Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гроші є, ліків немає

Пацієнти з гемофілією вимагали в МОЗ терміново закупити життєво необхідні препарати
08 жовтня, 10:03
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Хворі з різних регіонів України, зокрема з Вінницької, Запорізької, Волинської областей пікетували будівлю Міністерства охорони здоров’я. Люди на візках і милицях взяли участь у акції, бо ситуація з препаратами для гемофілії катастрофічна: держава досі не придбала ліків, хоча гроші на це з бюджету виділили. Головна вимога пацієнтів — закупити ліки протягом місяця. Акцію влаштували громадські організації — Всеукраїнське товариство гемофілії і Всеукраїнська рада захисту прав та безпеки пацієнтів.

«Якщо зараз у якогось гемофіліка піде кров, навіть на цій акції, зупиняти буде нічим. Людина може померти, — каже Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів. — Може, в якихось областях трохи препаратів є. Але якщо ліки є в Запорізькій області, то що робити в Кіровоградській? Найбільший цинізм у тому, що гроші на закупівлю в міністерства є. Але вони чомусь не купують ліки. Зробити це реально протягом 30 днів, за переговорною процедурою. Треба домовитися з компанією, яка може поставити ліки, і завезти препарати на два-три місяці. А потім проводити тендери». Ситуація із препаратами типова. За словами Віктора Сердюка, 2010 року під МОЗ відбувся перший мітинг з аналогічними вимогами.

Юлія Овчинник приїхала на пікет із Запоріжжя. Разом із нею — 12-річний син Сашко, хворий на гемофілію. Удома на Юлію чекає 16-річний Віталій із таким самим діагнозом. «Зараз у лікарні доколюють останнє, що є. У молодшого сина карієс, і не можемо почати лікування, бо потрібен препарат згортання крові. Одна його ампула коштує тисячу доларів. А для лікування зуба потрібно п’ять-шість ампул, — ділиться Юлія Овчинник. — Раніше ситуація з ліками була краща. Тепер — катастрофа. Взагалі, до медиків звертаємося лише тоді, коли починається кровотеча, — тоді їдемо до обласної лікарні. Наші діти беззахисні й нікому не потрібні».

Пацієнти з гемофілією вимагають протягом місяця забезпечити їх необхідними препаратами. Показово, що учора Кабінет Міністрів пікетували люди з орфанними (рідкісними) захворюваннями. Пацієнти вимагали у Міністерства фінансів забезпечити їх необхідними ліками 2016 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати