Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

12 січня, 00:00

Потерпілі в Скнилові шукають правди

Європейський Суд з прав людини прийняв до розгляду звернення 90 потерпілих у Скнилівській авіакатастрофі (Львів), передає Інтерфакс з посиланням на Радіо «Свобода». Розгляд справи має відбутися в січні, повідомив Радіо голова громадської організації «Скнилівська трагедія» Стефан Козак. Потерпілі звернулися до Європейського Суду з прав людини з вимогою, щоб держава Україна офіційно вибачилася перед ними, а також виплатила матеріальну компенсацію. «Вимога до держави Україна, що вона дискримінувала своїх громадян у порівнянні з громадянами Росії й Ізраїлю, яким за авіакатастрофу над Чорним морем, коли ракетою збили пасажирський літак, виплатила по 200 тисяч доларів», — розказав С. Козак.

Нагадаємо, внаслідок падіння на глядачів літака Су-27 на авіашоу 27 липня 2002 року на львівському аеродромі «Скнилів» загинули 77 осіб, з яких 28 — діти. Постраждалими внаслідок авіакатастрофи визнано 543 особи, зокрема після трагедії 10 осіб залишилися інвалідами, з них троє — інвалідами першої групи. Військовий апеляційний суд Центрального регіону 23 червня 2005 року за порушення правил польотів і підготовки до них, що призвело до катастрофи, засудив екс-заступника командуючого 14-м авіакорпусом Анатолія Третьякова до позбавлення волі строком на 6 років, другого пілота літака Су-27 Юрія Єгорова — на 8 років. Верховний Суд України від 2 березня 2006 року залишив цей вирок без змін. За результатами розгляду на засіданні комісії при Президенті України 18 жовтня 2007 року матеріалів про помилування цих засуджених, главі держави були надані пропозиції щодо звільнення А. Третьякова від подальшого відбування покарання та скорочення строку покарання Ю. Єгорову до 3,5 років позбавлення волі. Президент Віктор Ющенко погодився з пропозицією комісії, підписавши відповідний указ від 24 жовтня 2007 року.

До 14 січня пенсіонерам автоматично перерахують пенсії

Про це повідомляє прес-служба Мінпраці, уточнюючи механізм виплати: ті, хто отримав пенсію за грудень 2007 року до 14 січня, невдовзі отримають доплату — різницю між новою і старою пенсією — за другою відомістю. Ті ж, хто отримає грудневу пенсію після 14 січня, одержить її за один раз, але розписавшись теж у двох відомостях. За словами міністра праці і соціальної політики Людмили Денисової, кожний пенсіонер одержить конфіденційне повідомлення щодо того, як і в якому розмірі йому було зроблено перерахунок. Отримати відповідну інформацію зацікавлені особи також зможуть в управліннях Пенсійного фонду і в центральних та місцевих ЗМІ.

«Наше найперше завдання — щоб люди отримали підвищені пенсії вчасно і в повному обсязі й при цьому не стояли в чергах до органів Пенсійного фонду за роз’ясненнями», — наголосила Людмила Денисова. Якщо в пенсіонерів виникнуть запитання до Міністерства праці та соціальної політики України, вони зможуть отримати відповіді від фахівців, зателефонувавши на гарячу лінію: 8-800-500-39-20. Дзвінки з усієї України — безкоштовні. «Чим менше пенсіонерів сидітимуть під нашими кабінетами у пошуках відповідей з приводу перерахунку пенсій, тим краще ми спрацювали», — підкреслила міністр праці та соціальної політики.

У Донецькій області буде складено реєстр сімей загиблих шахтарів

Як повідомив на своїй прес-конференції голова Донецької облдержадміністрації Володимир Логвиненко, складання реєстру почалося ще 2001 року — тоді цим займався Фонд соціального страхування від нещасних випадків. Потім цю роботу передали безпосередньо на підприємства, багато з яких пізніше були ліквідовані, внаслідок чого в Донбасі почалася справжня плутанина. А враховуючи, що наразі на стадії ліквідації перебуває ще 58 підприємств системи Міністерства вугільної промисловості, в майбутньому, схоже, ця плутанина може лише посилитися.

За словами донецького губернатора, зараз у регіоні розробляється схема дослідження архівів міст і районів, а також створюється мережа можливих виконавців цих досліджень: можливо, до цієї роботи навіть залучать студентів, за допомогою яких буде розроблено алгоритм уточнення даних по кожному населеному пункту.

Наразі ініціативу у створенні реєстру взяла на себе голова Асоціації сімей загиблих шахтарів Людмила Полякова. Крім того, це питання на контролі тримають і самі сім’ї загиблих гірників, які піклуються про отримання статусу сім’ї загиблого шахтаря. Обласна влада обіцяє всіляко підтримувати ці починання, але підкреслює, що на регіональному рівні можна лише створювати реєстри, а ось визначати положення і джерела фінансування тих чи інших напрямків підтримки сім’ям загиблих шахтарів — це завдання загальнодержавне і поки що воно ще далеке від вирішення. Ганна ХРИПУНКОВА, «День».

Загадаємо бажання на Щедрий вечір

Хто не встиг відзначити Новий рік може повторити спробу в ніч із 13 на 14 січня. День святої Маланки або старий Новий рік — найулюбленіше свято українців. Традиційно дівчата на Щедрий вечір загадували бажання і ворожили на женихів. У давнину вважали, що в домі «поселиться щастя», якщо прийдуть гості-ряджені, які заспівають колядки і щедрівки, затанцюють, побажають родині благополуччя, а господарі їх щедро обдарують і гарненько пригостять всякими стравами: кутею, узваром, пирогами, м’ясними стравами. До речі, лише парубкам дозволялося під час виконання колядок розсипати зерно. Господарі його потім ретельно збирали та зберігали увесь рік, вважаючи, що воно засіяне на щастя та успіх. Бажаними гостями вранці 14 січня вважалися молоді парубки, які, за повір’ям, приносять у дім благополуччя на весь рік. Інф. «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати