Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Найменша допомога краща, ніж найбільше співчуття...»

У Києві розпочалися регулярні ночі поезії на підтримку онкохворих дітей
22 липня, 11:56
КАТЕРИНА БАБКІНА

Останнім часом більшість громадських організацій, зокрема їхні ініціативи та заходи, спрямовано на збір коштів для підтримки Збройних сил України. Однак, інші проблеми нікуди не зникають і так само потребують уваги, оскільки від їхнього вирішення залежить життя людей. Тому, 17 липня у Aroma Espresso Bar відбулася благодійна акція Фонду «Таблеточки» за участі письменниці Катерини Бабкіної.

«Ідея створення проекту виникла випадково, — розповідають організатори, — ми мали на меті створити «Ночные бдения», адже в Києві вночі дуже мало місць, де можна послухати поезію чи зробити щось для власного самовдосконалення. Потім подумали: «Чому б, слухаючи поезію чи музичні композиції, не допомогти дітям?». Поєднали все це, зателефонували Каті Бабкіній, вона відразу погодилася співпрацювати і стала координатором заходу. Потім запропонували виручені кошти надіслати фонду «Таблеточки» для допомоги онкохворим дітям. Таким чином вибудували новий проект», — розповідає Тата Кеплер, директор із розвитку мережі «Арома Україна».

Проект «Вірші вночі», запланований на декілька місяців вперед, розпочався із виступу Катерини Бабкіної, поетеси та журналіста, яка читала власні твори із нової книжки «Знеболювальне і снодійне». Окрім власних віршів, вона зачитала твори своїх улюблених авторів, зокрема Юрія Іздрика, Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Йосипа Бродського та інших. «Сьогодні читалося важко, — ділиться Катерина, — мабуть, це прозвучить по-дурному, але я майже цілий день плакала через трагедію із малазійським літаком. Ми думали про те, щоб скасувати цей захід, але потім вирішили, що радіти ми сьогодні точно не будемо, тому залишили все, як планувалося».

Надалі Катерина обіцяє бути модератором кожний поетичний вечір, який, нагадаємо, проводитиметься щочетверга після 22.00. «Ми плануємо, що проект триватиме не один місяць, тому що поетів і талановитих людей дуже багато. У планах запросити Кашу Сальцову, Ірену Карпу, Дмитра Лазуткіна, Івана Леньо, Макса Левіна та інших», — каже Тата Кеплер.

Вхід на захід коштує лише 50 гривень: «Ми вважаємо, що це символічна сума, яку раз на тиждень можна собі дозволити витратити. Кожного вечора зібрані кошти ми підраховуємо та надсилаємо до фонду. Щомісяця можна буде побачити фінансовий звіт зібраних грошей на сайті tabletochki.org», — каже організатор.

Директор Фонду «Таблеточки» Валентин Десятник по закінченню заходу перерахував зібрану суму — вийшло 1900 гривень: «Я вважаю, це — гарний результат для початку», — каже він.

Валентин наголошує, що рак — не вирок, особливо у дитячому віці: «Пухлини видаляють, діти переростають і живуть нормальним життям. У США, в Західній Європі майже 95% дітей виліковується. Ми поки тільки прагнемо до цього, бо в нас лише 70% виліковних».

Фонд «Таблеточки» існує майже три роки: «Ми опікуємося пацієнтами Київського центру онкогематології «Охматдит». У нашому фонді заборонено слово «проблема», адже ми дивимося на ситуацію більш позитивно і, відповідно, шукаємо ресурси для того, щоб її вирішити», — каже Валентин Десятник.

«Це такий симбіоз, який корисний усім: і клієнтам закладу, і дітям. Я вважаю, що також особливим є поезія в липневі ночі, мені здається це символічним. У будь-якому випадку найменша допомога краща, ніж найбільше співчуття», — підсумовує директор фонду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати