Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Дніпропетровщині пожежа пошкодила унікальну пам’ятку архітектури

Причину займання Свято-Троїцького храму XVIII століття встановить еспертна група
16 січня, 11:18
СВЯТО-ТРОЇЦЬКИЙ СОБОР ПОБУДОВАНО У СТИЛІ КОЗАЦЬКОГО БАРОКО БЕЗ ЄДИНОГО ЦВЯХА. ЗАРАЗ ФАХІВЦЯМ ДОВЕДЕТЬСЯ ПІДКОРИГУВАТИ ПЛАН ЙОГО РЕСТАВРАЦІЇ, ЩО ПОЧАЛАСЯ 2012 РОКУ / ФОТО З САЙТА ALEKSANDR [email protected]

У центрі Новомосковська постраждав від вогню старовинний дерев’яний собор, що перебуває на реставрації. Свято-Троїцький храм є культурно-історичною «візитівкою» і головною пам’яткою міста.

Поряд зі стінами собору знаходиться автовокзал і міський ринок, тому стовп чорного диму місцеві мешканці побачили вчасно, про що й повідомили пожежникам. За словами глави прес-служби ГУ ДержНС у Дніпропетровській області Дмитра Вдовиченка, сигнал про займання надійшов у середу близько дев’ятої години ранку. Для гасіння вогню було виділено 10 пожежних машин і 40 осіб особового складу. На місці було виявлено, що горить один з куполів, протее  вогонь міг швидко охопити і всю дерев’яну споруду. Завдяки зусиллям пожежників, приблизно за годину займання було локалізоване, а потім і ліквідоване.

Впоратися з вогняною стихією вдалося завдяки трьом висотним сходам. Перехресними струменями води пожежу вдалося відсікти й зупинити. Однак від вогню постраждав північний, вже відреставрований купол, з якого пожежникам під час гасіння довелося зірвати покриття. За попередніми даними, від вогню ніхто не постраждав, оскільки людей у храмі не було. Настоятель храму, отець Євлогій в цей час знаходився на службі в Дніпропетровську. Після гасіння пожежі було створено експертну групу, яка має встановити причину займання. Фахівцям також належить оцінити збитки, нанесені вогнем пам’ятці національної архітектури, який занесено до списків ЮНЕСКО.

Нагадаємо, Новомосковський Свято-Троїцький собор— споруда, що не має аналогів в Україні. Його було побудовано 1778 року в стилі козацького бароко. Дев’ятизрубову конструкцію з 559 колод склали майстри-запорожці без єдиного цвяха. 1855 року в соборі вже була пожежа, однак незабаром його відновили. На цьому примхи долі не закінчилися. За більшовиків храм закрили і використовували як склад для зерна. Лише після війни служби поновилися, однак лише 1988 року його повністю повернули вірянам.

Втім, до останнього часу Новомосковський собор, як архітектурна пам’ятка, використовувався Дніпропетровським художнім музеєм для експозиції предметів декоративно-прикладного мистецтва. У серпні 2012 року в Новомосковську нарешті почалася реконструкція, кошти для якої передбачено в обласному  бюджеті.

Для того щоб реставрувати собор необхідно було 30 мільйонів гривень. До моменту реконструкції стара будівля собору вже знаходилася в критичному стані. Розробкою технічної документації з відновлення собору займалися київські фахівці. За їхньою пропозицією Свято-Троїцький собор почали перекладати частинами. Куполи покривали мідними листами з позолотою. Передбачалося, що в церкві замінять вікна, освітлення й комунікації, і навіть встановлять сучасну систему кондиціонування і повітряного опалення, які підтримуватимуть штучний мікроклімат.

Вечірньої пори Свято-Троїцький собор, яким милуються туристи, що проїжджають трасою Москва-Сімферополь, буде красиво підсвічуватися. Реставрацію старовинного козацького храму збиралися закінчити 2015 року — тепер до первинного плану можуть внести корективи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати