими засобами і у тих обставинах, які притаманні воєнному часу. Загалом, держава повинна докладати більше зусиль для встановлення об’єктивної історичної правди, без перекосів в той чи інший бік. Поступово домінуючою точкою зору в Україні має стати розуміння і вшанування тих, хто боровся у різних арміях за незалежність своєї країни.

— Ми маємо такий приклад як Луганськ, де встановлено пам’ятник жертвам УПА. Як переконати людей, котрі потрапляють під вплив такої ідеології?

— Тільки історичною правдою. Ніде в світі не засуджують тих, хто боровся за незалежність своєї країни. Навпаки, у будь-якій країні таких людей вважають героями. В Україні ще досить багато людей зазнає впливу старої імперської та радянської пропаганди. Вони не встигають подумати над складними питаннями і перебувають у полоні стереотипів минулого часу. Проте, кількість цих людей стає усе меншою. Зростає покоління, яке народилося в незалежній Україні. Незважаючи на спроби нинішньої влади повернути рух України в зворотному напрямку до політичного та державного зашморгу і рабства, молоде покоління абсолютно спокійно ставиться до тих, хто боровся за свою країну. Це — європейський підхід і він буде поширюватися, повільно та з труднощами як за нинішньої влади торувати собі шлях.

— Який шанс у цієї постанови бути прийнятою?

— Звісно, її не приймуть. Але я вношу цю постанову з принципу, який полягає в тому, що борців за незалежність України треба гідно вшановувати. Якщо теперішня парламентська більшість до цього не готова, для України, за великим рахунком, це нічого не означає: більшість піде, а Україна і пам’ять про УПА залишиться.

— Чи не боїтеся ви, що перед виборам таку ініціативи можуть сприйняти як спробу піару?

— Мені байдуже як вона буде сприйнята, я сповідую однакові погляди протягом усього свого політичного життя. Я опікувався, зокрема, і цією проблемою. Тож для мене це питання принципу, а хто і як до цього ставитиметься — це його справа.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати