Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

11 лютого, 00:00

Французький інтерес

Франція зацікавлена брати участь в енергетичних проектах в Україні, зокрема, в добудуванні атомних реакторів на Рівненській та Хмельницькій атомних станціях, повідомив учора в Києві міністр з питань зовнішньої торгівлі Міністерства економіки, фінансів і промисловості Франції Франсуа Лоос. Коментуючи підсумки зустрічі з прем’єр-міністром України Віктором Януковичем, він сказав, що йшлося також про будівництво нового сховища для відпрацьованого ядерного пального (СВЯП-2) на території Чорнобильської АЕС та про можливість застосування в Україні технології використання на теплових станціях відходів вуглевидобутку, якою володіють французькі фахівці. В. Янукович і Ф. Лоос відзначили великий потенціал для зростання товарообігу двох країн. При цьому французький міністр, який очолює французьку частину міжурядової комісії з питань економічного співробітництва (її третє засідання відбулося в Києві після майже чотирирічної перерви), наголосив, що Франція зацікавлена у приході французького бізнесу до України. «Я бачу українські макропоказники, і вони справляють велике враження», — сказав Ф. Лоос. Тим часом товарообіг двох країн за підсумками 11 місяців 2003 року збільшився на 39% і досяг $576 млн. Обсяг французьких інвестицій в Україну на 1 жовтня 2003 року становив $53,8 млн. У нашій країні зареєстровано 152 підприємства з французькими інвестиціями. Українських інвестицій у Франції немає.

День Європи — підготовка почалася

15 травня в Києві вдруге пройде День Європи. Питання організації свята обговорили учора Київський міський голова Олександр Омельченко та голова представництва Європейської Комісії в Україні, Білорусі та Молдові Норбер Жустен. О. Омельченко висловив сподівання, що з урахуванням досвіду проведення Дня Європи в 2003 році святкування цього року пройде на вищому рівні. Він нагадав, що 2004 рік оголошено в Україні Роком Польщі. Зважаючи на те, що в Києва встановилися давні дружні відносини з Краковом, а також, що Польща цього року стає членом Євросоюзу, мер попросив задовольнити пропозицію польської сторони про те, щоб на святі Польщі приділили особливу увагу. Н. Жустен нагадав, що День Європи в Києві проводитимуть через два тижні після розширення Європейського Союзу, котре відбудеться 1 травня, повідомило агентство Інтерфакс-Україна. Тому цей захід проводитимуть «у контексті розширення Євросоюзу». «Нам дуже важливо показати, що ми не забуваємо Україну, що в нас є можливості для співпраці, навіть якщо Україна не є членом ЄС», — сказав Н. Жустен. У свою чергу мер столиці України заявив, що Київ готовий взяти участь у фінансуванні цього свята.

Культурна інвентаризація

Парламентська спеціальна контрольна комісія з приватизації рекомендує уряду розробити державну комплексну програму збереження та розвитку об’єктів соціально-культурного призначення. Про це йдеться в проекті постанови, підготовленої комісією до Дня уряду. Автори документа пропонують 16 червня провести парламентські слухання на тему «Про збереження та цільове використання об’єктів соціально-культурного призначення в процесі зміни форми власності господарюючих суб’єктів, які їх утримують». Уряду також рекомендують заборонити закриття, ліквідацію і перепрофілювання культурно-просвітницьких установ на території міст, селищ, сіл, де не забезпечується надання їхніх послуг населенню на належному рівні. Під час формування місцевих бюджетів на 2005 рік пропонують передбачити збільшення надходження коштів для належного утримання та цільового використання об’єктів соціально-культурної сфери, повідомляє Інтерфакс-Україна. Уряду також пропонують провести інвентаризацію об’єктів соціально-культурного призначення, які перебувають на балансах роздержавлених за законодавством СРСР підприємств, і забезпечити контроль за цільовим використанням цих об’єктів. Рекомендується також прискорити передачу гуртожитків, які залишилися в користуванні господарюючих суб’єктів, в управління органів місцевого самоврядування з дотриманням прав їхніх мешканців.

У шлюбі — три чверті століття

12 лютого 1929 року у Книзі записів громадянського стану зроблено запис №38 про те, що у Проскурові (тепер — Хмельницькому) взяли шлюб наречений Гриб Іван Іванович і наречена Кривинська Неоніла Михайлівна.

«З нагоди коронного весілля подружжю вручено ювілейне свідоцтво», — повідомила для «Дня» начальник відділу реєстрації актів цивільного стану Хмельницького міського управління юстиції Валентина Орєхова. 75 років у парі ще ніхто у краї не жив. «Мабуть, і у світі такого немає», — висловлює припущення Валентина Орєхова. «Молоді» (Іван Іванович 1905 року народження, Неоніла Михайлівна на рік молодша від свого чоловіка) жваві й енергійні. Мають двох дочок, чотирьох онуків і трьох правнуків. Кажуть, що у їхній родині завжди мир, спокій і злагода. Мовляв, тому й отак довго разом.

Найпам’ятніша подія в житті Івана Івановича — як він «у 1937 році поїхав до Москви на нараду зв’язківців і сидів у президії». Для Неоніли Михайлівни — «народження у 1930 році старшої дочки, також Неоніли». Не забули, що «дружили з дитинства, а потім полюбилися навіки-вічні».

Валентина Орєхова говорить, що у Хмельницькому у 2003 році було менше розлучень, ніж у 2002 році. «Якщо за весь січень 2004 року зареєстровано 99 шлюбів, то в суботу, на святого Валентина, виявили бажання взяти шлюб аж 34 пари», — продовжила В. Орєхова. Тепер вона бажає нареченим, аби жили разом так довго, як Іван Іванович і Неоніла Михайлівна, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Черги за субсидіями скоротилися

Упродовж минулого року у відділи житлових субсидій Житомирської області із заявами на отримання субсидій на оплату житлово- комунальних послуг та електроенергії звернулось 116,3 тисячі сімей, і це майже на 7% менше, ніж у 2002 році. Субсидії було призначено абсолютній більшості з них, а саме 108, 9 тис. сімей. Заступник начальника обласного управління статистики Наталія Мороз, яка надала «Дню» згадану інформацію, відзначила, що повторно ці державні компенсації були надані майже 78% сімей. Начальник відділу субсидій Богунської райради обласного центру Віктор Вишінський у коментарі для «Дня» підтвердив, що подібні тенденції спостерігаються і в місті. Причому зменшення кількості заявників він пов’язав, з одного боку, із збільшенням доходів населення, яке спостерігається останнім часом, а з іншого, — з певним відставанням комунальних служб у роботі із хронічними боржниками щодо використання можливостей у реструктуризації їхніх боргів і оформлення субсидій, які відкриває ухвалений у липні 2003 року Закон «Про реструктуризацію боргів».

В області, за даними облстату, більш як половина сімей, а саме 61,2%, минулого року оформили таку допомогу, проживають у містах і селищах міського типу, решта, майже 43 тис., — у сільській місцевості. Кожній третій сім’ї вона призначена з 20% сукупного сімейного доходу, а більшості — з 15% цього показника, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати