Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Головою НСКУ вдруге переобрано Сергія Тримбача!

Понад десять років не було видно й чутно молодих у Спілці. І ось вони почали з’являтися
25 квітня, 11:27

Це був VІ (ХII) з’їзд Національної спілки кінематографістів України, на який делеговано 572 особи. У дискусії, яка розгорнулася на з’їзді, було порушено головне питання — про подальший розвиток українського кіно і дано оцінку реформам, які здійснювало останнім часом Державне агентство з питань кіно. Кілька режисерів старшого покоління виступили з різкою критикою робіт молодих колег — насамперед фільмів, які склали альманах «Україно, гудбай!» (про ці стрічки «День» писав у № 72-73). А, у свою чергу, молоді кінорежисери наголосили на тому, що їхнє покоління уже «самовизначилось і є дієвим учасником сьогоднішнього кінематографічного процесу та життя», а тому потрібно з цим рахуватися. Головою Національної спілки кінематографістів України на другий термін переобрали відомого кінокритика Сергія Васильовича Тримбача, а головою Контрольно-ревізійної комісії обрано знаного кінооператора Юрія Гармаша.

— Понад десять років не було видно й чутно молодих у Спілці, — наголосив С. ТРИМБАЧ. — На пленумах спілчанського правління (так практично в усіх спілках нині) більшість — уже пенсійного віку. Всі вони — чудові люди, більшість із них ставиться до всього, що діється в кіно, Спілці, з юнацьким завзяттям та інтересом. Я взагалі не схильний дивитися на ситуацію з погляду поколінь, але ж так склалося: гроші в кінематограф не текли, молоді майже не з’являлися. Кінематографісти — це сім’я, і в ній тривалий час не з’являлися діти... Так, це прикро було, іноді до сліз... І ось вони почали з’являтися! Це найбільша подія для мене особисто, найбільша і найприємніша — за всі останні роки. Коли з рік тому молоді прийшли на пленум правління й попросили, доволі твердо і непоступливо, врахувати їхню точку зору — це було здорово.

Нещодавно вони зорганізувалися в Організацію молодих кінематографістів (подібна була колись, та потім наказала довго жити), на чолі з режисером Русланом Батицьким (йому 27 років). Це об’єднання тих, хто молодший за 35 років. Вони почали розуміти, що ніхто, крім них, їх самих не захистить. Та й не тільки в захисті справа. Нові явища завжди виникають не тільки через творення нових кінотекстів, а й через інформаційну вибухову тактику їхнього просування в масову свідомість. Згадаймо історію кіно, літератури. Як російські футуристи скидали Пушкіна з «корабля современности», а французька «нова хвиля» діяла проти всіх правил — порушуючи правила, скажімо, кінограматики. Певна зухвалість, викличність у проекті «Україно, гудбай!» справді закладалася. А як інакше, коли хочеш розбудити вітчизняне спляче царство?

Реформувати Спілку необхідно. Втім, це потрібно робити обережно, знаючи наші реалії. Головне — ми не маємо права втратити Будинок кіно, нашу єдину власність, ми не маємо права зруйнувати Спілку... (Інтерв’ю з головою НСКУ С. Тримбачем читайте в наступному номері «Дня».)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати