Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Миколаїв: «перезавантаження»

24 січня понад вісім сотень активних жителів міста разом з новообраним міським головою працюватимуть над створенням спільної картинки міста, в якому хочуть жити
22 січня, 11:58
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Цієї неділі в Миколаєві — Форум майбутнього. Захід організовує виконавчий комітет Миколаївської міської ради, Громадянська платформа НОВА КРАЇНА та Агенція з питань стратегічних комунікацій та розвитку «Спільні зусилля» за підтримки Міжнародного республіканського інституту та Посольства Канади.

Форум розділений на дві частини. Перша — формально-пізнавальна: виступи мера міста Олександра Сєнкевича, відомих державних діячів, громадських активістів та експертів з міських стратегій, урбаністики, кластерної економіки. В рамках цієї частини міський голова поділиться своїм баченням майбутнього міста: довкола чого, на його думку, потрібно об’єднатися людям, аби отримати бажаний ефект. Друга частина Форуму — інтерактивна: стратегічна сесія у форматі «світового кафе», в рамках якої учасники (а їх попередньо зареєструвалось трохи більше 800) розкажуть про їх Миколаїв майбутнього, спільно визначать пріоритети в десяти, визначених організаторами, напрямках для розвитку міста та «наріжуть» завдань для місцевої влади.

Як результат у Миколаєва повинна буде з’явитися своя унікальна дорожня мапа реформ

Головної ідею Форуму, за словами одного з його організаторів помічника міського голови Руслана РОХОВА, є відверта розмова про майбутнє Миколаєва. Своїм баченням дороги для міста він з журналістами «Дня» не захотів ділитися.

«Я вважаю, що місто — це люди, які в ньому живуть, і культура комунікації між ними. Саме від встановлених городянами правил і принципів, яких вони дотримуються, і залежить як розвиватиметься місто. Городяни мають політичний інструмент для реалізації свого бачення — це воля місцевої влади.

Міський голова Олександр Сєнкевич, балотуючись, говорив про стратегію для Миколаєва і те, яким він бачить майбутнє міста. Оскільки більшість виборців його обрала, отже, вони довірили йому бути двигуном змін у місті. Тому, на мою думку, він єдиний — крім мешканців Миколаєва — хто може пропонувати людям якесь бачення майбутнього для міста. Натомість будь-яке нав’язування ззовні я вважаю неправильним. Моє завдання — допомогти реалізувати ті ідеї, які є на місці», — сказав Руслан РОХОВ.  

Будучи гостем нашої редакції, міський голова Миколаєва Олександр СЄНКЕВИЧ зізнався, що мріє «оцифрувати» усі дерева в місті, запровадити платний проїзд по мостах та зробити з Миколаєва «Гамбург поліпшеної версії».

КОМЕНТАР

Євгенія ДУЛЬКО, громадська активістка Миколаєва, учасник Форуму майбутнього Миколаєва:

— У нас — нова міська рада і новий міський голова. Створюється Агенція розвитку Миколаєва і Стратегія розвитку Миколаєва. А Форум — це велика стартова точка, від якої розпочинається цей процес. Треба визначитися, в якій точці воно знаходиться зараз і де воно буде за 10-20-30-50 років, тоді всі проекти, які реалізуються в місті всіма зацікавленими групами — підприємцями, громадськістю, політиками тощо, можна спрямовувати у пріоритетні вектори. Якщо ж таких векторів немає, то кожен реалізує свої завдання, проекти та інтереси, а якась спільна мета не досягається. Проте зараз у нас є взаєморозуміння між громадськістю, депутатами та міським головою, які мають спільну мету — розвивати Миколаїв.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати