Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Допомогти маленьким свідкам війни

Лікарі інституту Амосова безкоштовно оглянули дітей переселенців
10 лютого, 11:44
ФОТО REUTERS

До табору для дітей-переселенців «Лісова застава» завітали лікарі Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова. У рамках проекту «Зупинимо епідемію серцево-судинних катастроф» вони оглянули дітей, які переїхали із зони військових дій. Серйозної загрози для життя дітей медики не виявили. Лише в однієї дитини є підозра на ваду серця, але оперативного втручання вона поки не потребує. Також з’ясували, що ще кільком дітям необхідна консультація ендокринолога.

За словами головного позаштатного спеціаліста МОЗ України за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих» Костянтина Руденка, фахівці інституту надалі проводитимуть безкоштовне обстеження та лікування дітей із зони АТО. За його словами, наразі важко визначити, яку шкоду фізичному та психологічному здоров’ю дітей нанесли військові дії, але якщо дитина мала схильність до серцево-судинних хвороб, то її стан може суттєво погіршитися.

Нині у таборі перебувають 20 дітей, батьки яких намагаються виїхати із зони АТО або шукають роботу та влаштовують життя на іншій території України. Заїзд у таборі триває 21 день, але організатори табору, благодійний фонд «За право на життя», наголошують: діти можуть перебувати на оздоровленні стільки, скільки вимагатиме їхній стан або сімейні обставини.

Ірина САЗОНОВА, керівник благодійного фонду «За право на життя»:

—  Фахівці центру Амосова самі зініціювали цю акцію та запропонували свою допомогу. Вони розуміють, що діти були у складній ситуації: не доїдали, довгий час мерзли, жили у підвальних приміщеннях. Психологічні умови їхнього перебування також не найкращі. Все це дає ускладнення на серце. На щастя, за результатами огляду, діти почуваються добре. Свою роль відіграє і те, що вони отримують психологічну допомогу. У цьому напрямку ми теж помічаємо позитивні зрушення. Щодо гострих станів, коли діти зовсім не сплять чи не розмовляють, то результат роботи психологів вже помітний. Посттравматичний стрес не так просто усунути. Він проявляється, коли дитина погано спить, втрачає цікавість до ігор, до навчання, уникає розмов про війну. На виправлення цієї ситуації треба більше часу.

За потреби ми співпрацюємо із районною лікарнею, але профілактика, враховуючи обставини, теж важлива. З лікарями інституту Амосова ми домовилися: після наступного заїзду вони знову проведуть огляд».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати