Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кабмін звільнив Iгоря Лікарчука

Міністерство освіти та науки переконує, що ЗНО-2016 попри все відбудеться: на це у бюджеті закладають 240 мільйонів гривень
22 вересня, 19:53
Фото УНІАН

«Уявляю собі скільки версій журналісти будуть вибудовувати навколо моєї відставки. Ось з’явилася іще одна», — так коротко та іронічно прокоментував розпорядження уряду про своє звільнення з посади директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. Раніше просив своїх друзів та колег не розпитувати його про ЗНО-2016, наголосив, що не даватиме жодних порад та консультацій, як краще організувати цьогорічне тестування, вважаючи це неетичним. Нагадаємо, що вже двічі Ігор Лікарчук подавав заяву на звільнення до Міністерство освіти та науки — 21 липня одразу після початку службового розслідування щодо УЦОЯО та відсторонення його від виконання обов’язків, а також 17 вересня, коли почались перевірки регіональних центрів оцінювання освіти. По суті, почалося ламання налагодженої впродовж років системи, з вилученням програмного забезпечення, серверів, зі звільненням працівників. МОН на заяви Лікарчука не відреагувало, зате переконувало, що робитиме все можливе для проведення ЗНО в цьому році.

Тепер же Лікарчук іде з посади остаточно. З його постаттю експерти пов’язують успіх системи ЗНО в цілому, розвиток зовнішнього незалежного оцінювання в Україні вважають хорошим шансом відійти від корумпованого вступу до вузів. «День» раніше писав, що Міністерство освіти та науки може вплинути на ситуацію та вирішити: як провести ЗНО—2016 безболісно, та й взагалі провести як таке.

На днях заступник міністра освіти та науки Інна Совсун прокоментувала виданню «Главред», що проведення ЗНО в 2016 році буде дуже складним, але це не означає, що воно буде неможливим. Заступниця міністра зауважила, що багато процесів доведеться започатковувати заново.

«Щоб допомогти цього року Центру оцінювання якості освіти, ми (МОН) домовилися про виділення додаткових 10 мільйонів гривень, а на наступний рік закладено 242 мільйони. Для порівняння — торік було лише 109 мільйонів. Ми свідомо закладаємо значно більші видатки на ЗНО, щоб допомогти Українському центру в ситуації, що склалася. Ми віримо, що спільними зусиллями ЗНО вдасться провести, хоча це буде складно», — коментувала виданню Інна Совсун.

На звільнення Ігоря Лікарчука з посади у міністерстві реагують досить спокійно: вважають, що почате службове розслідування та відсторонення з посади в принципі є нормальною практикою для Кабміну, коли є якісь сигнали від правоохоронних органів про певні порушення. І при цьому абсолютно впевнені у чистій репутації Лікарчука. «У Міністерства немає жодних претензій до Ігоря Леонідовича, ми вважаємо його дуже принциповою людиною та переконані, що він не був залучений у жодні корупційні схеми», — наголошувала Інна Совсун. «День» буде стежити за розвитком ситуації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати