Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перший виклик

Як донор із Вінниці врятував чотири життя у Києві
29 вересня, 14:48

28 вересня у столиці провели трансплантацію одразу чотирьох органів. Донором став 38-річний вінничанин, котрий внаслідок нещасного випадку дістав травми, несумісні з життям. Лікарі констатували смерть мозку, а рідні дали дозвіл на забір його органів. Серце доставили із Вінниці до Києва гелікоптером Національної поліції. Щоби прийняти надцінний вантаж, особисто прилетів директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров. Він, власне, й відповідав за пересадку донорського серця 12-річній дівчинці. Дві нирки і печінку від того самого вінницького донора на авто із супроводом патрульної поліції терміново транспортували у столичний «Охматдит». Донорські органи отримали також дівчата: нирки пересадили пацієнткам 12 та 17 років. Печінку — 17-річній дівчині, котра вже близько місяця перебувала у критичному стані в реанімації.

Вилучення органів відбулося 27 вересня у Вінницькій обласній клінічній психоневрологічній лікарні імені академіка Ющенка. За словами завідувача реанімаційного відділення закладу Олега БОРОДЕНКА, одразу після констатації смерті мозку у 38-річного чоловіка зібрався консиліум лікарів. Після оцінки стану пацієнта лікарі поспілкувалися з дружиною, і вона дала згоду на мультиорганну трансплантацію. Для вилучення органів на місце прибули команди трьох столичних центрів і долучилися вінницькі хірурги.

«Після підбору пари донор — реципієнт шанс на повноцінне життя отримали четверо людей, — констатує Олег Бороденко. — Серце доставили гелікоптером, бо в цьому випадку важила кожна хвилина і, на щастя, погода виявилася сприятливою, а переліт тривав майже годину. Операцію провели успішно. Дві нирки і печінку доставили автотранспортом у супроводі поліції. Це взагалі був перший виклик на транспортування донорських органів, до того аеромедичну евакуацію викликали лише для допомоги пацієнтам».

Як писав «День» у публікації «Швидка в небі: якщо буде, то коли?» від 16 квітня ц. р., МОЗ і МВС спільно створили систему авіаційної безпеки та цивільного захисту. Вона базується на авіаційному флоті, а медична евакуація здійснюється гелікоптерами й літаками. Ними керують молоді пілоти, котрі вже пройшли відповідну підготовку. Головне завдання такої системи — медична допомога, щоб із точки А в точку Б можна було сміливо доправити чи хворого, чи команду лікарів, чи орган для трансплантації. Наразі уряд працює над тим, щоб сформувати базу добровільних донорів. Кожен із семи мільйонів українців, зареєстрованих у «Дії», завдяки застосунку зможе за декілька натискань на екран смартфона дати добровільну згоду стати донором.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати