Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

27 липня, 00:00

Українців закликають поділитися думками про омріяну країну

До 20-ї річниці державної незалежності України Європейська Асоціація Українців (Брюссель) та Центр розвитку суспільства (Київ) оголошують конкурс письмових творчих робіт «Україна моєї мрії». Організатори запрошують написати невелике есе кожного мешканця України чи закордонного українця віком від 14 років. «Незалежна Україна свого часу теж була мрією мільйонів людей. У 1991 році ця мрія здійснилася, однак, як виявилося, тоді мало хто уявляв, що робити далі... Справжніх мрійників стало мало, а суспільство охопила боротьба за матеріальні цінності. Водночас, сучасний світ дуже швидко змінюється. Чи буде в ньому Україна лідером, а чи лише сировинним придатком — все залежить від того, які ідеї ми сьогодні покладемо в основу нашого майбутнього», — вважають вони. Тому основна мета конкурсу — активізувати в суспільстві потенціал стратегічного мислення. Задля цього кожен учасник може висловити свої думки про те, якою він хоче бачити Україну в ІІІ тисячолітті, в якому суспільстві жити, яку державу та на яких цінностях, засадах, ідеях будувати, що необхідно зробити, щоб омріяна Україна стала реальністю? До оцінки творчих робіт організатори планують залучити таких авторитетних особистостей, як Мирослав Попович, Ліна Костенко, Богдан Гаврилишин, Євген Сверстюк. Переможців визначатимуть у чотирьох вікових категоріях. Призери отримають цінні подарунки, а решта учасників — заохочувальні призи. Найкращі роботи будуть опубліковані в українських ЗМІ. Прийом робіт завершується 14 жовтня. З детальними умовами конкурсу можна ознайомитися за Інтернет-адресами www.ukrassociation.eu та www.sdc-ua.org.

Луцькі вулиці стають світлішими завдяки меценатам

Обласний центр Волині уже має досвід застосування коштів спонсорів для благоустрою. Одне з найпотужніших промислових підприємств, що є лідером в Україні по виробництву торговельного обладнання, спільна українсько-польська компанія «Модерн-Експо» не так давно закупила двадцять одиниць спеціальної техніки для комунального підприємства «Зелене господарство». Підприємець Володимир Микулич за власні кошти викладає нову бруківку біля супермаркету «Вопак». А днями компанія «Континіум» та її власники Ігор Єремеєв та Степан Івахів разом із меценатом Ігорем Палицею (котрий, до речі, є головою Наглядової ради Волинського національного університету імені Лесі Українки) витратилися на реставрацію й ручне оздоблення ліхтарів на центральній вулиці міста. 35 ліхтарів коштують майже 250 тисяч гривень. Вони вручну оздоблені металом і, як каже луцький міський голова Микола Романюк, аналогів їм в Україні не існує. Нові ліхтарі також утричі економніші за попередні, повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк.

Зі Львівщини стартуватиме масштабний дитячий веломарафон

Акція має назву «Хочемо жити в незалежній Україні», відправна її точка — пам’ятник Тарасові Шевченку в Соснівці, що неподалік Червонограда, день старту — 31 липня. Як розповів «Дню» керівник заходу Павло Савчук, марафон присвячено 20-річчю незалежності України. Він триватиме місяць і два дні, упродовж яких його учасники, а це п’ять шістнадцятирічних хлопців із місцевого велотуристичного гуртка, проїдуть дві тисячі кілометрів за маршрутом Соснівка — Жовква — Львів — Івано-Франківськ — Чернівці — Хотин — Кам’янець-Подільський — Вінниця — Умань — Черкаси — Золотоноша — Канів — Переяслав-Хмельницький — Бориспіль — Київ — Житомир — Рівне — Луцьк — Червоноград — Соснівка. День Незалежності веломарафонці зустрінуть у столиці. Організатор акції — благодійний фонд «Еко-милосердя». Мета — популяризація велотуризму як форми активного відпочинку й здорового способу життя, привернення уваги суспільства до проблеми збереження незалежності України й виховання патріотизму в молодих українців. Передбачається, що до соснівчан долучаться підлітки з інших областей України, через які пролягатиме маршрут. Для цього на сайті БФ «Еко-милосердя» ([email protected].) розміщено план-графік проходження заходу й заклик «якщо володієте велосипедом, можете проїхати з нами будь-який з етапів чи його частину». За словами П. Савчука, уже зголосилося кілька охочих, зокрема, з Чернівців і Львова. Велотуристи відвідають пам’ятки й історичні місця, пов’язані з боротьбою за незалежність України, а саме: музей-садибу Євгена Коновальця в с. Зашків, місце останнього бою Романа Шухевича в с. Білогорща, пам’ятники Степанові Бандері й Тарасові Шевченку у Львові, могилу Тараса Шевченка та ін. Докладну інформацію про веломарафон «Хочемо жити в незалежній Україні» можна отримати за телефоном (067) 69 99 825, повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

Європейські нумізмати знайомляться з Україною

У Франції один з провідних монетних дворів Arthus-Bertrand випустив пам’ятну медаль «Менора»» на честь найбільшого в світі єврейського культурного центру, що будується в Дніпропетровську. На аверсі медалі намальовано сім башт «Менори», що оточують синагогу «Золота Роза», на реверсі — портрет Любавічеського Ребе Менахема-Мендела Шнеєрсона. «Це перша медаль про пам’ятки України, випущена відповідно до європейських нумізматичних стандартів, — повідомив на прес-конференції дніпропетровський архітектор і колекціонер Михайло Мільман. — У самій Франції практично немає такої пам’ятки, яка не була б відображена на медалі. Подібні сувеніри із задоволенням купують туристи та колекціонери. Медалей із зображенням Нотр-дам де Парі, наприклад, продається від 50 до 100 тисяч на рік. Думаю, що напередодні футбольного чемпіонату Євро-2012 випуск сувенірних і колекційних медалей про Україну міг би мати значний успіх». М. Мільман розповів, що досі медалі про свої пам’ятки з-поміж пострадянських країн просувала на європейському ринку лише Латвія. «Цікаво, що з пропозицією випустити медаль про Україну виступив президент Товариства колекціонерів Франції, — сказав М. Мільман. — Вони були здивовані будівництвом у Дніпропетровську єврейського культурного центру та музею Голокосту». Медаль «Менора» з мідно-нікелевого сплаву випущена накладом півтори тисячі екземплярів, при цьому частина медалей продаватиметься як encart — вставленими в спеціальні листівки двома мовами. Третина накладу розійшлася всього за два тижні. Другий наклад планується випустити після відкриття центру «Менора» 2012 року. М. Мільман розповів, що пізніше з’явилася ідея випустити медаль, присвячену королеві Анні Київській — дочці князя Ярослава Мудрого, яка як регент правила Францією. «Ця медаль буде кольоровою, з різних сплавів, і дуже гарною», — зазначив він. Не виключено, що частина накладу надійде в продаж і в Україні. Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати