Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наблизитися до раритетів

Традиційно Міжнародний день музеїв відзначають 18 травня, але цьогоріч в Україні це свято перетворилося на музейний уїк-енд
19 травня, 12:44
У МУЗЕЇ ХАНЕНКІВ ВІДБУВСЯ КВЕСТ «ШУКАЧІ В МУЗЕЇ» / ФОТО ІВАНА ЛЮБИШ-КІРДЕЯ

Першими розпочали святкування 15 травня у Музеї Булгакова, де до дня народження письменника влаштували літературні читання, відкрили виставку та показали виставу. Креативно підійшли до події  в Національному художньому музеї —  запросили  відвідувачів до співтворчості, а також проявити образ «вашого» музею і себе в ньому. У цьому допомагала  розроблена художницею Алевтиною Кахідзе мапа, котру можна було заповнювати ескізами, ідеями, історіями, а головне — розмістити в ній маленьку копію себе, адже всі ми разом і складаємо ту строкату соціальну матерію, яка перетворює місце зберігання мистецтва на справжній Музей.

"Шукачі" в гостях у Ханенків

У Музеї Богдана та Варвари Ханенків провели інтелектуальний квест  «Шукачі в музеї». Темою гри стали зустрічі, відображені в художніх творах: Благовіщення і поклоніння волхвів Христу, побачення коханців, бесіда китайських мудреців і просто «зустріч» портретів родичів. Квест мав три рівні складності: завдання для уважних, спостережливих і знавців...

Безплатно можна було відвідати також Софійський собор, а в понеділок, у залі «Хлібня» на території Національного заповідника «Софія Київська» ансамбль BanduraPRO виконував  варіації музики лицарських часів.

У Музей історії України влаштовували екскурсії зі свічками, а охочі допомагали працівникам монтувати виставку. Камерний музей-квартира Павла Тичини запропонував киянам зустріти схід сонця на... даху, в компанії музик і поетів.

У Львові  «Ніч музеїв» розпочалася на подвір’ї «Тюрми на Лонцького» — панахидою за жертвами репресій тоталітарних режимі біля хреста. Потім відбувся майстер-клас із виготовлення листівок «Ніч музеїв у тюрмі на Лонцького». Далі, за програмою, була  пісенна ватра «Перемагаємо з піснею!» (ГО «Борець»).

У співпраці зі Львівським музеєм історії релігії було представлено виставку «Був на Лонцького...» — це раритетні не підцензурні листи владики Миколая із ГУЛАГу; також відбулися історичні реконструкції в кабінеті слідчого (Олександр Василюк із  товариства «Пам’ять).

Концерти, вистави, лекції та незвичайні екскурсії робили музеї Сум, Одеси, Харкова, Дніпропетровська, Миколаєва та інших міст.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати