Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нахімічили» на срібло

Школярі привезли чотири другі призи з Міжнародної олімпіади з хімії та увійшли у двадцятку найкращих
04 серпня, 18:34
ФОТО НАДАНО МІНІСТЕРСТВОМ ОСВІТИ І НАУКИ

На 47-й Міжнародній олімпіаді з хімії, що відбувалася в Баку (Азербайджан), українська команда завоювала чотири срібні медалі. Цього року нашу країну представляли випускники Київського ліцею №100 «Поділ» Михайло та Микола Пашки, випускник Харківської гімназії №46 Андрій Малащук, а також Харківської загальноосвітньої школи №36 Олексій Жалевський.

Олімпіада з хімії вважається однією з найскладніших, оскільки має об’ємний практичний тур, який вимагає від учасників знання останніх новинок наукового світу та вміння використовувати новітні технології. Практичний тур триває п’ять годин, протягом цього часу школярі мають виконати три завдання. Також олімпіада передбачає і теоретичний етап, що складається з восьми завдань і триває стільки ж часу.

У цьогорічній Міжнародній олімпіаді з хімії взяли участь 290 учасників з 75 країн світу. Наші юні хіміки увійшли в двадцятку кращих серед усіх команд.

Юрій ХОЛIН, супроводжуючий команди, доктор хімічних наук, проректор з науково-педагогічної роботи Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна:

— Олімпіада з хімії вирізняється серед інших своїм експериментальним туром. У нас він найважчий. Хімічні лабораторії зараз — це найсучасніші комбінати з продукування наукового знання. Тому школярів треба готувати не лише до того, як розв’язувати завдання, а й до роботи у цих умовах. Зрозуміло, що вчителі лише розпочинають процес підготовки, знаходять талановитих дітей, а далі учні працюють в університетах, в провідних наукових установах, щоб познайомитися з кращими досягненнями світової науки. Зокрема, зараз їх готують наукові співробітники Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та Інституту органічної хімії НАН. У цих закладах є колишні переможці олімпіад, які можуть дати поради, і просто досвідчені професори, які знають, як правильно подати матеріал.

Ми увійшли до двадцятки кращих команд світу — це дуже високий результат. Були представлені країни, що посідають провідні позиції у розвитку науки. Зрозуміло, що з китайцями, корейцями і тайванцями змагатися нашим учням дуже важко, але ми показали себе гідно. У сучасному світі хімія має чільне місце. Зараз більшість досліджень зосереджена на потребах людини: її здоров’ї, харчуванні. Ці проблеми вимагають серйозних досліджень та розробок. Хімія — наука, що супроводжує прогрес.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати