Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли глина розказує

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва Оксана Грудзинська представила ювілейну виставку
01 серпня, 11:20
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Оксана Аркадіївна Грудзинська — заслужений художник України, член Національної спілки художників України. Вона є автором багатьох керамічних творів, що прикрашають міста нашої країни, інтер’єри будинків та музейні експозиції. У творчому доробку майстрині — декоративні панно у підземному та наземному вестибюлях станції метро «Хрещатик» (які стали символом, візитівкою не тільки київського метрополітену, а й української столиці в цілому).

Із 1947 р. О. Грудзинська почала працювати в Експериментальній майстерні художньої кераміки Інституту архітектури Академії будівництва та архітектури УРСР, яку 40 років очолювала видатна художниця, технолог-кераміст Ніна Федорова. Протягом 20 років натхненної праці в майстерні художниця створювала різноманітні панно, архітектурні керамічні вставки, декоративні тарелі та полумиски, вази, куманці тощо. Самобутні розписи О. Грудзинська виконувала за фольклорними та літературними сюжетами (пласт «На панщині пшеницю жала», декоративні тарелі «Козак Мамай», «Танок», «Ой на горі білий камінь» та багато інших).

У 1990—2010 рр. Оксана Аркадіївна викладала живопис на кафедрі кераміки Інституту декоративного мистецтва та дизайну ім. Бойчука, передаючи свій великий досвід молодим керамістам.

Нині Національний музей українського народного декоративного мистецтва зберігає понад 100 творів художниці, серед них — один з варіантів керамічного панно станції метро «Хрещатик». На виставці представлено твори, які передають різні грані таланту видатної майстрині. Як розказали «Дню» організатори вернісажу, витоки краси і поетичності художнього стилю Оксани Грудзинської лежать в українському народному мистецтві.

Із експонатами виставки можна ознайомитися до 12 серпня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати