Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На тимчасове зберігання

Екіпаж корвета «Тернопіль» довірив прапори і герб корабля тернополянам
08 квітня, 12:29
ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОДА

Майже півсотні членів екіпажу протичовнового корвета «Тернопіль» проходять курс реабілітації в одному із санаторіїв Тернопільщини. Нагадаємо, тернополяни беруть шефство над екіпажем і тепер запросили до себе, щоб морально підтримати у важкий час. Дотепер ці моряки ніколи не були на Тернопільщині. Як зазначив старший мічман корабля, уродженець Житомирщини Василь Тимощук, під час зустрічі з керівництвом області й міста в Тернопільській міській раді в неділю, вони вдячні за тепло і гостинність і нічого кращого не могли навіть уявити після того, що довелось пережити. «Як і герої Майдану, революції Гідності, ви також є нашими героями. Тернополяни спостерігали за подіями в Криму і вболівали за кожного з вас», — наголосив голова Тернопільської ОДА Олег Сиротюк.

Помічник командира корвета «Тернопіль» капітан-лейтенант Олексій Кирилов урочисто передав на тимчасове зберігання емблему з гербом корабля, військові прапори, один з яких виготовили для своїх підшефних тернополяни, а також — символічну реліквію, котра зберігається на будь-якому судні: частину пляшки з-під шампанського, розбиту об борт у день спуску корвета на воду на знак щасливого плавання. «Прапор, з яким корвет пройшов не одну тисячу миль, брав участь у міжнародних навчаннях, майорів на вершині щогли до останнього — поки в нас не вкрали корабель, бо це, без перебільшення, був піратський захват», — зазначив капітан. Секретар Тернопільської міської ради Ігор Турський повідомив: символи корабля розмістять у Музеї корвета в Тернополі.

До речі, капітан-лейтенант Кирилов — уродженець Донецька і 25 років прожив у Севастополі. Він, як і члени його екіпажу, серед яких — корінні кримчани, виїхали на материкову Україну. «На території Криму залишилося десятеро осіб — це ті, хто перейшов на бік Російської Федерації, — розповів «Дню» Олексій Кирилов. — Решта роз’їхались по всій Україні. Був дуже сильний моральний тиск на людей. Вплинуло і важке фінансове становище через те, що ПриватБанк, через який отримували гроші, припинив свою діяльність у Криму. Зараз плануємо зібрати тих, хто ще нам вірний. Будемо просити в керівництва держави, щоб ми разом продовжили службу». Згадуючи важкі моменти, капітан-лейтенант Кирилов розповідав, що в перші дні блокади корвет «Тернопіль» ще міг вийти з неї. Але за наказом уже екс-командуючого Військово-Морських сил України Березовського судно поставили до причалу, і наступного ж дня воно вже не змогло вирватися з оточення. «Мені важко пояснити пересічним людям, що таке корабель і екіпаж. Це, так би мовити, равлик і його будиночок. На даний момент в нас є «равлик»!, в якого забрали «будиночок». Тому не лише мені, а й усім нам дуже важко, бо на кораблі ми не лише несли службу, а переживали й хороші, й погані моменти однією великою сім’єю», — зазначив капітан-лейтенант Кирилов.

На головному майдані Тернополя — Театральному, де відбувалося віче Єдності, членів екіпажу корвета «Тернопіль» вітала громада міста: хлібом-сіллю, гучними оплесками, скандуючи: «Молодці»... І під час блокади корабля, передаючи матеріальну допомогу, морально підтримуючи, і тепер — тернополяни були разом із моряками. Тому, якщо в когось і закрадалися сумніви щодо доброзичливості жителів Західної України, то тепер вони розвіялися остаточно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати