Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

НБУ «відпустив» гривню. Наслідки?

Роман ШПЕК: «Сьогодні від кожного з нас залежить, яким буде курс»
05 листопада, 11:28
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Відсьогодні Національний Банк України відпускає гривню у вільне плавання. Регулятор припиняє проводити аукціони з підтримки кас банків і придбання валюти для потреб імпорту, а розпочинає проведення аукціонів, так званого, голландського зразка. Щоденно в невеликих обсягах НБУ буде виходити на міжбанківський валютний ринок, аби задавати тон індикативної вартості гривні по відношенню до долара.

Про це напередодні на прес-брифінгу повідомила глава НБУ Валерія Гонтарєва. За її словами, це може призвести до «незначного» падіння гривні.

Така заява глави НБУ тут же викликала хвилю занепокоєння. Окремі експерти у ЗМІ знову почали «ганити» НБУ. Мовляв, діє непрофесійно.

«Останні місяці НБУ є не регулятором, а скоріше — споглядачем, який лише час від часу застосовує напівринкові механізми. Доки Нацбанк не сформулює і не оприлюднить своєї чіткої стратегії — ситуація не стабілізується. В регулятора для цієї стабілізації є всі важелі», — заявив економіст Андрій НОВАК.

Натомість досвідчений банкір, старший радник ПАТ «Альфа-Банк» Україна та екс-міністр економіки Роман ШПЕК більш поміркований в оцінці останнього кроку НБУ, і називає його вчасним та правильним. А про те, щоб гривня різко не знецінилась, каже експерт, має потурбуватись кожен українець, підприємець, банкір і олігарх, а не лише НБУ.

— По-перше, НБУ не повинен «тримати» гривню. По-друге, НБУ не має чим «тримати» гривню. І по-третє, НБУ не зможе «втримати» гривню методами, які застосовувались. При штучних обмеженнях завжди будуть спроби спекулювати.

Значно важливіше Національному банку правильно управляти очікуваннями, а не управляти курсом.

Тому надзвичайно важливо, оцінювати на якому тлі НБУ приймає ці рішення. Вже вирішенні питання забезпечення промисловості та населення природним газом у зимовий період. Почали відновлювати роботу окремі підприємства експортери, які працюють в зоні АТО, отже пропозиція валюти повинна бути більшою.

НБУ знімає певні обмеження на операції з валютою з тою метою, щоб відновити довіру до банківської системи. Адже з початку року приблизно вісім мільярдів доларів громадян перекочували з рахунків в оселі та банківські комірки.

Ті методи, які до цього часу НБУ використовував для стримування курсу, не додавали довіри інвесторам, учасникам ринку. Відтік депозитів продовжувався. Намагання купити долар переважало бажання його продати. Тому потрібно переходити до пошуку рівноважного курсу з тим, щоб ринок заспокоїти.

Якщо при офіційному курсі 12,95 гривні за долар «чорний ринок» показував курси продажу 14,3 — 14,5. Експерти говорять, що для тих хто хотів купити великі обсяги валюти «без паспорту», то й по 14,8 гривні продавали долар. З огляду на це, якщо курс гривні буде йти від 12,95 за долар до 14 гривень, і шукати рівновагу — то це нормальний процес. Нічого страшного в тому нема. Якщо долар стрибне вище 14-ти, то він буде повертатись до рівноважної ціни рано, чи пізно.

Але треба розуміти, що якщо буде кілька дуже хитрих, які захочуть в цей час щось особливе заробити, то вони зароблять, а переважно всі втратять. Різка девальвація надзвичайно шкідлива, і вона не потрібна нікому.

Сьогодні від кожного українця, від кожного підприємця, олігарха, банкіра — від усіх нас залежить, яким буде курс гривні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати