Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Куля від ФСБ...

Аваков, Наливайченко, Махніцький уперше відзвітували про масові вбивства на Майдані
04 квітня, 11:31
ФОТО РЕЙТЕР

Невдоволення з приводу затягування пошуку винних у масових вбивствах людей під час Євромайдану зростає. Збити температуру громадського гніву мала вчорашня прес-конференція голів МВС, СБУ та ГПУ. Зрозуміло, наразі ще триває слідство (таємницю розкривати не можна) і це лише попередні результати розслідувань.

*  *  *

Арсен Аваков, голова МВС: «На Інститутській працювала так звана «чорна рота»  «Беркуту» зі зброєю, якою керував майор Садовник Дмитро Миколайович. Встановлено особи усіх учасників цих подій, ступінь їхньої участі в стадії уточнення. Слідство визначило ситуацію, при якій ми встановили зв’язок міністра внутрішніх справ колишнього уряду пана Захарченко з паном Зубрицьким, який є керівником медіа-холдингу «Контакт». Він по суті здійснював увесь зв’язок і всю координацію дій банд «тітушок», які асистували органам внутрішніх справ у репресивних діях проти протестувальників. Зубрицький контактував зі Станіславом Рогозіним, це колишній начальник ГУБОЗ МВС, Юрієм Федьком — це колишній заступник начальника ДГСБЕЗ МВС України. В цій схемі звертає на себе увагу пан Євгеній Жилін, що представляє організацію «Оплот».

МАХНІЦЬКИЙ, АВАКОВ І НАЛИВАЙЧЕНКО — ПІСЛЯ ПЕРШОЇ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ РОЗСЛІДУВАНЬ МАСОВИХ УБИВСТВ ПІД ЧАС ПРОТЕСТІВ НА МАЙДАНІ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

«В ніч вбивства в Києві журналіста газети «Вести» В’ячеслава Веремія членами тієї ж банди було вбито ще п’ятеро людей. «Тітушки», які скоїли вбивство мали базу в офісі нардепа, якого називають «Єнакієвський». Їм видавали зброю та патрони. Особливий цинізм в тому, що вбивця Веремія, той хто стріляв, і це є на відео, за півгодини до вбивства був в МВС на Богомольця, 10 в МВС, де йому видавали зброю. Також встановлено групу у складі 10 осіб, які регулярно били активістів Майдану, і так само ці особи причетні до викрадання людей (встановлено 10 подібних епізодів, у тому числі викрадення громадських активістів Ігоря Луценка та Юрія Вербицького)», — підкреслив Аваков.

Валентин Наливайченко, голова СБУ: «108 озброєних бійців спецпідрозділу «Альфа» 18 лютого мали намір штурмувати Будинок профспілок на Майдані Незалежності, де розташовувався штаб протестувальників. Їх зупинило займання будівлі і вони змушені були відійти. Наступного дня у будівлях на вулиці Костьольній 6, вулиці Хрещатик, 7/11 працювали снайпери «Альфи». Вони продовжували діяти і 20 лютого додатково виставивши снайперські пости в будинку АП. Окремі учасники спецпідрозділу співпрацюють зі слідством, інша частина бійців «Альфи» разом із співробітниками «Беркуту» втекла до Криму. Так звана антитерористична операція була запущена колишнім головою СБУ Олександром Якименком у тісній співпраці з Віталієм Захарченком за безпосередньою участю колишнього президента Віктора Януковича».

Підтвердив Наливайчекно і «російський слід» у всіх цих подіях: «У 20 числах грудня 2013 року на полігоні СБУ знаходилися 26 співробітників ФСБ Російської Федерації, а в середині січня 2014 року — 6 співробітників. У нас є обґрунтовані підстави вважати, що саме ці групи, які знаходилися на одному з полігонів СБУ, брали участь у плануванні та здійсненні заходів так званої антитерористичної операції. 26 співробітників ФСБ Російської Федерації... брали безпосередню участь у масових вбивствах. 20 січня цього року на аеродром «Гостомель» у Київській області прибули кілька російських транспортних літаків з підмосковного аеродрому «Чкаловський» зі зброєю та 5,1 тонни вибухівки. Представники російських спецслужб брали участь у розробці та реалізації планів «Хвиля» і «Бумеранг» для «зачистки» Майдану Незалежності».

Олег Махніцький, голова ГПУ: «Слідство перевіряє версію як основну щодо причин підпалу Будинку профспілок, в тому числі через участь бійців «Альфи». Стосовно Асавелюка провадяться слідчі дії, триває службове розслідування. Наразі доказових підстав для вжиття якихось запобіжних заходів немає».

*  *  *

Добре, що силовики дали прес-конференцію, і частково відповіли на запитання. Але проблем ще багато. Тут головне, щоб невдоволення не зростало, а суспільство було впевненим, що справу не затягуватимуть і доведуть до кінця.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати