Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Храм, врятований археологами

Дерев’яна церква з урочища Батарея на Поділлі може повернутися через вісімсот років
25 липня, 11:43
ГРАФІЧНА РЕКОНСТРУКЦІЯ ДЕРЕВ’ЯНОЇ ЦЕРКВИ ХІІ—ХІІІ стст. З ОКОЛИЦЬ с.СОКІЛЕЦЬ. АВТОР ІВАН МОГИТИЧ

Про дерев’яну церкву, яка діяла на Поділлі у ХІІ—ХІІІ століттях, можна дізнатися на виставці «Християнству в Україні — 1025 років», що у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї. За словами співробітника науково-методичного відділу музею Володимира Захар’єва, її знайдено в урочищі Батарея біля села Сокілець Дунаєвецького району, і вона є найдавнішою із науково досліджених давньоруських дерев’яних церков.

Залишки храму виявлено ще 1994 року під час археологічного дослідження комбінованого підплитово-ѓрунтового могильника поблизу села. Він був квадратним, мав довжину стін 4,6 метра (десять ліктів). Зі сходу, згідно з релігійними канонами, до головної частини — нави — приєднувався вівтарний сектор 5х7 ліктів. Будівлю було зрублено без єдиного цвяха.

— Все було зрозумілим: поховання під вапняковими плитами ІХ—ХІ століть у верхньодністровських традиціях дулібів — попередників галичан, — розповів Володимир Захар’єв, який очолював експедицію. — І раптом натрапили на окремі камені, що залягали глибше, ніж масивні плити могильника. Між ними виявили залишки спаленої деревини — фрагмент колоди. Додавши пильності, ми не втратили жодного артефакту. Вивчили фрагменти фундаменту дерев’яної споруди, виявили у ѓрунті й ритуальний предмет — звідницю.

Відомості про знахідку проаналізовано у львівському інституті «Укрзахідпроектреставрація». Народний архітектор України Іван Могитич включив їх до своїх досліджень «Археологічно відкриті дерев’яні церкви Галичини і Волині Х—ХIV ст.» та «Архітектура дерев’яних храмів». Сокілецька церква заповнила нішу у його класифікації, ставши другим — після найпростішого — типом таких культових споруд. За підрахунками Івана Могитича, висота споруди сягала десяти метрів. Над входом був легкий ѓанок. На південній стіні розташовувалося два прямокутні вікна, з холоднішого північного боку — одне. У верхній частині даху для кращого освітлення храму було влаштовано так званий бабинець з квадратними віконцями на всі боки світу. У стінах вівтаря з цією метою теж було вирізано круглі вікна.

Фактично архітектурна документація для відтворення унікальної святині за зразками давньоруського зодчества готова. Відновлена церква, принаймні, служила б капличкою у зручному місці, намоленому нашими предками понад вісімсот років тому. Адже урочище Батарея опинилося посередині двох частин теперішнього Сокільця — у 80-х роках минулого століття нижня частина села переселилася із зони затоплення, коли наповнювалося Дністровське водосховище, і Дністер підіймався догори своєю притокою Ушицею.

Щоправда, ділянка із залишками могильника і церкви опинилася у власності чотирьох господарів, але селяни не проти поділитися своїми наділами. Тим паче, успішні та заможні вихідці Сокільця готові матеріально допомогти втіленню цієї ідеї.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати