Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нотатки з «першої лінії оборони»

Уже вчетверте до Чечельника приїхала Фотовиставка «Дня»
18 серпня, 18:51

«Для нас немає географічної провінції. Для газети «День» дорогі наші читачі, хоч де б вони жили... Ми переконані: люди в глибинці мають таке ж право бути долученими до якісних подій, які  відбуваються в країні, як і мешканці столиці», — практично останні настанови, які дала головний редактор «Дня» Лариса Івшина, відправляючи у відрядження наш «десант» до містечка Чечельник, що на Вінничині. І на 100% мала рацію. Дефіцит якісних культурних подій — перше, що відзначали практично усі, хто прийшов на відкриття четвертої фотовиставки «Дня» у Чечельнику...

Уперше фотовиставка «Дня» на Вінниччині побувала у 2007 році. Тоді завдяки агрофірмі «Ольгопіль» та її директору Павлу Каленичу чечельничани побачили найприкметніші фотомоменти з життя України 2006 року. Після цієї події багато хто з місцевих жителів став уважним читачем «Дня» та книг із серії «Бібліотека газети «День». А наші зустрічі в Чечельнику та Ольгополі стали традиційними та щораз теплішими...

Вчетверте ми вже їхали до Чечельника як додому. І зустрічали нас немов родичів.

ДИРЕКТОР АГРОФІРМИ «ОЛЬГОПІЛЬ» ПАВЛО КАЛЕНИЧ (НИЖНІЙ РЯД, ТРЕТІЙ ЛІВОРУЧ), ГОЛОВА ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ СЕРГІЙ ШЕПІТКО (ВЕРХНІЙ РЯД, КРАЙНІЙ ЛІВОРУЧ), ПОСТІЙНИЙ УЧАСНИК ФОТОКОНКУРСУ «Дня» ОЛЕГ НИЧ (З ФОТОАПАРАТОМ) ТА «ДЕСАНТ» ГАЗЕТИ «День» НА ОЛЬГОПІЛЬСЬКОМУ «КОРАБЛІ»

Тут, у цій далекій глибинці, яку місцеві гострослови жартома називають «Кушкою Вінницької області» (Кушка — поселення в Туркменістані, у радянські часи — одна з найпівденніших точок СРСР) відважно тримають чи не найважливішу лінію оборони — оборони українського духу. У багатьох з тутешніх на фронті — племінник, син, брат, сват... Коли ми відкривали фотовиставку в сусідньому селі — хоронили двох бійців. Тут теж сьогодні усім селом одягають і взувають свого бійця на фронт. І тут фермери так само відчувають, що врожай цьогорічний, попри те, що вродив, буде «золотим», адже: «он як «солярка» подорожчала», а ще «усе ж насіння, обладнання імпортне, усе за євро, долари куплене».... Але тут не забувають, що  «не хлібом єдиним»... Тому шукають і знаходять можливості і фотовиставку з Києва привезти і якісні потрібні дітям книжки придбати. 20 комплектів «Бронебійної публіцистики» для шкіл Вінницької області від Павла Каленича — тому підтвердження. 

ФОТОВИСТАВКИ «Дня» У ЧЕЧЕЛЬНИКУ СТАЛИ ПЛАТФОРМОЮ ВИХОВАННЯ ДЛЯ НОВОГО ПОКОЛІННЯ УКРАЇНЦІВ

На думку Лариси Івшиної, таке «занурення» в регіони є не просто виправданим, а вкрай необхідним. Це є світоглядною позицією газети «День», яку вона сповідує і якої системно дотримується. Адже інтерес до українських «кушок» приносить плоди у вигляді цінних «алмазів», які вдається віднаходити. Це завдання, яке не під силу «журналістиці моніторів», і саме такі «розкопки» повинні стати частиною місії української журналістики. Саме так — місією —  назвала те, що робить «День» одна із перших відвідувачок нашої виставки в Чечельнику. Далі — враженням із Чечельника прямою мовою.

НА ПЕРЕХРЕСТІ ІНТЕРЕСІВ

КОМЕНТАРІ

Павло КАЛЕНИЧ, депутат Вінницької обласної ради, директор агрофірми «Ольгопіль»:

— Фотовиставка «Дня» — це справжня галерея на колесах, яка мандрує по визначних містах України. І мені надзвичайно приємно, що на цій карті є наш Чечельницький район і наш Ольгопіль.

Сьогодні дружба бізнесу з культурою «кульгає». Тому, я переконаний, так тяжко нам вдається проходити випробування, які випали на нашу долю. Як тільки нам вдасться поєднати бізнес, духовність та культуру, ми будемо краще жити. І, думаю, станемо спокійніше жити.

ПАВЛО КАЛЕНИЧ: «ГЛИБИНКА – ПОНЯТТЯ НЕ ТЕРИТОРІАЛЬНЕ, А МЕНТАЛЬНЕ»

Коли у 2007 році тут вперше проходило відкриття Фотовиставки «Дня», мене запитали як це — в глибинці проводити такий захід. У мене якось вийшло так влучно і гарно відповісти, що газета «День» навіть в заголовок ту мою цитату поставила. Так-от, я тоді сказав, що глибинка — це поняття не територіальне, а ментальне. Нам надзвичайно приємно сказати, що наш Чечельницький район — не є ментальною периферією. Люди тут хочуть розвиватися, бути долученими до кращого культурного здобутку країни, хочуть бачити все те, що мають можливість бачити і в столиці, і в іншими великих містах. Люди наші тягнуться до прекрасного. Тому в цей непростий для країни час, хоч як би сутужно було і з фінансами, і з часом, ми знаходимо можливість, проводимо тут фотовиставку, закуповуємо книги для шкіл... Тільки так, гуртом, консолідувавши всі зусилля, а в першу чергу духовні та культурні, ми зможемо подолати агресора.

Олег НИЧ, фотограф:

— Фотовиставка «Дня» — це подія  для нашого Чечельницького району. Тому традиційно хочеться подякувати за це, хоч важко сьогодні так говорити, але «свято» колективу газети «День» та її головному редактору Ларисі Івшиній. Вашими зусиллями вдається переключити рубильник. Я думаю, що нам варто сприймати цю війну трошечки по-іншому. Війна передусім виграється в головах людей, а вже потім на полі битви. Людина, дух якої подоланий, вже не боєць. Тому слово буває важливішим за зброю. Книжки «Дня», які сьогодні подарував Павло Євгенович нашим чечельницьким школам, не випадково називаються «Бронебійна публіцистика». Це — наші боєприпаси. Це арсенал, яким можна виграти війну в  головах людей. 

ПОСТІЙНИЙ УЧАСНИК МІЖНАРОДНОГО ФОТОКОНКУРСУ «ДНЯ» ОЛЕГ НИЧ

Перспективною є та нація, та громада, яка ставить інтелект на перше місце. Колектив газети «День» — це люди, які пріоритети розставляють правильно. Таким  чином, щоб вигравати війни підсиленням духу правди і свободи. А якщо бути ще точнішим, то своєю працею колектив газети «День» робить все можливе, щоб таких воєн, коли гримлять гармати і строчить кулемет, не було.

Багато лихих подій, які трапилися в Україні за останній час були озвучені на сторінках «Дня» задовго до них, це були попередження, на які треба було вчасно відреагувати. Наприклад, ще осінню, задовго до трагічний подій, газета «День» писала про всі ризики, з якими може зіткнутися держава, пішовши радикальним шляхом. Але, на жаль, рівень наших політиків набагато нижчий, ніж журналістів «Дня»...

ШКОЛЯРКА НАСТЯ, ЯКА НЕ ПРОПУСКАЄ ЖОДНУ ФОТОВИСТАВКУ «ДНЯ» В ЧЕЧЕЛЬНИКУ, З МАМОЮ

Тому бажаю газеті «День», щоб її читали ті люди, від яких залежить доля нашої держави, і щоб вони дослухалися до того, про що пише ваша газета.

Федір ШЕВЧУК, редактор газети «Бершадський край», заслужений журналіст України:

— Від фотовиставки газети «День» у мене завжди дуже позитивні і гарні враження. Взагалі це ваш унікальний проект, і конкурентів тут вам немає. Представлені світлини — це дзеркало нашого життя в усіх його проявах — політика, побут, природа, люди... Навіть важко щось виділити. Мені імпонують ваші фотовиставки тим, що немає якихось визначених меж, рамок. Я усвідомлюю, що якби у нас не було такої можливості в Чечельнику, то я б обов’язково поїхав у більш велике місто, де б проходила ця фотовиставка. Але дякую вам, що надали нам таку можливість тут — у нас вдома. Я дуже люблю фотографії, і кожного разу дивуюся як все-таки майстри вміють зловити момент, а далі вже глядачеві головне — вміти «читати» фото. Дивлячись на світлини, мені здається, що я знаю всіх цих людей, ці місцини... Ви вмієте відібрати головне. Фотовиставка вражає!

ЧЕЧЕЛЬНИЧЧАНИ ЧАСТО ВПІЗНАЮТЬ СЕБЕ НА ФОТО.  А ЩЕ ТУТ МОЖНА ПОБАЧИТИ РОБОТИ ЇХНІХ ЗЕМЛЯКІВ — БОРИСА КОРПУСЕНКА ТА ОЛЕГА НИЧА

Михайло ФЕДЧИШИН, директор агрофірми «Україна-О», село Жабокричка Чечельницького району:

— Я на фотовиставці «Дня» не вперше. І кожен раз, коли переглядаю фотографії, які ви виставляєте, я переконуюсь: ви живете цією країною. Є такі фото, що просто диву даєшся: це Україна? Ви — молодці. Ви робите те, що не вистачає сьогодні людям. У хаосі проблем, які звалились на наші голови, ви вмієте стати острівцем безпеки, де можна перехопити подих та підзарядитися силами, щоб далі йти у бій.

З минулої фотовиставки пригадую світлину «Життя продовжується» нашого земляка Бориса Корпусенка. На ній екс-Президент Кучма зображений у такому гумористичному образі...

ОСОБЛИВА АТМОСФЕРА ВІДКРИТТЯ ЧЕТВЕРТОЇ ФОТОВИСТАВКИ «ДНЯ»

А з цієї — світлина теж нашого земляка Олега Нича, яка називається «Село Білий Камінь». Ви проїздили це село, коли їхали до нас з Києва. Там погані дороги, але дуже хороші люди. На цьому фото — глибина життя тут, на наших землях. Старенькі дідусь та бабуся, які, вочевидь, все своє життя прожили тут, з надією виглядають щось у «майбутньому».

Катерина ПІДФІГУРНА, бібліотекар-методист Чечельницької районної бібліотеки:

— Люди завжди задоволені вашою фотовиставкою. Багато приходять, дивляться фотографії. Ви якось так підбираєте, що ми багато нашого бачимо на тих фотографіях. І воно нам таке рідне.

ВЖЕ ЗОВСІМ СКОРО (22 СЕРПНЯ) МИ ДІЗНАЄМОСЯ ЯКЕ ФОТО ЧЕЧЕЛЬНИЧЧАНАМ  СПОДОБАЛОСЬ БІЛЬШЕ ВСІХ

А є такі впіймані моменти: тривожні аж до сліз... Коли дивилася ту серію про Євромайдан, то навіть хустинку витягла. Не витримала.

Видно, що фотовиставка зроблена спеціалістами. Фотографії гарні, яскраві. Зловлені саме ті моменти, які приносять людям задоволення. Не пам’ятаю, хто сказав зі сцени, коли відкривали фотовиставку, але я з ним згодна: не можуть люди лише тривогами сьогодні жити, має бути щось і заспокійливе.

Думаю, що багато наших людей подивиться тут вашу фотовиставку. Ми, які вже бачили її, розійдемось і будемо розказувати. Я от живу в п’ятиповерхівці, то всіх сусідів поприводжу сюди.

ЮНІ БІЗНЕСМЕНИ МИКИТКА (ЛІВОРУЧ) ТА ДАНИЛКО. «ДЕНЬ» ПОЗНАЙОМИВСЯ З ХЛОПЦЯМИ НА БАШТАНІ, КУДИ НАС ЗАПРОСИВ ДИРЕКТОР АГРОФІРМИ «УКРАЇНА-О» МИХАЙЛО ФЕДЧИШИН. З БАШТАНУ «ДЕНЬ» ПОВЕРНУВСЯ З ПОВНИМ БАГАЖНИКОМ СМАЧНЮЩИХ КАВУНІВ – ТРАДИЦІЙНОГО ГОСТИНЦЯ ДЛЯ РЕДАКЦІЇ ВІД ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКОГО ПОЛЯ

Світлана НИЧ, учитель Чечельницької школи:

— Фотовиставка «Дня» — жива, гарна, справжня. Кожне фото — це окрема історія, емоція, момент, смисл... Українцям дуже потрібна ця фотовиставка сьогодні, коли в країні трагедія. Особливий запит на такі речі в таких невеличких містечках як наше. Вона дає трохи перехопити свіжого повітря, відволіктись на мить від війни. Дякую вам за цей проект привнесення культури. Бажаю «Дню» розвитку, щоб якомога більше людей долучалися до фотомистецтва.

НАСТЯ, учениця Чечельницької школи:

— Вперше я побувала на фотовиставці «Дня», коли мені було вісім років. Це якраз був перший приїзд газети «День» до Чечельника. І відтоді відвідую кожну вашу фотовиставку. І з кожним разом представлені фото відкривають для мене щось нове. А усі фото — це просто фонтан захоплень. Відчувається, як фотовиставка росте з кожним роком.

БІБЛІОТЕКАР-МЕТОДИСТ ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКОЇ РАЙОННОЇ БІБЛІОТЕКИ КАТЕРИНА ПІДФІГУРНА РОЗПОВІЛА «ДНЮ», ЩО ПЕРЕГЛЯДАЮЧИ ФОТО З ЦИКЛУ ЄВРОМАЙДАН ДІСТАЛА ХУСТИНКУ – НЕ ЗМОГЛА ВТРИМАТИ СЛІЗ

Відверто кажучи, ми не маємо багато можливостей долучатись до культурних проектів в маленькому місті. Тому ми особливо вдячні «Дню» за можливість рости над собою, розвиватися, пізнавати Україну.

Ганна ЛИСЕНКО, керуюча справами виконавчого апарату Чечельницької районної ради:

— Кожного року я намагаюсь відвідати вашу фотовиставку. Дуже цікава. Вражень багато. Ми бачимо і наших місцевих фотографів, і місця рідні. Я сама захоплююсь фотографією. Нещодавно з сином ми сфотографували, як у нашому Чечельнику сонце сідає. Історія на стільки швидко змінюється, що хвилини, які ми можемо залишити на згадку наступним поколінням, потрібно ловити усіма можливими інструментами. Фотоапаратом зокрема.

Я дуже люблю Чечельник. Я тут народилась, тут живу.  І те, що сказали на відкритті — дуже правильно. Люди в глибинці — теж люди. Вони хочуть побачити щось цікаве, щось гарне. І ми дуже вдячні, що «День» дає нам можливість. Приїжджайте.  То є ваша місія — нести добро і культуру людям.

Сергій ШЕПІТКО, голова Чечельницької районної ради:

— Фотовиставку «Дня» потрібно розглядати  з другом. Люди дуже люблять фотовиставку «Дня», приходять сюди з дітьми, з друзями, з рідними. Мій брат, який живе в місті Котовськ Одеської області щорічно приїздить на фотовиставку «Дня». Цього року подзвонив, питає «Коли буде, скільки триватиме!». Я йому кажу: «Вася, все нормально. Буде два тижні. Приїзди». А він мені: «А можна у них буде фотографію купити?». «Та, — кажу, — ти що?! То ж виставка!». Людей тут буде точно багато. А ще й реклама по місцевому радіо постійно крутиться, що от працює така фотовиставка, вхід безкоштовний... Цього року в Чечельнику ми, на мою думку, вибрали найкращу локацію для неї.

Сергій ПУСТОВИЙ, голова Чечельницької районної адміністрації:

— Дуже приємно, що фотовиставка газети «День» стала вже доброю традицією нашого Чечельницького району. Що поруч з Львовом, Луцьком, Дніпропетровськом, Миколаєвом на карті «Дня» є наш невеличкий Чечельник. Наша поява стала можливою завдяки зусиллям головного редактора газети «День» та депутата Вінницької обласної ради, директора агрофірми «Ольгопіль» Павла Каленича. За це ми дуже вдячні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати