Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ефект «друзів-сусідів»

«Демонізований» імідж регіону став індульгенцією для місцевих опозиціонерів, — вважає експерт
18 грудня, 14:47

Ніхто не сумнівався в тому, що перемогу на дострокових виборах мера Єнакієвого здобуде представник партії влади Валерій Олійник. Єдине питання, яке викликало сумніви, — явка виборців і, відповідно, відсоток тих, що проголосували «за». У мороз мінус 15 градусів явка виборців становила 43,97%. Про це повідомляє портал «Дело» з посиланням на Єнакіївський виборчком. За Олійника проголосувало 90% жителів, за кандидата від Комуністичної партії Василя Лавриненка — 5,7%, а за свободівця Ігоря Славгородського — 1%. Також на посаду мера претендували кандидат від партії «Яблуко» Олег Поливанов і представник партії «Зелені» Олександр Дьяков. Вони не набрали й одного відсотка.

Повідомлення про те, що вибори фальсифікують, з’являлися вже зранку в день голосування. Так, зокрема, штаб партії «УДАР» повідомляв про те, що вранці о 8.30 журналісти виявили вкидання бюлетенів в урну. «Нескладно було розгледіти, що голоси виборців на них були віддані за кандидата від правлячої партії», — говорилося в повідомленні. «На виборчій дільниці № 8 члени комісій не дотримуються законного порядку видачі бюлетенів. Так, виборчі бюлетені не лежать у повному обсязі на столах комісій — частина з них розташовується в столах, частина — на стільцях, частина — взагалі поза увагою спостерігачів, і лише кілька бюлетенів лежить на столах», — повідомляє інформаційна служба Донецького обласного штабу партії «УДАР».

Проте про перемогу Валерія Олійника було оголошено вчора в офіційному повідомленні за підписом голови і секретаря Єнакіївського міськвиборчкому.

Нагадаємо, що 10 серпня після перенесеного інсульту помер голова Єнакіївської міської ради Сергій Рухадзе, після чого було оголошено про проведення позачергових виборів.

Кирило ЧЕРКАШИН, керівник соціологічної служби «Центру політологічних досліджень»:

— У принципі, показники кандидата від Партії регіонів у мери Єнакієвого я не назвав би надфантастичними. Мені цей показник видається цілком нормальним з урахуванням політичної ситуації, яка склалася в місті і нашому регіоні, тобто домінування Партії регіонів. Реальних конкурентів тут у них фактично немає. Комуністи лише намагаються щось протиставити, але у них немає таких коштів, і ідеї їхні дуже застаріли. Представники опозиції є чужорідними для регіону, і високі показники отримати тут вони не можуть. Тому гадаю, показник у 90% відображає дійсне голосування в місті. Навіть у західній політології є ефект друзів-сусідів, тобто голосування за кандидата-вихідця зі свого регіону. Оскільки Єнакієве — батьківщина нашого Президента, не дивно, що там високий рівень підтримки його партії.

Що ж до явки, то вона традиційно залишилася низькою для місцевих виборів.

Олександр КЛЮЖЕВ, політичний аналітик:

— Із погляду демократичних стандартів виборів, 90-відсотковий результат кандидата від Партії регіонів на виборах Єнакіївського міського голови Валерія Олійника виглядає вкрай одіозно. Такий високий результат, може, і лестить локальному лідерові, але політично та інформаційно він має дискредитаційний характер. Надзвичайно низький рівень політичної конкуренції на регіональному та місцевому рівнях знову виявив себе. Хто в цьому винен? У нас звикли робити крайньою лише Партію регіонів, яка об’єктивно зловживає своїм монопольним становищем в області. Утім, свою частку відповідальності мають нести й опозиційні партії. Дуже часто «демонізований» імідж регіону ставав індульгенцією для місцевих опозиціонерів, які не були здатні або не хотіли працювати із місцевим виборцем. Люди мають бачити хоча б якусь альтернативу, а не спостерігати істерику в ЗМІ майже невідомих їм осіб. І в цьому аспекті доволі позитивним є досвід кандидата від ВО «Свобода» Ігоря Славгородського, який на парламентських та виборах мера міста намагався спокійно й системно працювати із мешканцями Єнакієвого. Це не принесло моментального результату на виборах, але здійснена робота обов’язково матиме наслідки в перспективі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати