Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Оптиміст, але не мрійник

Ендрю РОБIНСОН: Перед Україною — ще багато важких рішень
14 липня, 00:00
ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА / «День»

У відносинах із великим потужним сусідом Україні потрібно співпрацювати лише на основі документів. Про це вчора заявив Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Києві Ендрю РОБІНСОН, перебуваючи в редакції газети «День». «Досвід Канади свідчить, що у випадку асиметричних відносин через географічне положення, треба все обгортати в закони, договори, на які потім можна посилатися», — роз’яснив він. I додав, що такий підхід дозволить простіше вирішувати такі проблемні питання як питання кордону та економічної співпраці. Це ж, за словами посла, має стимулювати Україну до вступу до СОТ, оскільки тоді «торговельні проблеми з Росією вирішувалися б за допомогою механізмів цієї організації».

Пан Робінсон — відомий дипломат, і особливо його ім’я було помітним під час останньої передвиборної кампанії. За недипломатичну відвертість минулої осені його навіть викликали «на килим» до вітчизняного зовнішньополітичного відомства, хоча навряд чи це якимось чином вплинуло на поведінку посла. «Ера, коли дипломати висловлювали занепокоєння своїх країн у кулуарах МЗС, минула», — наголосив він, зазначивши, що його посольська робота мала бути завершена ще торік улітку, однак уряд Канади продовжив його дипслужбу задля того, щоб стежити за прозорістю минулих виборів. Його нинішні заяви вирізняються підкресленим оптимізмом, навіть у тих чутливих питаннях, які в інших західних послів уже викликали деякі застереження, — зокрема, державне регулювання в економіці або незрозумілий для багатьох процес реприватизації. Утім, посол, визнаючи свій оптимізм, наголошує, що важливо при цьому не бути мрійником...

Про те, чи є застереження щодо чесності майбутніх парламентських виборів, чи можливий «відкат» у розвитку післяреволюційної України, чим послу запам’яталася Україна, а також про те, що може його розчарувати, читайте у найближчих числах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати