Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кришталева книжка» для «Дня»

Наш альбом, який відзначив Держтелерадіо, тепер буде представлений на міжнародних виставках
18 грудня, 11:45
ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ДЕРЖКОМТЕЛЕРАДІО УКРАЇНИ АНАТОЛІЙ МУРАХОВСЬКИЙ ВРУЧАЄ Т.В.О. ГОЛОВИ ПРАВЛІННЯ ПРАТ «УКРАЇНСЬКА ПРЕС-ГРУПА» НАДІЇ УШАКОВІЙ «КРИШТАЛЕВУ КНИГУ» — ЗНАК ПЕРЕМОГИ В КОНКУРСІ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

15 грудня в Українському домі на відкритті ІІІ Київської міжнародної книжкової виставки «Книжкові контракти» нагородили переможців цьогорічного Всеукраїнського конкурсу «Краща книжка України». Організатор — Держкомтелерадіо України. Конкурс покликаний не тільки відзначати кращі вітчизняні книжкові видання за художнім рівнем та поліграфічним виконанням, а й популяризувати їх.

— Рейтинги і нагороди майже не впливають на продаж книжок, — зазначає головний редактор видавництва «Грані-Т» Олена МОВЧАН. — Але якщо піднятися від рівня споживацького до рівня іміджевого, коли країна має показати на книжковій міжнародній виставці свої найкращі книжки, то дуже важливо, щоби вони таки були найкращими.

Особливістю конкурсу є те, що видання, визнані «Кращою книжкою України», будуть представлені на міжнародних виставках.

Переможців відзначали серед книжкових видань, що були опубліковані в Україні у період з 1 вересня минулого року до 30 серпня 2012 року в десяти номінаціях.

Гран-прі конкурсу та спеціальний приз «Кришталева книжка» одержало видавництво «АДЕФ-Україна» за книжку «Зібрання українських стародруків ХVI—XVIII стст.».

Кращим бестселером визнано нове видання роману «Століття Якова» Володимира Лиса видавництва «Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля». Нагороджували перевидання твору — родинна сага про людину в круговерті історії вперше вийшла 2010-го.

У номінації «Поезія» перемогу здобула збірка «Радість висоти» заслуженої діячки мистецтв України Ганни Чубач, яка вийшла у світ в Університетському видавництві «Пульсари», а в номінації «Проза» — книжка «Прожити й розповісти» шевченківського лауреата Анатолія Дімарова, випущена видавництвом «Дніпро».

У номінації «Мистецтво друку» перемогла книжка Себастіана Бранта «Корабель дурнів» у перекладі Феофана Скляра видавництва «Грані-Т». У номінації «З глибин занань» відзначили дипломом лауреата історичне дослідження академіка Петра Толочка «Ярослав Мудрий» (видавництво «АДЕФ-Україна»).

У номінації «Моя країна» першість здобуло видання «Духовний скарб українського народу» Тамари та Ольги Угнівенко (видавництво «Богуслав-книга»). У номінації «Життя славетних» відзначили книжку «Українки в історії» видавницва «Либідь», а в номінації «Світ дитинства» перемогла книжка Оксани Лущевської та Лани Світанкової «Книжкова смакота. Солька і кухар» («Грані-Т»).

Стало приємною несподіванкою, що найкращою цьогорічною арт-книжкою визнано «Фотоальбом. Жива історія», до якого увійшли світлини авторства переможців щорічного міжнародного фотоконкурсу газети «День». Головним героєм цієї фотокниги є українці та їхні враження. Тобто вона про наше життя. Книжка справді є живою історією, і, на жаль, деяких її героїв, як, скажімо, славетного актора Богдана Ступки, з нами уже немає. Видання опубліковане за загальною редакцією Лариси Івшиної у видавництві ПрАТ «Українська прес-група».

Відвідавши виставку «Книжкові контракти» т.в.о голови правління ПРАТ «Українська прес-група» Надія Ушакова відзначила, що «Фотоальбом. Жива історія» справедливо визнано кращою арт-книгою: «Я уважно переглянула всі представлені на виставці фотоальбоми. У них відображено архітектуру або природу. Натомість наш альбом, крім цього, дає унікальну можливість познайомитися з живим обличчям України — її громадянами. У книжці — справжня галерея облич та характерів українців. Приємно, що організатори серйозно поставилися до своєї роботи та об’єктивно відзначили кращі книжки».

Олексій КОНОНЕНКО, директор Департаменту видавничої справи і преси Держкомтелерадіо України:

— Практично всі книжки до певної міри проходять через мої руки, я їх бачу, що встигаю — читаю. Ті, що одержали сьогодні призи, — всі варті цього. Наприклад, Володимира Лиса вважаю одним із кращих прозаїків. А «Фотоальманах. Жива історія» «Дня» — це просто новітня українська історія у світлинах. Крім того, це — люблячий погляд на Україну. Усі книжки-переможці — мої фаворити.

Олег ШИНКАРЕНКО, письменник, журналіст:

— Дуже приємно, що фотоальманах газети «День» одержав цю нагороду. Це трапляється зовсім рідко, однак іноді об’єктив фотокамери вихоплює із одноманітної серії повсякденних штампів унікальні, сповнені поезії миті. А це означає, що наше життя їх не позбавлене — треба лише вчасно скадрувати зображення, навести різкість і клацнути затвором. Власне, цей схематичний порядок дій є також «рецептом» творчості в будь-якому різновиді мистецтва: чи то література, кіно, музика, чи талановита фотожурналістика.

Валентин КУЗАН, фотограф:

— Цікавий фотоальманах. Цікавий Фотоконкурс, який проводить газета «День». На мою думку, туди потрібно залучати дедалі більше вітчизняних фотографів. Тоді ми матимемо неспотворений погляд на себе самих.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати