Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми відчуваємо солідарність з Україною та її людьми»

У Стокгольмі відкрився перший у Скандинавії український кінофестиваль
21 квітня, 19:08
ФІЛЬМ «ПОВОДИР» ПОКАЗУВАТИМУТЬ У КІНОТЕАТРІ ZITA FOLKETS BIO / ФОТО З САЙТА KINOPOISK.RU

Організував фестиваль Український інститут у Швеції. У стокгольмському  кінотеатрі Zita Folkets Bio  в перший день кінопоказів зібралося понад 150 людей. Серед присутніх здебільшого були шведи, але також чимало українців-діаспорян, які прийшли подивитися перший із циклу п’яти українських фільмів — «Брати. Остання сповідь». Презентувала фільм режисерка Вікторія Трофіменко. Інші чотири українські стрічки — «Хайтарма», «Поводир», «Плем’я» та «Тіні забутих предків» показуватимуть у кінотеатрі впродовж наступних понеділків.

«У швецькому суспільстві завжди була сильна підтримка України. А з початку війни Росії проти вашої країни підтримка значно зросла. Ми відчуваємо солідарність із Україною та її людьми. Український інститут у Швеції робить велику справу», — сказав перед початком фільму міністр культури та демократії Швеції Еліс Ба Кунке.

У Стокгольмі відкрився перший у Скандинавії український кінофестиваль

«Мої очікування від першого дня фестивалю абсолютно виправдалися, — ділиться враженнями директор Фестивалю українського кіно Роман Горбик. — У сучасному світі кіно — це культурна візитівка країни, це найлегший шлях пізнати іншу країну. Ми не завжди маємо ту підтримку від міжнародного товариства, на яку розраховуємо. Зокрема до цього призводить і незнання іноземцями України. Промоція національного кіно — надважлива сьогодні річ, і це — саме те, чим держава має опікуватися».

Директор Українського інституту в Швеції Наталя Пасічник вважає, що саме зараз Україна має надзвичайно великий шанс показати себе світові не лише в політичному, а й у культурному житті.

«Наші сусіди вкладають величезні кошти на популяризацію своєї культури, натомість в Україні ця сфера була занедбана. Інститут виник із розуміння того, що в Україні — війна, й усі зайняті проблемами реформ,отже, ніхто не займається іміджем України за кордоном. Наша мета — донести до шведів Україну культурну, — підсумовує Наталя Пасічник. Організатори планують зробити захід щорічним. Усі зібрані кошти підуть на гуманітарні потреби постраждалих від агресії на сході України людей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати