Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iсторична пам’ять є захисним щитом українців

02 вересня, 11:48

Видавничий проект «Бібліотека газети «День» залишається вірним добрій традиції: щороку, до Форуму книговидавців у Львові, радувати читачів свіжими змістовними новинками. Не став винятком і 2014 рік. Щойно побачили світ нові книжки в межах нашого видавничого проекту. Це «Україна Incognita. Top-25» — видана трьома мовами: українською, англійською та російською. Це 25 актуальних статей з історії та культури України, опублікованих раніше на сторінках «Дня»; нове, доопрацьоване видання «Апокрифів Клари Гудзик» — вибраних творів блискучої української журналістки, яка півтори десятиліття працювала в «Дні», де повною мірою розкрила свій рідкісний талант (перше видання збірки побачило світ 2005 року); і, нарешті, фотоальбом, «Люди Майдану», де через образи живих людей — і героїв, і пересічних, «звичайних» громадян — читач має можливість глибше зрозуміти суть та причини «тектонічних» революційних подій, котрі зимою 2013/2014 років змінили увесь перебіг української історії.

Що поєднує ці книжки — здавалося б, такі різні за змістом? Яким є спільний «стрижень», що «гуртує» усі три видання докупи? Цей стрижень далеко не одразу впадає у вічі, проте він, безперечно, існує. Ідеться про історичний шлях України до Європи — до свого цивілізаційного дому, — про здобутки й трагедії на цьому багатовіковому шляху. Проте чому альтернативою цьому шляху і 500, і 100, і 50 років тому, і, головне, сьогодні є лише тиранічне «євразійство» сталінсько-путінського штибу? Те «євразійство», для якого Україна як окремий народ, як вільний соціум з національною свідомістю є апріорі ворожою, смертельно небезпечною, є викликом, що з ним треба вести війну на знищення. Саме тому московсько-імперсько-радянсько-путінські державні інституції по-рейдерськи захопили у нас наше питоме історичне ім’я — Русь, спотворили нашу історію, відмовляючи Україні у праві на вільний історичний вибір. Ось тому шлях України до Європи є безальтернативним. Інший шлях — зникнення та загибель.

Проте драматизм ситуації полягає в тому, що Європа нас теж століттями не чула й не знала (не бажала знати). Про це подбав наш північний сусід, «замурувавши», наскільки на це спромігся, нашу культуру і духовність у контактах із західним світом. Ось чому місія першої з трьох книжок, англомовної — представити драматичну і мужню українську історію європейському читачеві. В усіх її аспектах — і в здобутках, і у величі, і в поразках, і, головне, в європейських прагненнях. Про це ж саме, по суті, і книжка Клари Пилипівни Гудзик, унікального журналіста, яка винятково глибоко володіла проблемами духовно-релігійного життя в Україні — і впродовж століть, і на початку 3-го тисячоліття. Про людей, які гинули за європейську Україну — фотоальбом «Обличчя Майдану».

Головний редактор «Дня» Лариса ІВШИНА часто підкреслює одну думку, дуже важливу для всіх нас: ми, українці, переможемо, бо ми стоїмо на непохитному «Українському Щиті». Цей Щит не здолає жоден ворог. Сила і незламність цього щита — в історичній пам’яті нації. Про це — нові книжки «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати