Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

30 грудня, 00:00

Конституційний Суд уповноважений заявити...

Сьогодні Конституційний Суд України оприлюднить рішення у справі щодо конституційних подань 53 і 47 народних депутатів України для отримання офіційного тлумачення положення частини третьої статті 103 Конституції, згідно з яким одна і та сама особа не може бути президентом країни довше ніж два терміни поспіль. Як уже неодноразово повідомляли, суб’єкти права на конституційне подання звернулися до Конституційного Суду України з клопотанням дати офіційне тлумачення цього положення Основного закону. Необхідність офіційного тлумачення цієї норми Конституції України викликана неоднозначним її розумінням стосовно порядку обліку термінів перебування особи на посту Президента України, можливості висунення та реєстрації чинного Президента кандидатом на наступних виборах глави держави. А сьогодні, у вівторок, Конституційний Суд України оприлюднить рішення щодо подань Президента та 56 народних депутатів стосовно правомірності перебування міського голови Києва Олександра Омельченка на посаді глави Київської міської держадміністрації після досягнення граничного для державного службовця віку.

Перепочити, щоб далі жити...

У Луцьку почав діяти притулок для жінок, які зазнали насильства вдома та від торгівлі людьми. Це перший в Україні такий кризово-реабілітаційний центр, який фінансують державні структури (обласна і міська влада), інші існують за пожертвування міжнародних організацій і церков. Відкриття притулку відбулося у буденній обстановці, без телекамер і журналістів. Організатори — громадське об’єднання «Волинські перспективи» та жіночий інформаційно-координаційний центр «Софія» — прагнуть втримати адресу притулку у таємниці від широкого загалу. Жінок сюди приводить біда, після якої їм треба прийти у себе і жити далі... Притулок являє собою затишне трикімнатне помешкання (у кожній кімнаті — по два ліжко-місця). Перші поселенки — двоє дівчат, котрі (як сотні їхніх ровесниць iз Волині) найнялися рвати яблука у польського пана... Господар уже на кордоні їх перепродав, а новий власник змусив вийти на трасу... Цим двом дівчатам вдалося дивом врятуватися. У притулку вони можуть перебувати до трьох місяців. За цей час зможуть навчитися якійсь справі, котра допоможе вижити. Складніше з жертвами домашнього насильства. Вони у притулку можуть перебувати до місяця. А далі?.. А далі їх навчать, як, перепочивши від сімейних скандалів, знайти у собі сили і відстояти свої права. Фінансову допомогу притулку обіцяє й МІжнародна організація міграцій, повiдомляє Наталія МАЛІМОН.

Трускавець — найкращий курорт світу

56-й міжнародний конгрес Всесвітньої федерації бальнео- і кліматолікування, на якому традиційно визначається рейтинг курортів, визнав кращим курортом перлину України — курорт Трускавець. Отримати таке високе міжнародне визнання серед 20 туристичних країн-претендентів, напевно, непросто і це означає велику перемогу української курортної справи. За рік у Трускавці відпочиває 200 тисяч курортників, які приїжджають iз різних країн світу. Причому з країн, що знаходяться не тільки на території колишнього Радянського Союзу, але і з Польщі, Америки, Канади, Ізраїлю та інших. Їх приваблює чудова природа Трускавця, розташованого в екологічно чистій зоні, комфортабельні санаторні комплекси, добре організований побут, але більш за все, звичайно, лікувальна вода «Нафтуся», яку пити потрібно біля джерела, тому що при контакті з повітрям вода втрачає свою силу. Наразі «Трускавецькурорт» отримав ще ширше визнання, що, звичайно ж, приверне до нього ще більше число відпочиваючих, повiдомляє Ірина ЄГОРОВА, «День».

Політики і шахи

У переддень новорічних свят у Верховній Раді пройшов традиційний шаховий турнір «Парламентська партія». Народні депутати України вже восьмий рік поспіль з’ясовують, хто ж iз них найбільш далекоглядний (принаймні шаховий) стратег і тактик. Напевно, усі парламентарі зітхнули більш вільно, коли дізналися, що у турнірі не прийматиме участі його чотирикратний переможець Віктор Петров, який суміщає посаду народного обранця з постом президента Федерації шахів України. Проте завсідник турніру і цього разу був присутній на змаганнях і представив гостей — юних, але які уже досягли багато чого на українській і міжнародній арені — міжнародного гросмейстера Євгена Мірошниченко і юну 13-річну «зірочку» Аню Мозічук, які за традицією турніру дали сеанс одночасної гри. З привітанням депутатам виступив і глава Держкомспорту Микола Костенко, який зокрема подякував депутатам за прийняття законопроекту про виділення 20 млн. гривень на підтримку українського спорту. Зокрема, на ремонт спортивних споруд і матеріально-технічну базу. Ведучий турніру Олександр Барабаш у своєму вступному слові відзначив, що, незважаючи на серйозні розходження думок, турнір незмінно проходить за будь- якої політичної ситуації у парламенті. Маючи на увазі, звичайно, турнір, а не ті шахові баталії, які ми мали можливість бачити у процесі нічних «бдений» опозиційних депутатів. Проте, що заважає депутатам «грати» у парламенті як у шахи за правилами, питання, напевно, риторичне. В особистому заліку перемогу здобув Віктор Мусіяка, у командному — фракція КПУ, повiдомляє Юрій ЗЕЛІНСЬКИЙ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати