Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На фінішній прямій

Українські спортсмени вже вибороли 166 ліцензій для участі в ХХIХ літніх Олімпійських іграх у Пекіні
06 листопада, 00:00

Тренери та спортсмени рахують кожну годину, що залишилася до початку найважливіших за останні чотири роки змагань: за 270 днів до старту Олімпіади-2008 потрібно сформувати склад національної збірної та розпочати тренування в посиленому режимі. За даними Національного олімпійського комітету (НОК), наразі українські атлети здобули олімпійські ліцензії з 19 видів спорту, а всього в олімпійських змаганнях представлено 28 спортивні дисципліни. Нині у світі ще не закінчилися міжнародні змагання, які дають шанси потрапити на олімпіаду в Пекін. Отож наступного року українські спортсмени братимуть участь у змаганнях з веслування на каноє, вільної та греко-римської боротьби, дзюдо та велогонок, щоб вибороти якомога більше ліцензій.

— Протягом 2007 року спортивні федерації України провели понад 3 тисячі різноманітних змагань, щоб визначити за їхніми підсумками потенційних учасників Олімпіади в Пекіні, — розповів заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Віктор Христоєв. — Як показали змагання, нам чимало зусиль і праці треба докласти у розвиток художньої та спортивної гімнастики та ігрових видів спорту. Наразі в Україні існує понад 500 команд ігрового спорту, але великий потенціал мають лише команди гандболу, волейболу та тенісу.

Щоб повторити успіх української збірної на минулих олімпіадах, спортсменам і тренерам доведеться попрацювати не лише над фізичною, а й психологічною підготовкою. Як запевнив голова Експертної ради з підготовки спортсменів до Олімпійських ігор Микола Костенко, змагання у Пекіні вимагатимуть від спортсменів неабиякої витривалості та стійкості. За прогнозами пана Костенка, Олімпіада-2008 відзначатиметься особливо високим рівнем конкуренції між світовими командами. Якщо раніше в одному виді спорту змагалося три-чотири команди, то під час наступної Олімпіади кількість команд-учасниць зросте до семи. Оскільки провідні держави світу, на відміну від України, у підготовці своїх спортсменів протягом тривалого часу використовують нові технології та підходи, нашій команді доведеться проявити всі свої вміння та здібності, аби вибороти заповітну медаль (тренери нарікають, що застарілий спортивний інвентар і непереобладнані відповідно до європейських стандартів приміщення гальмують процес підготовки спортсменів).

Особливе занепокоєння в українських тренерів викликають і кліматичні умови Китаю, до яких наші спортсмени фактично не пристосовані. Волога та спекотна погода, різниця в часовому поясі можуть негативно позначитися на самопочутті спортсменів, а це вплине і на результати змагань. Тому Микола Костенко наголошує, що у процесі підготовки спортсменів потрібно врахувати рівень їхньої загартованості та адаптації до інших кліматичних умов.

— Наразі головне завдання українських спортсменів — поставитися до Олімпіади з усією відповідальністю, — зазначив президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка. — На програму олімпійської підготовки виділено 20 мільйонів гривень. Але річ не в коштах, а в добросовісності їхніх витрат на досягнення максимальних результатів. Оскільки нині спортивна світова громадськість веде активну боротьбу із вживанням допінгових речовин спортсменами, в Україні закуплено нове антидопінгове обладнання, що позитивно позначається на іміджі нашої держави напередодні таких важливих змагань.

Наразі тренери майбутніх учасників змагань намагаються співпрацювати з науковцями і лікарями, думки та поради яких необхідно враховувати при розробці результативних індивідуальних планів підготовки спортсменів. Самі ж атлети поки що не мають іншого виходу, як дочекатися рішення НОК про затвердження складу національної збірної та розпочати підготовку відповідно до розробленого плану. Чекати спортсменам залишилося недовго, бо вже з січня наступного року розпочнеться акредитація атлетів на участь в Олімпіаді.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати