Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Волині польські фотографи зафіксують свою минувшину

Але популяризації об’єктів українськості по той бік кордону «проект не передбачає»
22 жовтня, 12:45

«Слідами польськості» — таку назву має пленер, для участі в якому із міста Жешув приїхали члени місцевої спілки фотографів. Захід відбувається у рамках проекту «Спільна мережа співпраці у сфері культури та соціального захисту з метою розвитку міст з польсько-українського прикордоння», партнером у реалізації якого є і Луцька міська рада. Проект співфінансує Євросоюз. На що ж будуть витрачені кошти?

Польська сторінка історії Волині нараховує не один десяток років. Так, із 1921-го до 1939 року наш край входив у склад польської держави. Добру частину Луцька забудовано саме поляками, тут і нині найкращі будівлі зведено польськими архітекторами. Тільки за ці майже два десятки років у Луцьку збудували вісім банків (нині це гарнізонний будинок офіцерів, філія Національного банку, магазин-ресторан «Діва», краєзнавчий музей та інші установи), поштамт (пошта тут і нині),  шість лікарень, велотрек (нині — стадіон), спортзал із басейном (нині — міська дитячо-юнацька спортивна школа), кінотеатри. У Луцьку є навіть міні-квартал житлових будинків, споруджених ще для польських військових. Так само і по всій Волині залишилися капітальні споруди, свідки присутності на наших землях Польської держави. Під час пленеру фотографи із Жешува зафіксують не тільки будівлі, які пам’ятають ще їхніх предків, а й загалом життя у прикордонні, а також історичні пам’ятки, які є окрасою міста і його візитівкою.

Для волинян цей проект корисний насамперед для подальшої співпраці з польськими партнерами та для промоції регіону. Адже цікаво, як саме бачать наші міста і села, наші пам’ятки іноземці. Крім Луцька, поляки побувають в Олиці, Дубно, Белзі, Тернополі, Кременці та інших населених пунктах історичної Волині. Опісля буде видано альбом, який популяризуватиме наш край.

Але виникає закономірне питання: пограниччя завжди має дві, так би мовити, сторони. На тому боці Бугу, який нині ділить дві держави, споконвіку проживали етнічні українці (Холмщина і Надсяння), яких з прадідівських земель виселили внаслідок тодішніх договорів між Радянським Союзом і Польщею, внаслідок переділу кордонів. Цікаво було б подивитися, бодай на фото, на об’єкти українськості, котрі там також є, як на Волині є об’єкти польськості. Але регіональний координатор проекту Олена Семенюк повідомила: проект цього не передбачає. У його рамках волинські пенсіонери та неповносправні бували у Польщі: для них провели мистецькі тренінги. Також для працівників Луцької міської ради організували курси по вивченню польської мови. Аналогічних, з вивчення української мови, у Жешуві чи іншому польському місті не проводили. А хороший фотоальбом, який би популяризував наш край, могли б виготовити і волинські фотомитці, проте цього проект також «не передбачає». Тобто наші сусіди цікавляться своєю історією, її об’єктами, навіть якщо вони нині на території іншої держави. А ми — вчимо мову сусіда...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати