Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мандрівник козацького роду»

У Ніжині відкрили музейну експозицію на честь мореплавця Юрія Лисянського
08 травня, 11:16
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

6 травня, у святковий для Ніжина день (День міста) та іменини Георгія (Юрія), в Музеї рідкісної книги бібліотеки НДУ імені М. Гоголя урочисто відкрилася меморіально-музейна кімната «Мандрівник козацького роду» відомого ніжинця, мореплавця Юрія Лисянського. Про це на своїй сторінці в «Фейсбук» повідомив ініціатор створення нової експозиції, завідувач Музею рідкісної книги, директор бібліотеки Ніжинського університету Олександр Морозов. Він і провів екскурсію для перших відвідувачів, серед яких було чимало меценатів, мер міста Анатолій Линник, представники національних громад.

Формувати експозицію допомагали меценати й волонтери з різних куточків світу. Вона розповідає про життєвий шлях Юрія Лисянського, який разом із І. Ф. Крузенштерном здійснив першу в історії російського флоту навколосвітню подорож — морську експедицію на кораблях «Надежда» та «Нева». Вона буде доволі інтерактивною. Олександру Морозову вдалося зібрати достатню кількість «морських» сувенірів, які діти зможуть потримати в руках. Це, зокрема, різноманітні мушлі, корали, глобус, компас і секстант — прилад, із допомогою якого визначали географічні координати. В експозиції є навіть штурвал і зорова труба. Стараннями реставраторів приведено до ладу антикварні меблі: стільці, письмовий стіл, книжкову шафу.

Унікальне факсимільне перевидання 1968 року, видане в Лондоні, книги Юрія Лисянського вдалося розшукати аж у далекій Австралії. «Книга старенька, але в гарному стані. Може, колись назбираємо кошти й на оригінал 1814 року», — розповідає Олександр Морозов.

А головні перлини експозиції — це оригінальні книги та тогочасні мапи, подаровані Юрієм Лисянським бібліотеці Ніжинського університету (тоді — Ліцею князя О.Безбородька) у 1824 — 1827 роках, книги Крузенштерна, видання про мореплавця та його подорожі. «Ми плануємо створити мультимедійну бібліотеку з відео, аудіо та оцифрованими друкованими та архівними матеріалами про Юрія Лисянського. Наша мета — не тільки екскурсії для дітей і дорослих, а й створення науково-інформаційного центру», — ділиться подальшими планами директор бібліотеки ніжинського вишу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати