Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міні-ГЕС не буде?

Прокуратура вирішила припинити будівництво електростанції на Білому Черемоші
20 листопада, 12:45

Як повідомляла раніше газета «День», влітку цього року громаді села Голошино, що на Закарпатті, вдалося зупинити будівництво міні-ГЕС на річці Білий Черемош. Підставою для скасування рішення стало те, що річка проходить на межі Івано-Франківської та Чернівецької областей, а дозвіл було виділено лише Івано-Франківською стороною. Орієнтовно тиждень тому забудовник подав позов до суду, щоб скасувати рішення сільради про заборону робіт. Це клопотання було задоволено, але поки що будівництво не розпочалося. Прокуратура після попереднього розгляду передала документи щодо незаконності будівництва до суду й планує остаточно «вигнати» забудовників із цієї ділянки.

Як повідомив прокурор Верховинського району Олег Люклян місцевому виданню, прокуратура направила до Господарського суду Івано-Франківської області позовну заяву з приводу будівництва ГЕС. Він наголосив, що договір про оренду землі між сільською радою Голошино та підприємцем-орендатором В. Миронюком має бути визнано недійсним. Також анулювати планують договір суборенди земельної ділянки, укладений між підприємцем та ТзОВ «Гідропауер», яка й розпочала реалізовувати проект будівництва. Сам підприємець зобов’язаний упорядкувати відведену ділянку та повернути її в первинному вигляді. Щодо сільського голови Голошино, який дозволив це будівництво, буде порушено кримінальну справу.

Нагадаємо, що загалом на Білому Черемоші в районі Голошино за проектом планувалося збудувати систему з чотирьох міні-ГЕС. Спочатку проект заявив підприємець В. Миронюк, але згодом він уклав договір суборенди з підприємством «Гідропауер», яке отримало права на будівництво двох ГЕС, і розпочало роботу.

Петро ТЄСТОВ, активіст Дружини охорони природи міста Києва:

— Жодне будівництво зараз не ведеться й навряд чи буде вестися. Щодо подання до суду, то я сподіваюся, що суд прийме рішення про скасування всіх виділень землі. На це є належні підстави, оскільки наявне безпосереднє порушення. Межа областей проходить посередині річки, і, як не крути, але гребля не зможе пройти так, щоб не зачепити землю Чернівецької області, на яку компанія не має дозволу.

Але навіть якщо суд вирішить залишити чинним договір оренди, будівництво продовжити не вдасться. Для місцевих жителів заборона будівництва — принципове питання, вони його не допустять. Тим більше, що прокуратура району на боці громади й визнає факт порушення закону.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати