Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Поки ми рятуємо країну, всередині й далі чинять несправедливість»

Після року слухань резонансної справи щодо ДТП у Харкові вирок не змінився
03 жовтня, 11:14

Незважаючи на громадський резонанс, пікети під будівлею прокуратури та увагу преси до справи із ДТП, що призвела до двох смертей у червні 2013 року на Салтівці в Харкові, у вівторок 30 вересня 2014 року Апеляційний суд залишив без змін вирок одному з учасників зіткнення, якого названо винним (нагадаємо, «День» неодноразово писав про цю справу: у № 137 від 6 серпня 2013 року, № 32 від 21 лютого 2014 року). Денис Юрченко має відсидіти 7 років та виплатити майже півмільйона гривень компенсації потерпілим та іншому учаснику ДТП, Владу Заратуйко, який проходив по справі лише як свідок. Виникають сумніви в тому, що в харківській судовій системі чули про те, що в Україні відбувся Майдан, а на нечесних суддів чекає люстрація.

Слідство та слухання розпочалися ще за режиму Януковича і тривали більше року. Прокурори, а за ними і судді, вперто вказували виключно на провину Юрченка, навіть не розглядаючи докази проти Заратуйка, який фактично став вбивцею людей.

Апеляційний суд теж не взяв до уваги показання випадкових свідків аварії, які підтримували Дениса Юрченка. Також проігнорували свідчення Віталія Поланського, який на власні очі бачив, що саме машина Заратуйка вилетіла на червоне світло на шаленій швидкості та вдарила машину Дениса, і прийшов розказати про це під час апеляційних слухань  вже в травні. Наприкінці серпня після загибелі українських бійців під Іловайськом та прямого вторгнення російських військ він вирушив добровольцем до лав армії і зараз після підготовки збирається а зону бойових дій. «Поки ми рятуємо країну, всередині й далі чинять несправедливість», — констатує Віталій Поланський, обурений зневагою суддів до його свідчень.

«У справі проведено досить багато експертиз, близько семи, — пояснює адвокат Володимир Паришкура. —  Жодна з них не зробила категоричних висновків, вони мають протиріччя та можуть бути тлумачені в різний спосіб. Але експертиза швидкості має однозначний висновок і вказує, що Заратуйко перевищив швидкість, порушив швидкісний режим. І цю експертизу суд до уваги не взяв». Також суд відмовив у проведенні додаткової експертизи, зауважує адвокат Дениса Юрченка. При тому Володимир Михайлович стверджує: хоча кінцевий вирок вже винесено, думки суддів розійшлися. Суддя Глінін, який був доповідачем, висловив особисту думку і не погодився з вироком Московського суду, який засудив Дениса.

6 жовтня буде оголошено повний текст вироку Дениса Юрченка, вже через місяць хлопця можуть направити в колонію. Адвокат планує звертатися до Вищого касаційного суду України. Денис може бути направлений у колонію через місяць після оголошення остаточного вироку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати