Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Медична мобілізація

МОЗ спільно з Міноборони готують зміни до законодавства щодо створення нового військового обліку та резерву лікарів
20 листопада, 12:52

Днями в.о. міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець заявив, що медики знову стануть військовозобов’язаними. МОЗ спільно з Міноборони вже готують відповідні зміни до законодавства. Але, якщо не зраджує пам’ять, ніхто цього не скасовував. У прес-службі МОЗ пояснити детальніше, що ж це означає, нам так і не змогли, тож маємо лише офіційний коментар на сайті відомства від імені Василя Лазоришинця:

«Медичний персонал братиметься на військовий облік за профілем підготовки та включатиметься до мобілізаційного резерву. До сьогодні залишається неврегульованим питання участі цивільних лікарів у наданні допомоги військовим пораненим в зоні АТО. Ми постали перед проблемою, коли хірурга вищої категорії документально оформляють як фельдшера, як нижчий медперсонал. Так не має бути, й ми цю ситуацію виправимо найближчим часом. Останні шість років у більшості медичних навчальних закладів не було військових кафедр, і на сьогодні є прогалини з відповідними знаннями серед цивільних лікарів».

Але це, швидше, удосконалення схеми військової служби медиками у воєнний час. Із цим погоджується і Анатолій ЗАМКОВИЙ, начальник Центру крові при Головному військовому клінічному госпіталі. За його словами, нині бракує мобілізаційного резерву саме серед лікарів. А їхній рівень підготовки часто не відповідає потребам і вимогам війни, оскільки військових кафедр при медичних ВНЗ лишилося мало, і не завжди проводиться належна підготовка лікарів перед відправленням їх у зону АТО. Військовий лікар мав би знати: як розгорнути госпіталь, як групувати поранених, як захищатися від зброї масового ураження тощо. Та, як показує практика, в АТО медикам доводиться виконувати і свій прямий обов’язок, і брати збою до рук та захищатися нарівні з солдатами.

Володимир СКИБА, лікар Першої міської клінічної лікарні, розповів, що двоє його колег нещодавно повернулись із зони АТО, їх туди направили на медичну службу через військкомати. «Один із них розповідав, що доводилось і в засаді сидіти, й поранених рятувати. Але ж це регулярні війська, можна навести порядок, щоб окремо був госпіталь, окремо — військові», — додає Скиба. За словами лікарів, такі заяви спричинені й тим фактом, що під час третього етапу мобілізації не всі медики з’являлись у військкомати, й навіть були випадки, коли ухилялися від служби, готуючи довідки про невідповідний стан здоров’я. Тож таке наведення порядку з медичними резервами справді потрібне, хоч і відбувається з деяким запізненням.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати