Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«На цій конференції були такі гості, як... Глазьєв»

Відома громадська активістка Ганна ГОПКО розповіла «Дню», чому відмовилася брати участь у «бездомній» Ялтинській конференції Віктора Пінчука і радить зробити те ж саме європейським та українським політикам
02 вересня, 11:19
ГАННА ГОПКО

Фонд Віктора Пінчука організовує-таки Ялтинську зустріч-2014. Одинадцятий економічний саміт, який від цієї весни «бездомний» (усі попередні зустрічі, як зрозуміло з назви, проводилися в нині анексованому Криму) відбудеться у Києві. Ні точної програми, ні переліку учасників зустрічі на офіційному сайті організаторів події до вчорашнього вечора не було. А от шум довкола цього зібрання, «любителів давоських вареників», як називає його головний редактор «Дня» Лариса Івшина, вже здійнявся не маленький...

На вихідних відома громадська активістка, одна із ініціаторів громадського руху «Реанімаційний пакет реформ» Ганна Гопко розмістила на своїй сторінці у «Фейсбук» лист до екс-президента Польщі Олександра Кваснєвського, що є головою наглядової ради YES, в якому повідомила, що відмовляється прийняти запрошення на Ялтинську зустріч і йому, м’яко кажучи, «не радить».

Директор YES Іванна Клімпуш-Цинцадзе поспішила на захист свого «роботодавця» і відповіла на відмову Гопко.  «Країна, Ганно, об’єднується зараз заради захисту від зовнішньої агресії та внутрішньої п’ятої колони. Нам усім є з чим і за що боротися щодня, і кожен старається зробити у цю справу свій внесок», — написала вона, зауваживши, що Гопко в праві «приймати або не приймати запрошення на захід», але думку директора YES, бойкот  Гопко Ялтинської зустрічі «точно не на користь держави».  Адже,  не забула наголосити Клімпуш-Цинцадзе, YES «упродовж років був чи не єдиним вікном серйозного спілкування України зі світом, і зараз через дипломатію другого рівня продовжує збирати в Україні небайдужих для того, щоб об’єктивний голос держави було достойно представлено у світі». 

Користувач соцмережі «Фейсбук» Олександр Сергєєв відразу ж відповів на, як він написав, «цинічний коментар» директора YES. Подаємо в оригіналі: «По-перше, пані Клімпуш-Цинцадзе не треба плутати інтереси сім’ї Кучми та її обслуговуючого персоналу з інтересами України й українського народу. Сім’я Кучми і є тією самою внутрішньою п’ятою колоною (про що докладно і з конкретними неспростовними фактами і писала в своєму блозі в газеті «День» Ганна Гопко). По-друге, «єдиним вікном серйозного спілкування України та світу» форум YES умисно і робила сім’я Кучми, щоб такі як Глазьєв і їм подібні проштовхували путінські ідеї в наш інформаційний простір, де в поєднанні зі «свободою слова» від родини Кучми ці руйнівні для країни маревні ідеї ретранслювали Царьов і Колесніченко, Симоненко і Кілінкаров, Корнілов і Чаленко, Іщенко, який відкрито закликає зараз до окупації України (!)... Одним з головних завдань для покоління Ганни Гопко є створення принципово іншої комунікації України зі світом. Комунікації, де реальні голоси та обличчя країни не будуть підмінятися олігархічними маріонетками, що так і не  помітили всієї глибини свого морального падіння. По-третє, публічний бойкот заходів сім’ї Кучми і протестні акції під час їх проведення ускладнять Кучмі виконання нового «домашнього» завдання Путіна в Мінську — участь в легалізації терористичних організацій на Донбасі та участь у черговому продажі «шматочка» України. По-четверте, це стане серйозним попередженням для тих, хто засвітився в «дружбі по-пінчуківськи» нечистоплотних західних політиків, які заохочували розквіт корупції на пострадянському просторі і її глибоке поширення в країни розвиненої демократії. Ну і, нарешті, — позиція Ганни Гопко — це справжня громадянська позиція Людини й Громадянина, для якого поняття європейських цінностей і Божих заповідей — не ширма, а керівництво до вчинків і дій. Але це неможливо усвідомити тим, хто давно і грунтовно служить Злу».

Учора Ганна Гопко у розмові  з «Днем» детально пояснила, чому відмовилася брати участь у «бездомній» Ялтинській конференції Віктора Пінчука та радить зробити те ж саме європейським та українським політикам.

«Вважаю власну участь та причетність усіх ключових політиків ЄС та України до YES такими, що відстають від змін свідомості людей та суперечать вимогам часу, запиту суспільства на перевіреність щодо поваги до країни», — зауважує Ганна ГОПКО.  Пінчук і його тесть Кучма доклали зусиль до того, щоб Україна опинилася в тому стані, в якому є, наголошує активістка. «Раніше на конференції (YES. — «День») були такі гості як знатний українофоб радник Путіна Сергій Глазьєв», — зауважує вона.

За її словами, участь конференції нагадуватиме ярмарок марнославства, що продовжуватиме відбілювати репутацію олігархів як благодійників, меценатів. А це не відповідає дійсності. Саме олігархи роками добивали країну, збагачувалися і призвели її до двох Майданів. «Канали Пінчука — наприклад ICTV —  і далі транслюють дешеві російські фільми, замість того, щоб робити телепродукти, спрямовані на героїзацію захисників України, популяризувати наших солдатів як справжніх представників нової еліти. Більше того, пінчуківські канали розкручували таких адептів «Русского міра», як Ростислав Іщенко, Олександра Чаленко. Разом з російськими каналами були трансляторами кремлівської пропаганди тощо», — зауважує Гопко.  Активістка переконана: якщо на ТБ буде правда про виклики країни, її успіхи та поразки, справжніх героїв та антигероїв — громадян буде неможливо обертати на баранів. Останнє, до слова, до сьогодні успішно робили і продовжують робити підконтрольні Пінчуку медіа.

«Майдан, анексія Криму, війна на сході — випробовування, які створили, крім усього горя, що, безумовно, вони принесли, створили нові можливості для країни для розвитку та пошуку союзників, — говорить у коментарі «Дню» Ганна. Але, зазначає вона, ці «пошуки» мають відбуватися на нових платформах, де ініціатори мають чисту репутацію та підтвердили  своїми діями готовність служити інтересам країни.

Тому, на думку Гопко, Пінчук, як і решта українських олігархів, мають зараз не купувати західну еліту,  що вони до цього успішно робили на вкрадені в українців гроші, а зрештою почати працювати над порятунком держави, яка зробила їх багатими людьми. «Зробіть свій крок в очищення України, яка кров’ю заплатила за людську гідність та захист фундаментальних цінностей», — звертається вона.

Зокрема, за словами Гопко, Пінчук може зробити дуже багато для України — найперше — за життя пожертвувати половину статків, віддати один із каналів під громадське ТБ і започаткувати нову традицію в олігархів — у критичний момент для країни, коли є загроза втратити цілісності та ризик дефолту, інвестувати в створення армії, масштабні соціальні проекти. Суспільство сприйме таку пожертву, але без піару, як сплату рахунків.

А політики,  західні зокрема, за словами Гопко, своєю чергою теж повинні орієнтуватися на цінності, а не продаватися за чеки родин Кучми — Пінчука, виписані на їхні передвиборчі чи «меценатські» фонди як «гонорари»... Власне про це — у листі Ганни Гопко до екс-президента Польщі Олександра Кваснєвського.

Друкуємо тест листа, який Ганна Гопко розмістила у себе на сторінці в соціальній мережі «Фейсбук», чотирьма мовами: українською, російською, польською та англійською.

«Шановний пане Кваснєвський!

Упродовж багатьох років сім’я колишнього президента України Леоніда Кучми (через структури його зятя Віктора Пінчука) проводить форум YES і фінансує впливових американських і європейських політиків та пов’язані з ними фонди і структури.

Ви та Віктор Пінчук запропонували мені взяти участь у 11-й щорічній зустрічі YES, яка відбудеться 11 — 14 вересня 2014 року в Києві.

Я не можу прийняти вашу пропозицію.

Причина моєї категоричної відмови — моя принципова позиція.

Я підтримую ініціативу Олексія Подольського бойкотувати заходи, які проводяться і фінансуються сім’єю Леоніда Кучми.

У критичний для країни час бойкот подібних заходів дає чіткий сигнал: Леонід Кучма і Віктор Янукович повинні нести відповідальність за скоєні злодіяння і постати перед справедливим судом.

Детальніше про мою позицію ви можете прочитати в моєму блозі в газеті «День» «Замість подарунків Кучмі — суворий рахунок» за 8 серпня 2014 року.

За останні роки ви дуже багато часу провели в Україні. Але, на жаль, так і не звернули увагу на резонансні кримінальні справи і судові процеси, пов’язані з причетністю Леоніда Кучми до жорстокого насильства проти політиків, журналістів та активістів.

Я готова зустрітися з вами і сприяти вам в отриманні об’єктивної інформації про Леоніда Кучму, і про походження величезних капіталів його сім’ї та про багато іншого. І про те, якої шкоди Україні та її європейській перспективі принесла ваша «дружба» із засновником злочинної системи Кучми  — Януковича.

З повагою, Ганна ГОПКО, Громадянин України»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати