Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми бачимо тих самих суддів, прокурорів...»

Дніпропетровці нагадали Президентові передвиборні обіцянки і зажадали рішучіше проводити реформи
27 травня, 11:51

У Дніпропетровську відбувся мітинг, приурочений до річниці президентства Петра Порошенка. Організатором акції виступила громадська організація «Євромайдан-Дніпро», яка об’єднує активних учасників Революції Гідності. Активісти і городяни, присутні на Європейській площі, затвердили текст відкритого листа, в якому нагадали Петру Порошенку його обіцянки річної давнини.

Дніпропетровці не приховують, що дуже незадоволені нинішнім станом справ у країні, де рік тому відбулися революційні події. Вони вважають, що справжньою причиною виступу проти режиму Януковича стала не його відмова підписати угоду про асоціацію з ЄС, а те, що «народові увірвався терпець». На їх думку, зараз в Україні знов утворюється схожа ситуація. Активісти розчаровані окрім іншого і тим, що в Україні і особливо в її регіонах досі буксує реформа правоохоронних органів. «Ми бачимо в обласному центрі тих самих суддів, прокурорів, міліцейських керівників, які були і при Януковичі. Лише на верхах змінено керівників, і створюється враження, що на потоки брудних коштів, на корупційні схеми Ви просто поставили своїх, не більше того», — гірко докоряють євромайданівці. Тим часом досі залишаються безкарними замовники побиття київського і дніпропетровського Євромайдану, не розслідується безліч резонансних злочинів. Крім того, незважаючи на військові дії, що тривають на сході України, вітчизняний ВПК, зокрема, всесвітньо відомий завод «Південмаш», залишаються без оборонних замовлень, а зарплату працівникам доводиться вибивати за допомогою мітингів. Самій війні наразі  не видно кінця, — зазначається в листі.

У резолюції, ухваленої мітингом, люди зажадали від глави держави рішучіше використовувати його повноваження і повноваження пропрезидентської фракції у Верховній Раді для негайного зниження тарифів на газ, тепло, електроенергетику і воду до рівня цін 2012 року. За допущені прорахунки, вважають майданівці, мають піти у відставку голова Нацбанку і прем’єр-міністр  разом з Кабінетом Міністрів. Вони нагадують, що час націоналізувати підприємства енергетичної і добувної галузей, а також всіх природних монополій. Переглянути законність приватизації України, починаючи з 1992 року. Змусити ефективно працювати державні органи — Антимонопольний комітет України і Державну інспекцію України з контролю над цінами...

Василь СУХОВ, координатор Дніпропетровського правозахисного центру:

— Не можна сказати, що за рік президентства Петра Порошенка нічого не було зроблено, хоча зроблено, дійсно, дуже мало. Вочевидь, керівництво країни намагається взяти під контроль управління економікою, подолати дестабілізацію і тому реформи відійшли на другий план.  Проте надії на зміни у людей виявилися завищеними. Причому не лише у нашого народу, але і з боку європейських партнерів. Під час святкування Дня Європи я був на круглому столі, в якому взяли участь і європейські дипломати. Один з них делікатно висловився про ситуацію наступним чином: Україна «зависла в шпагаті» між Росією і Європою. Цей образний вислів наочно пояснює те, що відбувається, але, проте, нам слід зібратися з силами і зробити подальші кроки в напрямі ЄС.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати