Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Допомога, яка не працює

Кошти із благодійного рахунку Мінсоцполітики для виплат переселенцям понад рік не використовують за призначенням
12 листопада, 10:49
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Активісти «Донбас SOS» здійснюють опитування серед переселенців, чи знають вони про існування благодійного рахунку, який відкрило Міністерство соціальної політики ще на початку конфлікту, та чи вдавалось отримувати передбачену одноразову грошову допомогу. За півтора роки існування рахунку на ньому накопичилось майже півтора мільйони гривень. Пересилати кошти на нього могли юридичні та фізичні особи у будь-якій валюті. Згодом було видано спеціальну постанову уряду №535 — про порядок  використання коштів та механізм надання такої допомоги. 

«Як показує річна практика нашої гарячої лінії, більшість переселенців навіть не підозрюють про цей рахунок, — розповідає координатор «Донбас SOS» Олександр Горбатко. — Є дані, що людям відмовляли в отриманні такої допомоги, або обіцяли, та досі ніхто нічого не отримав. Але у тих, хто звертається за цими коштами, критична ситуація: є хтось хворий, є в родині інваліди, потребують такої допомоги багатодітні сім’ї. Наразі люди основну підтримку мають не від держави, хоча є спеціальний фонд. А так гроші пролежали на рахунку півтора роки. І ця сума за весь цей час не збільшувалася».

Опитування планують завершити до кінця тижня. Потім «Донбас SOS» проведе інформаційну кампанію, щоб розповісти переселенцям, як цей вид допомоги працює, і поділитись результатами з Міністерством соціальної політики. За розрахунками активістів, якби були відповідні роз’яснення від відомства, кошти з цього фонду «розібрали» б за один-два місяці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати