Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лебедине озеро, Татарка...

На цій водоймі, що під Іваничами, зимує до сорока птахів, які стали своєрідним символом краси
24 січня, 00:00
ФОТО НІНИ ЛІЩУК

Водойму ще називають безоднею, бо, за давньою легендою, у неї вскочила, аби не дістатися татарам, місцева дівчина. Як би там не було, але вода на більшій частині плеса і справді не замерзає. Дивовижну картину зимуючих лебедів, які то ниряють у воду за поживою, то виходять поодинці на лід, іваничівці та подорожні можуть спостерігати вже років з десять.

Морозного дня, коли ми проїжджали мимо, на Татарці знаходилося 30 лебедів. Всього ж їх тут зимує, як стверджують місцеві жителі, до сорока. Але птахи постійно мігрують: то на Щенятинське озерце, котре теж не замерзає, то на риболовецькі ставки в Павлівці, де лебеді в останні роки й виводять пташенят. Голодна смерть лебедям не загрожує, бо люди підгодовують їх хлібом і картоплею. Хоча, як стверджує знавець природи керівник прес-служби обласного управління лісового і мисливського господарства Валерій Мельник, лебеді «мають манеру» в радіусі півкілометра навколо свого місця проживання знищувати гнізда усіх «конкурентів»: качок, лисок... Зимувати на Волині лебеді почали у 80 х роках минулогостоліття. Це, вважають екологи, пов’язано зі зміною клімату: нині його потепління дуже помітне. Були на Волині часи, коли лебеді вважалися досить поважною дичиною, котра могла стати окрасою будь-якого столу. Спрацьовував елемент їхньої зовнішньої краси, бо ж лебедине м’ясо жорстке на смак. Нині на Волині є лебеді двох видів: шипуни і кликуни. Один з видів навіть занесено у Червону книгу України.

Сильний птах (ударом крила легко може перебити людську руку) не дуже переймається кліматом. Якщо раптом на Волинь знову повернуться холодніші зими, то за добу лебеді — вже на теплому морі. А наразі їм добре й на Татарці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати