Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Донецьк, Луцьк, Херсон...

Реакція регіональних Євромайданів на події у Києві та їхні передумови
21 січня, 11:27
Фото Олександра ЄРМОЧЕНКА

ДОНЕЦЬК

На Донеччині говорять про недопустимість розколу

Учора голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький висловився щодо пакету законів, підписаних Президентом України минулого тижня: «Всі ухвалені положення існують у США та розвинених демократичних країнах Європи, це стосується законів щодо SIM-карт, реєстрації іноземних агентів тощо. В області необхідно проводити тематичні семінари, спілкуватися з юристами. Гадаю, що дані закони будуть уточнювати і широке тлумачення тих чи інших ініціатив конкретизують, у тому числі у Верховній Раді. Щодо пікетів та протестів, хочу сказати саме про Донеччину: як розумію, такі акції не знаходять підтримки у мешканців області. Хочу висловитися також щодо донецького Майдану — навмисно не кажу «євро», бо до «євро» він не має жодного відношення. У Донецьку Майдан — вихід з 18-ї до 19-ї години членів штабів опозиційних сил, кількох невдалих народних депутатів і тих «незареєстрованих іноземних агентів» з різних громадських організацій. Кількість цих осіб коливається від 40 до 80, коли приїздять різноманітні «Собаки»-»Гайдамаки», збирається до 100—150. Донецький Майдан не є проявом волі народу, у нашій області на виборах опозиційні сили сумарно отримують не більше 5% голосів. Тобто тут існує своя точка зору. У Києві високий рівень підтримки опозиції, тому там інша ситуація».

Водночас акції на донецькому Євромайдані тривають. Активісти збираються біля пам’ятника Шевченку опівдні та о шостій вечора. У неділю підтримати Євромайдан вийшов і професор, голова Донецького осередку Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація європейських студій» Ігор Тодоров, який зауважив «Дню»: «Впевнений, що нещодавні заходи влади — плата за домовленістю з Росією, фактично здача України. Сподіваюся, що розколу країни не буде. Цікаву ідею запропонувала Інна Богословська: треба ретельно працювати з депутатами від Партії регіонів, які б змогли перейти на сторону опозиції, створити нову більшість, (нехай ситуативну) та відмінити нові закони. Це був би більш-менш легітимний шлях, бо заклики до революційних дій не сприйме Захід — своєю популярністю Євромайдан завдячує, передовсім, ненасильницьким методам».

Марія ПРОКОПЕНКО, Донецьк


 ЛУЦЬК

Губернатор Волинської області закликає «слухати власне серце і власного Президента»

Активісти ВО «Свобода» у ніч з неділі на понеділок не дали трьом автобусам з бійцями внутрішніх військ  та кількома польовими кухнями заїхати у Рівне. Автобуси спробували прорватися у Київ з іншого боку, через Сарни. Але і там волинські євромайданівці влаштували їм «засаду», мирно переходячи дорогу туди-сюди, просто заблокували подальший проїзд. Вдень активісти «Свободи» та луцького Євромайдану блокували підрозділ внутрішніх військ на трасі Сарни — Київ кілька годин, після чого військовики розвернули автобуси і поїхали назад, на Луцьк...  Водночас під час оперативної наради голова Волинської ОДА Борис Клімчук закликав волинян слухати власне серце і власного Президента, котрий готовий до переговорів і дискусій. «Впору помолитися, хоча Водохреще вже другий день, сьогодні тим, хто втратив учора контроль. Можна зберігати гарну міну при поганій грі, але гра вже небезпечна, погана гра, погана для держави, якщо хтось її любить там», — сказав голова Волинської ОДА. Борис Клімчук вважає, що українці мали б слухати добрі поради з-за кордону, але приймати власні рішення: «Добрі поради з-за кордону надходять, різні: від європейців — дуже тривожні, далі з-за океану — виходячи із загальних тез демократії. Але часи Кольта, який свого часу встановлював там демократію, спаси нас, Господи, в Україні мати. Рецепти — хороша річ, але треба готувати свою державу і свою страву в цій державі».

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк


 ХЕРСОН

«Людей довели до відчаю відсутністю адекватної реакції і діалогу»

Херсонська громадськість активно обговорює останні події у Києві в соціальних мережах. Однак організованих дій щодо руху до Києва поки не спостерігається. Свою реакцію на сутички протестувальників з міліцією в ніч на 20 листопада вирішили висловити активісти місцевого Євромайдану. Перед традиційним зібранням на площі Свободи о 17.00 вони зібралися біля облуправління МВС. «Пікет стосуватиметься подій неділі. Ми хочемо знати про долю нашого спецпідрозділу «Беркут» і участь херсонських правоохоронців у заворушеннях. Вимагатимемо, щоб вийшли представники управління і роз’яснили ситуацію», — прокоментував «Дню» перед пікетом його учасник Ярослав Світлий. Поки немає реакції і від керівництва Херсона й області. Під час обласної селекторної наради вранці 20 січня голова облдержадміністрації Микола Костяк лише зазначив, що «цей тиждень проходитиме під егідою реалізації в області завдання Президента України щодо забезпечення національної єдності та громадянської злагоди у контексті відзначення Дня Соборності та Свободи України і 95-тої річниці проголошення Акту злуки», — цитує губернатора сайт ОДА. Сергій ДМИТРІЄВ, настоятель храму святої Варвари, коментує «Дню» останні події так: «Як священик і просто громадянин я завжди був проти насилля, адже воно породжує лише агресію у відповідь. Будь-яке насилля — невиправдане. Я дуже хвилююся через те, що зараз відбувається в Києві. Жахливо, коли громадяни однієї нації б’ють одне одного. Але гадаю, що відповідальність за насилля зі сторони міліції і протестувальників повністю лежить на представниках влади, передусім на Президентові. Те, як влада реагує на мирні протести (побиття, переслідування, провокації від «анти майданів», ухвалення скандальних законів), не могло не викликати реакції у відповідь. Якщо знущатися над твариною, навіть наймиролюбніша істота рано чи пізно дасть відсіч. Людей просто довели до відчаю відсутністю адекватної реакції і діалогу. Замість цього чиновники весело проводять свята, відпочивають з сім’ями... Гадаю, це страшніші речі, ніж ті, що відбулися вночі 20 січня. Не хочу бути нікому адвокатом, але мені важко засуджувати тих молодиків, які беруть участь у сутичках з міліцією. Гадаю, що тим людям, яким Бог нині дав важелі впливу і влади, мають нарешті схаменутися, прозріти і чесно заявити про готовність чути обидві сторони конфлікту. Сьогодні один дзвінок Президента може припинити цей жах».

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати